Προς το περιεχόμενο

Samsung 850 Evo 250GB newsletter e-shop 99,90€


BrocasHelm

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντ. 112
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

  • Moderators

Ναι ειπαμε "Οι απαντησεις υπαρχουν ηδη πολακις μεσα στο θεμα περι του πως να γινει η παραγγελια και πως θα γινει η τιμολογηση. "

Σε 10 ποστς. Όχι σε 1 και 2. :)

Για να προχωρησει το τοπικ ηταν η παρεμβαση, όχι για επαναληψη. Απλα μετα (τα quotes), απαντησα και σε ερωτηση που ειδα ότι μου ειχε τεθει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν βγάζει πια OFFER1528 αλλά είμαστε στην τιμή 122.90 ευρώ. Αναμένεται τώρα στις 30 Ιουνίου. Ξεστόκαρε λοιπόν;

 

Εμένα μου βγάζει κανονικά το OFFER1528, με κλικ από το newsletter και μετά προσθήκη στο καλάθι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όσο καλός και να είναι μετά το φιάσκο με τον 840 evo δεν ξαναπαίρνω samsung σκληρό δίσκο.

+1

 

Για να μην είμαι άδικος προς την Samsung, το πρόβλημα είναι γενικό. Λόγω πολύ μεγάλης ζήτησης σε SSD, η παραγωγή είναι πάρα πολύ μεγάλη με συνέπεια να μην προλαβαίνει να γίνει καλό testing στα firmwares.

 

Εδώ στους 850 Pro που είναι η κορυφαία σειρά της Samsung και το firmware αφενός μπορούσε να brickάρει τον SSD και να τον έχεις για να βάζεις πάνω τον freddo, αφετέρου οδηγούσε υπό συνθήκες σε corruption. Φαντάσου τι testing γίνεται.

 

 

 

Όλοι έχουμε ακούσει για το trim το οποίο "μηδενίζει" κάποιο τομέα. Το πρόβλημα με το trim ήταν δεν μπορούσε να μπει στην ουρά με τις υπόλοιπες εντολές οπότε για κάθε trim που έδινε το λειτουργικό, έπρεπε να περιμένει να γίνουν οι εγγραφές που εκκρεμούσαν, να γίνει το trim και μετά να δοθούν άλλες εγγραφές οπότε "κολλούσε" το σύστημα.

 

Για αυτό το λόγο πέρασε στην έκδοση του sata πρωτοκόλλου το λεγόμενο queued trim το οποίο μπορεί να μπει σε ουρά όπως οι κανονικές εντολές και δεν προκαλεί αναμονές. Από όσο διαβάζω, τα windows δεν υποστηρίζουν queued trim αλλά μόνο το απλό οπότε το testing της εταιρίας και η πλειοψηφία των χρηστών δεν βρήκαν το πρόβλημα.

 

Τα λειτουργικά linux, *bsd, macOS όμως το υποστηρίζουν και εκεί δημιουργούνται προβλήματα σε πολλούς SSD λόγω κακής υλοποίησης. Ειδικά η Samsung στο νέο firmware που έβγαλε για τον 850 Pro πήγε και διαφήμισε από λάθος "υποστηρίζουμε queued trim" ενώ μέχρι τότε δεν το έκανε. Έτσι, όσοι έβαλαν τον δίσκο σε κάποιο από τα παραπάνω λειτουργικά, είδαν κατευθείαν corruption γιατί ο ελεγκτής λόγω κακής υλοποίησης έσβηνε λάθος τομείς.

 

Η απάντηση που έδωσε η Samsung σε πολλούς χρήστες είναι "Σε linux ο δίσκος πλέον έχει μπει σε black list οπότε δεν ενεργοποιείται το queued trim άρα δεν έχεις πρόβλημα". Με λίγα λόγια "στα windows παίζει σωστά οπότε σιγά μην ξοδέψουμε ώρες να βρούμε το fix". Ούτε καν μπήκαν στον κόπο να βγάλουν απλά ένα νέο firmware με αναπογυρισμένο 1bit αυτό που ορίζει ότι υποστηρίζουν queued trim το οποίο θα έλυνε το πρόβλημα σε όλα τα λειτουργικά ανεξαρτήτως black list. Και αυτό γίνεται στην κορυφαία σειρά που κοστίζει διπλή τιμή από ό,τι ένας άλλος SSD.

 

Εδώ αντιμετώπισαν corruption στον 850 Pro ακόμη και με το απλό trim. Η κακή υλοποίηση trim είναι νο1 πρόβλημα σε πολλές μάρκες ssd.

 

Και όλα αυτά με κλειστό το power management των sata θυρών (alpm, aspm κάπως έτσι λέγεται δεν θυμάμαι). Αν ανοίξεις το power management, το 80% των SSD δεν επανέρχεται σωστά από το sleep.

 

 

 

Στον 850 σε ολες τις σειρες δεν εχει ακουστει κατι.Εχω παρει τον 850 evo στα 500gb και δεν εχει κανενα προβλημα.

Ο 850 δεν έχει τα προβλήματα του 840 και θεωρητικά έχει πάρα πολύ καλύτερη αξιοπιστία γιατί από την λιθογραφία των 19nm που είχε ο 840, λόγω της μετάβασης σε 3D ξαναπήγαμε σε 40nm οπότε θεωρητικά η μνήμη θα αντέξει πολύ περισσότερο. Πρακτικά όμως πάλι είσαι σε TLC οπότε ρισκάρεις λίγο. Εγώ προσωπικά θα φοβόμουν να τον πάρω (και ο matrix έχει εκφράσει τις αμφιβολίες του για τον 850evo αλλά να μην του βάλω λόγια στο στόμα, θα μας πει ο ίδιος αν θέλει).

 

 

 

Σημειοτέον ότι για να περιγράψω απλά την λειτουργία της TLC, θα πω ένα κάρο ανακρίβειες. Ας με συγχωρέσουν οι περισσότερο γνώστες από εμένα.

 

Η μνήμη χωρίζεται σε κελιά που το καθένα μπορεί να αποθηκεύσει 1bit. Χάριν ευκολίας, ας επιλέξουμε μεγάλα νούμερα και ας υποθέσουμε ότι το bit 1 ισοδυναμεί με 0V και το bit 0 με 12V.

 

Όταν θέλεις να γράψεις πάνω στο κελί, ασκείς μια τάση στην πύλη και "αποθηκεύεις" ένα φορτίο μέσα στο κελί. Δυστυχώς όμως, με κάθε εγγραφή φθείρεται το υλικό της πύλης και δεν μπορεί να κρατήσει καλά τα φορτία με συνέπεια να μειώνονται.

 

Έτσι από εκεί που "έγραψες" πχ 12V, στην πραγματικότητα έχει 11.5V. Επειδή όμως μιλάμε για την SLC κατάσταση και το κάθε κελί έχει χωρητικότητα μόνο 1bit, όταν "αναγνωστεί" 11.5V γνωρίζεις ότι μιλάς για bit 0 ή αντίστοιχα αν αναγνώσεις 0.5V τάση, ξέρεις ότι μιλάς για bit 1. Θα πρέπει να φθαρεί τόσο το κελί ώστε να φτάσει από 12V στα 6V η τάση για να έχεις corruption. Για αυτό το λόγο οι μνήμες σε SLC κατάσταση έχουν τόσο μεγάλη αξιοπιστία.

 

Επειδή λοιπόν το κατώφλι είναι τόσο μεγάλο, οι μηχανικοί σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν μια τεχνική που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε τηλεπικοινωνίες και παντού. Να χωρίσουν αυτό το διάστημα σε περισσότερες περιοχές και βγήκε η MLC κατάσταση στην οποία μπορείς να έχεις χωρητικότητα πολλαπλών bit (όμως έμεινε να λέμε MLC την "2bit MLC" κατάσταση δηλαδή εκεί που έχουμε 2bit χωρητικότητα και η "3bit MLC" έγινε γνωστή ως TLC).

 

Για να αποθηκεύσουμε λοιπόν 2 bit, μπορούμε να πούμε ότι 12V είναι το pattern 00, 8V είναι το 01, 4V είναι το 10 και 0V είναι το pattern 11. Έτσι αν αύριο διαβάσεις 10.5V ξέρεις ότι το pattern είναι 00 ή αν διαβάσεις 6.5V το pattern είναι 01. Τώρα όμως το κατώφλι μεταξύ των καταστάσεων είναι μικρότερο οπότε δεν έχουμε τόσο μεγάλη αξιοπιστία. Μέχρι και την MLC η κατάσταση υποφέρεται και ο χρόνος έχει δείξει ότι έχουμε σχετικά καλή αξιοπιστία.

 

Στην TLC όμως χοντραίνει το πράγμα γιατί έχουμε 8 διαφορετικές καταστάσεις και το κατώφλι μεταξύ των καταστάσεων είναι μικρό και μπορούμε εύκολα να καταλήξουμε σε corruption. Εδώ πρέπει να σκεφτούμε ότι εγώ έχω περιγράψει πολύ απλοϊκά την κατάσταση και το διάστημα δεν είναι τόσο μεγάλο 0V-12V και επίσης όταν ασκείς τάση για να γράψεις σε ένα κελί, αυτό επηρεάζει και διπλανά κελιά. Γενικά δηλαδή η TLC έχει να υπερνικήσει πιο πολλά προβλήματα από ό,τι έχω περιγράψει εγώ.

 

Εννοείται πως τόσοι χιλιάδες μηχανικοί της Samsung δεν έχουν το δικό μου χαζό μυαλό και έχουν βρει τρόπο να το καταφέρουν να παίζει καλά. Όταν όμως πας μια τεχνολογία στα όριά της, όσο έξυπνος και να είσαι θα αντιμετωπίσεις προβλήματα που φάνηκε και στον 840 Evo όπου λόγω corruption, έμπαινε συνέχεια ο αλγόριθμος του parity για να "υπολογίσει" τα σωστά δεδομένα και έτσι οι ταχύτητες έπεφταν στα τάρταρα. Η "λύση" που δόθηκε πρόχειρα μέχρι να υλοποιηθεί σωστά (αν γίνει ποτέ) ήταν να γράφει το firmware όταν είναι idle ο δίσκος ξανά τα δεδομένα που είχαν καιρό να διαβαστούν.

 

Ελπίζω να έδωσα να καταλάβετε πώς δουλεύει η TLC και γιατί εγώ δεν θα την εμπιστευόμουνα. Σημειοτέον πως είμαι ένας απλός αναγνώστης του insomnia χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις οπότε το τι θα έκανα εγώ δεν πρέπει να αποτρέψει κάποιον να πάρει τον συγκεκριμένο δίσκο.

 

 

  • Like 8
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderators

Οποιος θελει να δει τη γνωμη μου για να μην γραφω συνεχως τα ιδια, μπορει να πατησει στο γραναζακι πανω δεξια και να κανει αναζητηση "TLC" με δημιουργο matrixxx και εμφανιση κατά μηνυματα. 21 αποτελέσματα βρισκει το συστημα (πολλες φορες χανει αρκετα). Από 11-2012 το πρωτο.  (καλο διάβασμα :P)

 

Ο κοσμος που θελει να αγορασει κατι, εχει μια ταση να μην ψαχνει/αξιολογει κοιταζοντας μπροστα και τα δεδομενα/πληροφοριες του σημερα, αλλα κοιταζοντας μονο πισω. Ετσι επειδή και εγω και αλλοι πολλοι είχαμε εκθιασει απο την αυγη του μεχρι τη δυση του τον 830 που ηταν ΚΟΡΥΦΗ για την εποχη του, επεσαν με τα μουτρα για πρωτη φορα σε samsung με λαθος επιλογη και timing στις TLC του 840 και του 840evo, αγνοώντας τις φωνες καποιων και τα καμπανάκια που χτυπούσαμε. Τωρα παλι εχοντας στο φρεσκο κομματι της θυμησης τις πληγες που τους ανοιξαν τελικα τα θεματα του 840, εχουν σοκαριστεί και φοβούνται τον 850 evo. Πιστευω χωρις να το εχω ψαξει σε επιπεδο "διατριβης" για τις "3D" nand TLC (αφου το "TLC" λειτουργει ως μαγνήτης απωθησης για μενα αφενός και είμαι κομπλε από ssd αφετερου)  ότι δεν προκειται να δουμε ξανα αυτά που ειδαμε στους 840. Τα 5 χρονια εγγυησης αλλα και το TBW στην TLC σειρα 850 είναι μια δυνατη ενδειξη ότι η παιδικη ασθενεια περασε.

 

 

 

imitheos, αυτή τη φορα ειπα να γραψω δυο λογια και να μην σιωπησω στην 2η προσκληση σου, κατι που εκανα στο άλλο θεμα, μιας και ό,τι εχω να πω για τον v300 το εχω εξαντλησει εδώ και μηνες. Εισαι ωραιος και λαλίστατος, αλλα σε εποχη που δεν εχω πλεον ορεξη ιδιαιτερη να γραφω μεγαλα ποστς. Παλιοτερα θα είχαμε ωραιες για καποιους συζητήσεις αφενος, θα πρηζαμε πολλους αλλους με τις αναλυσεις αφετέρου, μιας και αρκετοι δεν ειχαν/εχουν ορεξη να διαβαζουν πολλα και δυσανασχετουν.  Οπότε εχει και τα αρνητικα αλλα και τα θετικα της αυτή η ασυγχρονιστη κατασταση.  :P

 

 

  • Like 7
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μέχρι τα 100, ή εκτός προσφοράς μέχρι τα 110-115, ποιόν θα προτείνατε δηλαδή? Εννοώ αν φύγουμε από τον evo.

Εκτός και αν μου διαφεύγει κάποια προσφορά, σε αυτά τα χρήματα και με καλές επιδόσεις και features παίζουν ο Intel 535 που προτάθηκε πριν λίγες μέρες, ο Samsung 850 Evo, ο Crucial MX100, ο OCZ Arc100.

 

Ο 850 έχει τις καλύτερες επιδόσεις και (θεωρητικά) αξιόπιστη μνήμη λόγω 40nm λιθογραφίας αλλά όχι καλό trim και τα όποια μειονεκτήματα της TLC (πέρα από το φόβο της TLC δηλαδή, ο 850 evo είναι τζαμένιος). Ο Intel 535 έχει (θεωρητικά) το καλύτερο firmware testing και την καλύτερη αξιοπιστία (όσο αυτό είναι δυνατόν με 16nm μνήμες) αλλά χάλια επιδόσεις σε μη συμπιέσιμα δεδομένα (mp3, mkv, jpeg, και γενικά πάσης φύσεως τραγούδια, βίντεο, εικόνες). Ο Crucial ήταν εκτός προσφοράς ο πιο φθηνός και με πολύ καλές επιδόσεις (λίγο μικρότερες του evo) αλλά υπάρχει ένα σοβαρό firmware πρόβλημα το οποίο όμως δεν έχει εμφανιστεί σε όλους. Υπάρχουν άτομα σε φόρα με 10 MX100 που παίζουν τζάμι. Ο OCZ έχει αξιοπρεπείς επιδόσεις και σταθερή συμπεριφορά, καλή RMA αν χρειαστεί αλλά μικρή εγγύηση σε TBW και επίσης πολύ μεγάλη idle κατανάλωση. Αν δεν σε ενδιαφέρει να υποστηρίζει κρυπτογράφηση, τότε και ο Sandisk είναι αξιοπρεπής και με καλές επιδόσεις.

 

Ανάλογα με ποιος τομέας έχει μεγαλύτερη προτεραιότητα για σένα, κάνεις και την αντίστοιχη επιλογή.

 

Εμένα μου αρέσει περισσότερο ο OCZ γιατί μου αρέσει πιο πολύ η σταθερή συμπεριφορά του από το να κερδίσω θεωρητικά 50MB/sec παραπάνω και να πάω από τα 380 στα 430. Αν ripαρα συνέχεια dvd και bluray και γενικά έγραφα μεγάλους όγκους _συνεχόμενων_ δεδομένων τότε θα με βοηθούσε η οποιαδήποτε διαφορά στην ταχύτητα. Στο workload μου με βολεύουν πιο πολύ τα IOPS και το να ξέρω ότι ο δίσκος θα έχει αξιοπρεπή συμπεριφορά 50% γεμάτος όσο έχει άδειος (στο βαθμό που γίνεται γιατί όσο γεμίζει ένα filesystem, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η δουλειά που έχει να κάνει).

 

Δες για παράδειγμα εδώ που είναι ένα benchmark που σπάνια βρίσκεις στα επίσημα χαρακτηριστικά των εταιριών (νομίζω μόνο η intel το αναφέρει και εκείνο είναι τυπική τιμή και όχι με ζορισμένο δίσκο). Δες πόσο χρόνο χρειάζονται για μία εντολή οι OCZ και οι Samsung Pro με MLC και πόσο παραπάνω χρειάζονται οι Evo (σε αυτό δεν φταίει η Samsung αλλά είναι χαρακτηριστικό της TLC γιατί πρέπει να ασκήσεις περισσότερο διάστημα την τάση για να γράψεις). Επίσης αυτό είναι το μεγαλύτερο κουσούρι των Crucial.

 

Αν προσέξεις το γράφημα των εγγραφών, ο MX100 έχει 1.63ms ενώ ένας συμβατικός δίσκος Western Digital Black έχει 1.83ms. Έπειτα δίνουν ένα γράφημα όπου δείχνει ότι βάζοντας να γράφει αράδα, πόσες εντολές άργησαν πάνω από 100ms (τρελό νούμερο για SSD). Οι Intel, OCZ, Samsung Pro, Evo έχουν μηδαμινά νούμερα ενώ ο MX100 έχει 46000 εντολές δηλαδή 10 φορές περισσότερο από τον συμβατικό δίσκο WD.

 

Αυτό το benchmark που εγώ το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό μπορεί για το δικό σου workload να μην έχει καμμία σημασία.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δε θα τον αξιοποιείς πλήρως οπότε μπορείς να πάρεις και κάποιον πιο φθηνό αν θέλεις. Ως δίσκος αξίζει..

Εγώ θα έπαιρνα τον intel στα ίδια χρήματα πάντως για sata2, αλλά έχω και ένα κόλημα ενάντιας στους δίσκους της samsung.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...