Προς το περιεχόμενο

Παζλάκια – mini Σταυρόλεξα app και η ιστορία των Σταυρόλεξων


insomnia.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members

Η ιστορία πίσω από τα αγαπημένα σε όλους σταυρόλεξα είναι εντυπωσιακή. Το πρώτο σταυρόλεξο δημοσιεύτηκε το 1793 αλλά είχε ελάχιστη σχέση με τη σημερινή τους μορφή. Χρειάστηκε να περάσουν 120 χρόνια από τότε, ώσπου το 1913 ο άγγλος δημοσιογράφος Arthur Wynne δημοσίευσε στην εφημερίδα New York World το πρώτο σταυρόλεξο όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Από τότε, τα σταυρόλεξα έγιναν μια απίστευτη μανία που κρατάει αμείωτη στο χρόνο, ενθουσιάζοντας κάθε γενιά και κοινωνικό επίπεδο.

Σήμερα, 100+ χρόνια μετά το πρώτο σταυρόλεξο, ο κόσμος μας είναι πια διαφορετικός. Ακόμα και το χαρτί στο οποίο ήταν παραδοσιακά τυπωμένα τα σταυρόλεξα (εφημερίδες, περιοδικά κλπ) τείνει να εκλείψει από την καθημερινότητά μας δίνοντας τη θέση του σε ηλεκτρονικό περιεχόμενο που απολαμβάνεται σε μια οθόνη αφής. Τα σταυρόλεξα δοκίμασαν αμέσως την τύχη τους στα κινητά μας, αλλά ο χώρος σε μια μικρή οθόνη δεν είναι αρκετός και το γράψιμο στην οθόνη αφής δεν είναι πάντα ευχάριστο. Έτσι, φτάσαμε σε μια κρίσιμη τεχνολογική καμπή όπου τα σταυρόλεξα πρέπει να εκμοντερνιστούν ακολουθώντας τις σημερινές ανάγκες ή να χάσουν σταδιακά την αγάπη του κόσμου.

Η απάντηση σε αυτή την πρόκληση γεννήθηκε αναπάντεχα με μια έξυπνη αλλαγή στον τρόπο στησίματος ενός σταυρόλεξου: Οι ζητούμενες λέξεις που απαντούν στις περιγραφές (γρίφους) δεν χρειάζεται να είναι διασταυρωμένες οπτικά, πράγμα που απαιτεί πολύ χώρο σε μια οθόνη, ούτε ζητείται από το χρήστη να τις γράψει γράμμα προς γράμμα. Αντίθετα, οι λέξεις-απαντήσεις του «μοντέρνου σταυρόλεξου» κόβονται σε κομμάτια, ανακατεύονται σαν παζλ και δίνεται στο χρήστη η αποστολή να συνθέσει τη λέξη που ψάχνει για κάθε γρίφο συνδυάζοντας με ένα άγγιγμα 2 έως 4 κομμάτια από τις τεμαχισμένες λέξεις!

 

2015-11-23_1254.jpg

Ο καινοτόμος αυτός τρόπος μπορεί να μην διατηρεί την οπτική μορφή του παραδοσιακού σταυρόλεξου αλλά προσφέρει απίστευτη απλότητα και ταχύτητα στην απάντηση γρίφων. Με την εμφάνισή της, η νέα εκδοχή απέκτησε φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και αποτελεί την αγαπημένη εφαρμογή για κινητό ανάμεσα στους σταυρολύτες. Αναπάντεχα, το ελληνικό κοινό έχει εδώ και λίγες μέρες πρόσβαση στη νέα μόδα μέσα από τα «Παζλάκια – mini Σταυρόλεξα !», μια καλοφτιαγμένη και ιδιαίτερα πλούσια σε περιεχόμενο εφαρμογή για Android (σύντομα και για iOS). Η υποδοχή του ελληνικού κοινού είναι ιδιαίτερα θερμή στη σχετική σελίδα του Google Play Store και οι δημιουργοί του παιχνιδιού υπόσχονται συνεχή εμπλουτισμό με νέα «Παζλάκια».

Εμείς, απλώς ευχόμαστε να επιβιώσουν στο χρόνο τα σταυρόλεξα με τις γριφώδεις περιγραφές (παραδοσιακά ή εκμοντερνισμένα!) και να ακούμε πάντα γύρω μας ερωτήσεις όπως «Ελληνικό νησί με 5 γράμματα… ;”

 

File.png Download: Παζλάκια – mini Σταυρόλεξα

post-1-0-00320200-1448276287_thumb.png

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Με μια μικρή διαφορά. Στο σταυρόλεξο πρέπει να σκεφτείς την λέξη δεν την παίρνεις όπως σε διαγώνισμα πολλαπλών επιλογών. Δεν το κατακρίνω αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς σταυρόλεξο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...