Προς το περιεχόμενο

Επιλογή Access Point για wifi πελατών


ErnestoGr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας,

 

Στο τοπικό δίκτυο της επιχείρησής μας υπάρχουν 4 υπολογιστές , για χάριν ευκολίας ή και συμβατότητας έχω κοινόχρηστους φακέλους χωρίς προστασία σε όλους σχεδόν τους υπολογιστές (win7,win10, μέχρι και xp). Οπότε θα ήθελα να έχω 2 ασύρματα δίκτυα 1 που θα έχουν πρόσβαση μόνο οι υπολογιστές του τοπικού και ένα για τους πελάτες μόνο για internet.

 

Έχω στην κατοχή μου 3-4 μοντεμάκια που κρατούσα κατα καιρούς από τους παρόχους αλλά κανένα δεν έχει την επιλογή για ap isolation. Γνωρίζω ότι αυτό γίνεται με την αγορά καινούργιου  router, δεν θα το ήθελα όμως αυτό λόγω κόστους και αλλαγών που πρέπει να κάνω στο δίκτυο, οπότε η απορία μου είναι αν γίνεται αυτο να το κάνω με κάποιο οικονομικό ap πχ ενα από http://www.e-shop.gr/ypologistes-wifi-eksoplismos-access-point-list?table=PER&category=WIRELESS&filter-2107=1

από αυτά είδα κάποια χαρακτηριστικά αλλά το μόνο που λένε είναι για multi ssid χωρίς να διευκρινίζουν το isolation. Δεν έχω πρόβλημα να χρησιμοποιήσω το ένα modem που έχω ουτως η άλλως για το τοπικό δίκτυο και το ap μόνο για να μπαίνουν οι πελάτες, να έχω 2 συσκευές δηλαδή.

Θα το εκτιμούσα αν μπορούσατε να με κατατοπίσετε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σχεδον ολα της TP Link που εχω δει υποστηριζουν Ap isolation. Επισης μπορεις να παρεις ενα router (οχι modem router) και να βγαλεις νεο δικτυο απο αυτο σε διαφορετικο range απο το δικο σου, για τους πελατες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα Άρη,

 

Ευχαριστώ για την απάντησή σου. Σήμερα αγόρασα το tp-link wa801nd, αρχικά το έβαλα σε multi ssd mode επιλέγοντας 2 διαφορετικά vlan (χωρίς να γνωρίζω ακριβώς τι είναι αυτό). Επίσης έχει μία επιλογή για isolation το οποίο απ' ότι λέει είναι για να απομονώνει τους wifi πελάτες και όχι αυτούς που είναι συνδεδεμένοι με καλώδιο.Δυστυχώς και στα δύο ssid που συνδέθηκα πάλί είχα πρόσβαση στους κοινόχρηστους φακέλους. Το να πάρω ρουτεράκι είναι μονόδρομος ή κάτι δεν κάνω καλά; και αν ναι έχεις κάποιο να μου προτείνεις;

Ευχαριστώ και Καλή Ανάσταση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλησπερα και καλη ανασταση , τι ειναι το isolation ? 

επισης εγω θα εκανα το εξης στο υπαρχον ρουτερ μου θα εβαζα να εκμπεμπει 2ssid το ενα ssid θα ητανε για το δικτυο μου και το 2ο για τους πελατες , για να μην μπορει καποιος να το αναζητησει ευκολα το δικο μου ssid θα το γυρναγα σε κρυφο και θα περναγα χειροκινητα στις συσκευες μου το ονομα δικτυου και το κωδικο αμα ηθελα να συνδεθω στο δικο μου δικτυο , απο την αλλη αμα γινεται μεγαλη χρηση και σου ριχνει το ιντερνετ απο τους πελατες , θα πρεπει να μπεις στο interface του ρουτερ και να κλεισεις το ssid το 2  . 

Πιστευω οτι καλυτερα να εχεις ενα δικο σου ssid για τους πελατες που να βγαινει απο την μπριζα τυπου extender ή repeater αμα τυχει και δεν μπορεις να μπεις ή ειναι αργη η ταχυτητα να το βγαζεις απο την μπριζα να κανεις την δουλεια σου και μετα να το ξανα συνδεεις. 

παντως δεν ειναι ακριβα τα extender δες εδω https://www.skroutz.gr/s/4343921/TP-LINK-TL-WA854RE.html?from=drop ξεκιναει απο 18,40 ευρω. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

To VLAN στο TL-WA801ND (και σε παρόμοιες περιπτώσεις) δουλεύει όταν υπάρχει managed switch (και όχι τα απλά unmanaged) που έχουν αντίστοιχη δυνατότητα, ώστε να γίνεται ο διαχωρισμός.

Επιπρόσθετα το "AP Isolation" δεν επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των ασύρματων συσκευών που συνδέονται πάνω του και όχι με το εσωτερικό δίκτυο.

 

Για την δουλειά που θέλεις χρειάζεσαι ένα ασύρματο router. Το καλό είναι ότι το WA801ND παίρνει εναλλακτικό firmware (OpenWRT, DD-WRT), οπότε μπορεί να παίξει κανονικά ως router, έναντι του εταιρικού firmware που είναι μόνο Access Point.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ νόμιζα λανθασμένα ότι το isolation αναφέρεται και στο εσωτερικό δίκτυο και αγόρασα το παραπάνω ap. Οπότε για να μην το αφήσω στο ράφι προτείνεις να βάλω το openwrt και θα παίξει;

Φαντάζομαι σε περίπτωση που γίνει brick δεν με καλύπτει ούτε εγγυήσεις ούτε μπορώ να το γυρίσω στο εργοστασιακό firmware.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εξαρτάται ποιο version έχει, από τα 3 που έβγαλε η εταιρεία. Για το v1 δεν υπάρχει θέμα, αλλά για τα άλλα 2 ίσως.

Σε κάθε περίπτωση χάνεις την εγγύηση. Ανάλογα την αποτυχία μπορεί (ή όχι) να επανέλθει και φυσικά των γνώσεων του χρήστη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Version 3 είναι το δικό που απ' ότι βλέπω στο πίσω μέρος.

https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wa801nd  

Απότι βλέπω στην σελίδα του openwrt πρέπει να είναι λίγο μπέρδεμα η εγκατάσταση.

 

Edit. Ή απλά κατεβάζω το .bin το κάνω εγκατάσταση μέσα από την σελίδα του router  και δεν με ενδιαφέρει τι λεει από κάτω για το tftp flashing.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι, οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να μπει είτε με tftp server, είτε απ' ευθείας.

Στην δεύτερη περίπτωση όμως δεν γίνεται άμεσα, αλλά πρέπει να γίνει κάποιο hack περνώντας εκ των προτέρων κάποιες εντολές σε Busybox μέσω των οποίων ρυθμίζεται το SSID, οπότε ξεκλειδώνει η δυνατότητα να περαστεί το OpenWRT. Άρα προτιμότερη είναι η πρώτη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά.

 

Ποιά εφαρμογή προτείνεις για tftp server ?

Μετονόμασα το αρχείο όπως λέει, κατέβασα το tftp64, σαν host πρέπει να βάλω την 192.168.0.66 ή αυτήν της συσκευής 192.168.0.86 και μετά επιλέγω Put

 

67ebafd.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπάρχουν διάφορα μοντεμ τα οποία υποστιρίζουν guest wifi στο οποιο επιλεγεις τα παντα ποσοι θα ειναι μεσα τη ταχυτητα να εχουν και πολλα αλλα της TP LINK κυριως

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εκανα την διαδικασία με το tftp, έδειξε ότι πήρε το .bin αρχειο αλλά μετά το ap δεν έδινε σημεία ζωής, κατέβασα την επισιμη έκδοση απο το site της tp link και ευτυχώς επανήλθε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Μπορεί να κάνω λάθος αλλά δεν μπορεί να βάλει τους πελάτες να συνδέονται στο router και να ρυθμίσει το router ώστε να κάνει drop τα πακέτα που πάνε στο υπόλοιπο δίκτυο? Πχ αν το δίκτυο έχει την ip 192.168.x.y να ρυθμίσει το router ώστε να κάνει drop τα πακέτα που πάνε στην 192.168.x.y

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...