Προς το περιεχόμενο

Τα "Ιερά Δισκοπότηρα" του gaming!


Ocelote

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το gaming αποτελεί μια εξαιρετική αγορά για κάθε λογής συλλέκτη. Αν εκείνος ξέρει πού αξίζει να επενδύσει και όλες εκείνες τις μικρές παραμέτρους που καθιστούν έναν τίτλο πραγματικά σπάνιο, τότε οι ευκαιρίες δεν σπανίζουν.

Μη φανταστείτε βέβαια πως λέγοντας “ευκαιρίες” εννοούμε τίποτα περιπτώσεις που με μια χούφτα δολάρια πωλήθηκαν τίτλοι… εκατομμυρίων. Στο gaming αρκεί ένα σπάνιο videogame να βγει σε δημοπρασία: αυτό από μόνο του συνιστά είδηση κι αν οι συλλέκτες δεν έχουν καμία διάθεση να αποχωριστούν τα “διαμάντια” τους, αρκετοί είναι εκείνοι που έχοντας εντοπίσει με τον πιο αναπάντεχο τρόπο κομμάτια που αποτελούν “αντικείμενα πόθου” για τους παίκτες, τα ανεβάζουν στο eBay προσβλέποντας σε νούμερα με κάμποσα μηδενικά.

 

Εμείς κάναμε την έρευνά μας, ψάξαμε και βρήκαμε τίτλους που έχουν πουληθεί για τετραψήφια, πενταψήφια, ακόμα και εξαψήφια νούμερα στο eBay! Χρειάστηκε κάμποση δουλίτσα προκειμένου να διαγράψουμε απ’ τη λίστα μας όλες εκείνες τις περιπτώσεις που ο πλειοδότης εν τέλει έκανε πίσω με την κλασσική, πλέον, δικαιολογία πως έκανε λάθος κατά την εισαγωγή του ποσού (επιτέλους, το eBay θα πρέπει με κάποιον τρόπο να τιμωρεί και τους ανεύθυνους αγοραστές πέραν των κακών πωλητών…), όμως το τελικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει πλήρως. Α, και μόλις τελειώσετε την ανάγνωση, κάντε έναν κόπο να ρωτήσετε –τη μητέρα, τη γυναίκα, εσείς ξέρετε- αν υπάρχει ακόμα καμιά κούτα με “κασέτες Nintendo” από τότε που ήσασταν πιτσιρίκια. Ποτέ δεν ξέρετε…

 

*Σημειώστε ότι όπου αναφερόμαστε σε νούμερα, μιλάμε για πραγματικές πωλήσεις και όχι απλά δημοπρασίες. Σε αυτές, άλλωστε, ο καθένας μπορεί να ζητά ό,τι θέλει…

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Tetris – Sega Mega Drive

 

Και μόνο από τον τίτλο θα έπρεπε να καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά… “Μα Tetris σε κονσόλα της SEGA όταν η Nintendo είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα”; Ο εν λόγω τίτλος δεν κυκλοφόρησε ποτέ εμπορικά για νομικούς λόγους κι έτσι, τα 10 αντίτυπα που κατείχαν οι δημιουργοί του είναι από τα σπανιότερα κομμάτια στην ιστορία του gaming. Η τιμή του τελευταίου που διατέθηκε προς πώληση έφτασε ακόμα και τα $16.000, αν και ένα απ’ τα δέκα που έφερε την υπογραφή του Αλεξέι Πατζίτνοφ, δημιουργού του Tetris, διατέθηκε προ καιρού έναντι $1 εκατομμυρίου!

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Nintendo World Championships – NES

 

Η Nintendo δημιούργησε το συγκεκριμένο παιχνίδι για τις ανάγκες μιας σειρά τουρνουά που έτρεξαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 1990. Δίχως αυτό να βγει ποτέ στα ράφια των καταστημάτων, αποτελεί έναν από τους σπανιότερους τίτλους στην αγορά των συλλεκτών, αφού παρήχθησαν όλα κι όλα 90 γκρι cartridges και άλλα 26 χρυσού χρώματος: τα πρώτα δόθηκαν στους νικητές των τουρνουά, τα δεύτερα μέσω του Nintendo Magazine. Το Nintendo World Championships έγινε γνωστό όταν μία δημοπρασία του έφτασε τα $99.902, χωρίς όμως ο πλειοδότης να τιμήσει τον λόγο του. Το ακριβότερο γκρι αντίτυπο έχει επιβεβαιωμένα πωληθεί πάντως λίγο πάνω από τα $20.000, ενώ για το χρυσό ανεβαίνουμε στα $26.677.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Red Sea Crossing – Atari 2600

 

Στα ‘80s, η αποστολή παιχνιδιών διά αλληλογραφίας, δεν ήταν κάτι το ασυνήθιστο. Κάπως έτσι διατέθηκε στην –όποια- αγορά το Red Sea Crossing, το μοναδικό παιχνίδι που δημιούργησε ο Στιβ Στακ (το 1983) και προοριζόταν για χριστιανικές (!) οικογένειες αφού είχε ως θέμα τη διάβαση του Μωυσή από την Ερυθρά Θάλασσα. Με μόλις μερικές εκατοντάδες cartridges να έχουν παραχθεί, το ακριβότερο πωλήθηκε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ έναντι $13.877. Την καλύτερη επένδυση πάντως στο παιχνίδι έκανε ο τύπος που ανακάλυψε την ιστορία του: το αγόρασε με μόλις μισό δολάριο για να το πουλήσει $10.400 πέντε χρόνια αργότερα.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Stadium Events – NES

 

Το σπανιότερο παιχνίδι που διατέθηκε εμπορικά στο NES, το Stadium Events κυκλοφόρησε σε μόλις 2.000 αντίτυπα (τόσα τουλάχιστον βγήκαν στην αγορά) με πολλά εξ αυτών να επιστρέφονται στη Nintendo –και να καταστρέφονται- προκειμένου το παιχνίδι να δουλευτεί εκ νέου και να κυκλοφορήσει με διαφορετικό τίτλο. Εν τέλει, πωλήθηκαν γύρω στα 200 κομμάτια με το 10% εξ αυτών να έχει κάνει την εμφάνισή του μέχρι στιγμής –και όλα κι όλα, δύο να είναι στην άθικτη, αρχική τους συσκευασία. Μετά απ’ αυτά, τα $35.100 που έπιασε το ένα εξ αυτών των τελευταίων δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Gamma Attack – Atari 600

 

H Gammation είναι υπεύθυνη για ένα από τα σπανιότερα συλλεκτικά αντικείμενα στην ιστορία του gaming. Το παιχνίδι με τον εμπνευσμένο τίτλο Gamma Attack, πιστεύεται πως κυκλοφόρησε σε ελάχιστα αντίτυπα και λέμε “πιστεύεται” διότι μόλις ένα (!) απ’ αυτά έχει επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα. Ο κάτοχός του προσπάθησε κάποτε να το “ξεφορτωθεί” έναντι μισού εκατομμυρίου δολαρίων χωρίς όμως κάποιος να ενδιαφερθεί. Η αξία του εκτιμάται στα $30.000-$50.000 αλλά χωρίς προσφορά και με άγνωστη ζήτηση, είναι κομματάκι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς με κάποια σχετική ασφάλεια μια “σωστή” τιμή.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Campus Challenge – NES

 

Ακόμα ένα συλλεκτικό κομμάτι για το NES. To Campus Challenge προέκυψε έπειτα από μια σειρά τουρνουά που πραγματοποίησε τη σεζόν 1991-92 η Nintendo σε κολέγια και πανεπιστήμια των ΗΠΑ και ουσιαστικά επρόκειτο για μια συλλογή με τρεις τίτλους (Super Mario Bros. 3, PinBot, Dr. Mario). Τα περισσότερα αντίτυπα καταστράφηκαν μετά το πέρας των events εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων: μία απ’ αυτές γνωρίζουμε ότι υπάρχει μετά βεβαιότητας αφού ανακαλύφθηκε το 2006 στο υπόγειο ενός εργαζόμενου της Nintendo και πωλήθηκε στον διασημότερο ίσως συλλέκτη videogames, τον Τζέισον Γουίλσον έναντι $20.100.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Birthday Mania – Atari 2600

 

Παιχνίδι κατά παραγγελία γίνεται; Κι όμως, στην περίπτωση του Birthday Mania μια χαρά γινόταν! Εν έτει 1984, για να κάνει κανείς δικό του έναν τίτλο με mini games (τύπου σβησίματος κεριών, σπασίματος μπαλονιών κλπ) που μάλιστα έφερε και το όνομά του επάνω στο cartridge, έπρεπε να τον παραγγείλει στην Personal Games! Υποτίθεται ότι ερχόταν ως δώρο προς τον εορτάζοντα. Εικάζεται πως υπάρχουν δύο αντίτυπα –επιβεβαιωμένα- στον κόσμο αλλά κανένα εξ αυτών δεν λειτουργεί. Η τιμή τους υπολογίζεται στα $30.000 έκαστο.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Nintendo PowerFest – SNES

 

Η Nintendo γενικότερα είχε μια έφεση στη διοργάνωση τουρνουά στις ΗΠΑ, τουρνουά που “γέννησαν” συλλεκτικά παιχνίδια. Ένα απ’ αυτά ήταν και το Nintendo PowerFest στο οποίο οι παίκτες διαγωνίζονταν σε τρεις διαφορετικούς τίτλους (Super Mario Bros.: The Lost Levels, Super Mario Kart, Ken Griffey Jr. Presents Major League). Συνολικά στην παραγωγή μπήκαν 33 cartridges που μετά το τέλος του τουρνουά καταστράφηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για ανταλλακτικά. Μόλις δύο απ’ αυτά φαίνεται πως τη γλίτωσαν πάντως: το ένα πωλήθηκε –στον Ρικ Μπρανς- έναντι $10.000 και το άλλο πριν δυο χρόνια για $10.988.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Air Raid – Atari 2600

 

Άλλη μια τρελή ιστορία. Μέχρι και το 2010, κανείς δεν ήξερε τίποτα για το Air Raid: λεγόταν ότι είχε δημιουργηθεί από μια εταιρεία ονόματι Menavision και πως ήταν το μοναδικό της παιχνίδι. Κανείς εκ των κατόχων των 12 επιβεβαιωμένων αντιτύπων του άλλωστε δεν διέθετε ούτε κουτί, ούτε manual. Μέχρι που το 2010 ο Τάνερ Σάντλιν, διαβάζοντας ένα αφιέρωμα γι’ αυτό, ξέθαψε απ’ το γκαράζ του ένα υπερπλήρες αντίτυπο του παιχνιδιού σε άψογη κατάσταση, κουτάτο και με εγχειρίδιο. Το πούλησε προς $31.600 πριν κάνει το ίδιο δυο χρόνια αργότερα ο φαρμακοποιός Χαρβ Μπένετ έναντι $33.433.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Kizuna Encounter – Neo Geo

 

Το Kizuna Encounter είναι ένας fighting τίλος, ακριβώς όπως το Mortal Kombat και το Street Fighter –που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή- που κυκλοφόρησε για το Neo Geo πριν από 20 χρόνια. Πού είναι το συλλεκτικό εδώ; Η ιαπωνική του έκδοση δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο: με $50-60 τη βρίσκει κανείς. Η ευρωπαϊκή όμως, εικάζεται ότι παρήχθη σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Πόσο περιορισμένο; Περί τα 15 –κάποιοι κάνουν λόγο για μια ντουζίνα! Η τιμή του προσδιορίζεται στα $13.500, αν και λογικά με ανύπαρκτη προσφορά, η ζήτηση θα το εκτοξεύσει ακόμα πιο ψηλά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απίστευτα πράγματα...μόνο για «εμμονικούς» συλλέκτες και απολύτως πεταμένα λεφτά για μένα (εκτός αν μιλάμε για επένδυση).

 

Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον άρθρο όμως!

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Το περίφημο ET του 2600 που το θάψανε πως και δεν είναι στη λίστα;

Στο Μεξικό κάπου.

Δίχως πλάκα, αλήθεια είναι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το NES cartridge που κατασκεύασαν, ειδικά για τις ανάγκες της ταινίας The Wrestler έχουμε υπ' όψιν τι έγινε; Μήπως και πωλήθηκε κι αυτό σε καμιά τρελή τιμή...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν υπάρχει σωστή τιμή,υπάρχει προσφορά και ζήτηση,εφόσον υπάρχουν κάποιοι που στάζουν και δεκάδες χιλιάδες ντόλαρς αυτή είναι η σωστή τιμή...

Από εκεί και πέρα, είναι μόδα και φαμπ, και έτσι οι τιμές παίζουν πάρα πολύ από χρόνο σε χρόνο,μην πω για δεκαετία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παιδια πουλαω στην ξεφτηλα τιμη το space invaders για αταρι

100000

ναι δεν ειδατε  λαθος

 

τωρα εαν το παρει κανεισ το συζηταμε να του ριξω την τιμη κατα 99%

 

απλα μασ γυρησατε πολλα χρονια πισω με αυτο το αρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν είχαμε σκεφτεί να κρατήσουμε κάποια παιχνίδια τέτοια όταν είμασταν παιδιά,τώρα μπορεί να είχαμε κάνει την "προίκα" μας ! rare-valuable-atari-2600.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...