Προς το περιεχόμενο

Πώς και γιατί το NES Classic Edition μπορεί να αλλάξει την αγορά;


Ocelote

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Nintendo τάραξε τα νερά με μία –ακόμα- ανακοίνωση για ένα φιλόδοξο πρότζεκτ: τη –μην το γελάτε καθόλου- νέα της κονσόλα, το NES Classic Edition. Εκείνες τις μέρες βέβαια, ο πλανήτης είχε ανακαλύψει τα Pokemon και το Pokemon GO, οπότε τα νέα πέρασαν μάλλον “στα ψιλά”. Κακώς.

Η ιδέα είναι έξυπνη: μια μικρογραφία της κονσόλας, για να μας ξυπνά έτσι αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία, μαζί με ένα χειριστήριο-πιστό αντίγραφο του αρχικού, 30 παιχνίδια στη μνήμη για να μην κάνουν και πάρτι οι έμποροι του eBay και θύρα HDMI γιατί όπως και να το κάνουμε η τεχνολογία έχει προχωρήσει και ενήλικες ακόμα αγνοούν τι εστί SCART. Όλα αυτά σε ένα πακέτο με αρκετά δελεαστική τιμή ($59,99 ή 69,99€ στη χώρα μας) και μάλιστα με δυνατότητα προσθήκης και δεύτερου χειριστηρίου ($9,99 ή 9,99€) για τα παιχνίδια που υποστηρίζουν co-op. Δεδομένου δε του λανσαρίσματος στις 11/11 και άρα του χρόνου που θα έχει για να το “γνωρίσει” το κοινό, μιλάμε για το τέλειο χριστουγεννιάτικο δώρο, όχι μόνο για τα πιτσιρίκια (αυτά, μαγεμένα από τα κάλλη των 60 fps και των 1080p δύσκολα θα εκτιμήσουν την αγνή, αμόλυντη ρετρίλα του NES) αλλά και για τους 30/40something.

 

Η Nintendo πρωτοπορεί με το NES Classic Edition; Κατά μία έννοια ναι. Στη θεωρία την είχε προλάβει η SEGA μερικά χρόνια πριν με το Mega Drive Arcade Classic, μόνο που από πλευράς μάρκετινγκ, τα δύο προϊόντα είναι η μέρα με τη νύχτα. Η πρόταση της τελευταίας, βλέπετε, οπτικά δεν είχε καμία σχέση με το παλιό Mega Drive ενώ ακόμα και τα ασύρματα χειριστήρια, δεν βοήθησαν καθόλου στην “αναβίωση” της αυθεντικής ρετρό εμπειρίας, κι ας περιελάμβανε το πακέτο περί τα 60 παιχνίδια –τα 40 απ’ αυτά σε cartridge.

 

Μπορεί λοιπόν ο Sonic και το λογότυπο του Mega Drive να φιγούραραν στο πακέτο, ωστόσο το προϊόν δεν συνδεόταν επ’ ουδενί με εκείνο που στόχευε να επαναφέρει στ προσκήνιο. Αντίθετα με τη SEGA όμως, η Nintendo φρόντισε να καταστήσει σαφές με τον πλέον εμβληματικό τρόπο πως το NES Classic Edition αποτελεί μια “mini-me” εκδοχή του ορίτζιναλ NES: υιοθετώντας το ίδιο, απαράλλαχτο design.

 

 

Κοινό &… NX!

 

Το NES κυκλοφόρησε το 1985 (1983 στην Ιαπωνία), τουτέστιν 31 χρόνια πριν. Μια λογική υπόθεση λοιπόν, είναι πως τα πιτσιρίκια και η νεολαία που έζησαν την εμπειρία που είχε να προσφέρει την περίοδο 1985-1992 (το 1990 κυκλοφόρησε το SNES), σήμερα θα είναι ηλικιακά μεταξύ 30-45 ετών. Πρέπει να γνωρίζετε πως μιλάμε για ένα αρκετά ενδιαφέρον κοινό αφού έχει μία κάποια οικονομική επιφάνεια δουλεύοντας ήδη μια πενταετία τουλάχιστον, έχει αποκτήσει πρόσφατα οικογένεια, είναι κοινωνός της κουλτούρας του ίντερνετ, μέσα στην τεχνολογία και έχει μεγαλώσει με videogames. Δεν διαθέτει τον χρόνο που είχε παλιότερα ώστε να “καίγεται” μαζί τους, οπότε και εν τοιαύτη περιπτώσει, δεν θεωρεί καλή αγορά ένα PS4 ή ένα Xbox One. Εδώ λοιπόν υπεισέρχεται η Nintendo με μια πρόταση οικονομική που μάλιστα κάνει και… επίκληση στο συναίσθημα –είδατε πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η εξωτερική εμφάνιση;

 

Για όλους τους υπόλοιπους, εκείνους που έχουν τον χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθούν ενεργά με μία “next-gen” κονσόλα, για τα fanboys, για τους νεότερους ηλικιακά παίκτες, για τους early adopters και τους ενεργούς “core gamers”, η ιαπωνική εταιρεία θα ξαναχτυπήσει λίγους μήνες μετά το NES Classic Edition με το NX, την κονσόλα που έρχεται να συνταξιοδοτήσει ουσιαστικά το Wii U και να τεθεί αντιμέτωπη με τα συστήματα των Microsoft και Sony.

 

Επιπλέον, μένει να δούμε αν τα δύο συστήματα, NX και NES Classic Edition, θα συνδέονται με κάποιον τρόπο. Τα χειριστήρια του τελευταίου είναι συμβατά με το Wiimote, έτσι ώστε ο κάτοχος ενός Wii ή Wii U να μπορεί να απολαύσει τα “διαμάντια” της Virtual Console όπως τον παλιό, καλό καιρό. Με το NX όμως, δεδομένου του ότι πρόκειται για μια ολοκαίνουρια κονσόλα, τι θα ισχύσει;

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

30 μέσα και τόσα ακόμα έξω

 

Η λίστα με τα 30 διαθέσιμα παιχνίδια του NES Classic Edition είναι απόλυτα ισορροπημένη. Προφανέστατα έχουν μείνει εκτός κορυφαίοι τίτλοι όμως κάτι τέτοιο ήταν μάλλον αναμενόμενο όταν από τα 713 παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει επίσημα, πρέπει να βρεθούν 30 όλα κι όλα –για να σας διευκολύνουμε, μιλάμε για το 4,2%. Εννοείται πως θα βλέπαμε μέσα στην τριαντάδα Bubble Bobble και Castlevania, Metroid και Ghost ‘n Goblins. Σιγά που θα έλειπαν τα Super Mario Bros., το Donkey Kong ή το Mega Man 2. Και σε τελική ανάλυση NES χωρίς Kid Icarus, Zelda, Final Fantasy και Galaga, δεν γίνεται! Οι τίτλοι που περιλαμβάνονται στο NES Classic Edition είναι πράγματι διαλεγμένοι ένας προς έναν, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια πως δεν υπάρχουν κι αυτοί που μένοντας στην απ’ έξω έχουν κάθε δίκιο να αισθάνονται αδικημένοι.

 

Γιατί να επιλεχθούν φερ’ ειπείν τα δύο πρώτα Castlevania και όχι το Castlevania III: Dracula’s Curse; Γιατί όχι το Bionic Commando, το Battletoads, το Wizards & Warriors, το Contra ή το TMNT II: The Arcade Game; Με ποιο κριτήριο έμειναν εκτός τα R.C. Pro-Am, Duck Hunt (αυτό πες θέλει και το Zapper) και Double Dribble; Γιατί να μη μπορεί να παίξει κανείς στην κονσόλα το DuckTales, το Maniac Mansion και το Mega Man III; Σαν υποσημείωση στα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα, κρατήστε το ότι η Nintendo προφανώς δεν θέλησε να συμπεριλάβει στη λίστα των τίτλων του NES Classic Edition παιχνίδια που διατίθενται ήδη στη Virtual Console του Wii U (εκεί στοιχίζουν περί τα $4,99 έκαστο, οπότε αν π.χ. και οι 30 τίτλοι έπαιζαν σε διπλό ταμπλό, στη μεν Virtual Console θα κόστιζαν $149,7, έναντι των $59,99 της Classic Edition).

 

Τι γίνεται όμως με τα παιχνίδια που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα; Θα μπορούσε η Nintendo να λανσάρει κάποια στιγμή εν ευθέτω χρόνω και ένα… NES Classic Edition II; Θεωρητικά ναι, αν και στην πράξη κάτι τέτοιο δεν θα ‘ταν καθόλου βολικό. Πιθανότερη κρίνεται η διάθεσή τους στη Virtual Console του Wii U ή του NX, παρά στο πλαίσιο μιας νέας “pocket” οικιακής κονσόλας.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Δείχνοντας τον δρόμο

 

Το NES Classic Edition ωστόσο θα μπορούσε να δείξει τον δρόμο για μια νέα αγορά συστημάτων ψυχαγωγίας. Αν οι πωλήσεις του κριθούν ικανοποιητικές, τι θα μπορούσε να σταματήσει τη Nintendo από να κάνει ακριβώς το ίδιο και για το SNES; Και μετά για το Nintendo 64; Και για το GameCube; Και τώρα που έχει πάρει και φόρα στις mobile πλατφόρμες, να αρχίσει να βγάζει μέσω μιας Virtual Console τους τίτλους των Game Boy και του DS σε iOS και Android; Μιλάμε για μια απίστευτα προσοδοφόρα φάμπρικα, έναν χορό δισεκατομμυρίων τον οποίο μόνο η Nintendo μπορεί να σύρει: η SEGA δεν δείχνει να έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει αν και έχει το περιεχόμενο, η Sony θα μπορεί να παίξει ουσιαστικά μόνο με το πρώτο PlayStation ενώ η Microsoft θα πρέπει να αρκεστεί απλά σε ρόλο θεατή.

 

Με τον τρόπο αυτό η Nintendo χτυπά εμμέσως πλην σαφώς και την εμπορία κονσολών και παιχνιδιών στο eBay και λοιπές πλατφόρμες, από την οποία, όπως συμβαίνει άλλωστε με την αγορά μεταχειρισμένων, δεν βγάζει μία. Αν με τη Virtual Console της προσφέρει απλά τα παιχνίδια, με το NES Classic Edition χαρίζει μια εμπειρία όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική και μάλιστα σε “φιξαρισμένη” τιμή.

 

Οι προπαραγγελίες του NES Classic Edition δείχνουν πως η πρόταση της Nintendo έχει βρει απήχηση στο καταναλωτικό κοινό (στη χώρα μας, αν συνεχίσουν όπως άρχισαν, σε μία αλυσίδα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν φτάσει τετραψήφιο νούμερο) και αυτό που μένει είναι να κάνουμε υπομονή μέχρι τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε, μπορούμε να συνεχίσουμε να παρατηρούμε τη μετοχή της Ninty, συνεπικουρούμενη και από το trend των Pokemon, να “καλπάζει”…

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 114
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Καλή κίνηση !
Αλλά.....
Emulator/mame FTW !

Γιατί να έχεις 30 ενώ μπορείς να τα έχεις όλα !!!
Με ένα οτι να ναι PC τα παίζεις στο σαλόνι σου και όχι μόνο !

 

Ασε που θα έπρεπε να είναι ασύρματα τα controllers.

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε παιδια τι αμερικανιες ειναι αυτες? Στην Ελλαδα δεν ειχε κανει και τοσο θραυση η Nintendo εκεινη την εποχη. Οσους θυμαμαι εγω τοτε ειχαμε καποιο home computer (spectrum, amstrad, commodore 64) και οσοι δεν ειχαν θελαν να παρουν, κανεις δεν ασχιολονταν με τις κονσολες.  Ασε που μετα απο 2 χρονια βγηκε η Amiga 500(και ο Atari ST) και τα ξεχασαμε και αυτα.

  • Like 14
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Που κανουμε προπαραγγελεια σε ελληνικο καταστημα;

http://www.public.gr/product/gaming/consoles/nes-classic-edition/nintendo-classic-mini-nintendo-entertainment-system/prod8221114pp/

 

Και η πλάκα είναι ότι μου το έχουν ζητήσει ήδη για δώρο γενεθλίων !

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πιστεύω πως ένα λάθος έκανε ή Nintendo. Δεν έβαλε ασύρματα controllers. Εγώ πχ που έχω TV 50 ίντσες πως θα παίξω? Θα έχω 3μετρο HDMI στη μέση του σαλονιού και το Nintendo στο τραπέζι του σαλονιού? Κατά τα άλλα πολύ καλή πρόταση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το έκλεισα και εγώ δωρεάν από το site του public πριν λίγο. Παραλαβή από το κατάστημα και πληρωμή επί τόπου στις 11/11/16... Καλά Χριστούγεννα , αν είμαστε στο ευρώ τότε... Γιατί από 69.99 ευρώ θα το πληρώσουμε 200000 νέες δρχ Με βάση την πληθωριστική υποτίμηση του "εθνικού" μας νομίσματος έναντι του ισχυρού ευρώ... Μακριά απο εμάς... 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλή κίνηση !

Αλλά.....

Emulator/mame FTW !

Γιατί να έχεις 30 ενώ μπορείς να τα έχεις όλα !!!

Με ένα οτι να ναι PC τα παίζεις στο σαλόνι σου και όχι μόνο !

 

Ασε που θα έπρεπε να είναι ασύρματα τα controllers.

 

Κάποιοι απο εμάς προτιμούμε αυτά που μας αρέσουν να τα αγοράζουμε και οχι να τα κάνουμε πειρατικά!

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...