Προς το περιεχόμενο

Editorial: Γιατί το NX δεν πρέπει να γίνει το επόμενο Wii


Ocelote

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Οι μέρες για το Tokyo Game Show 2016, το event όπου φημολογείται πως η Nintendo θα μιλήσει ανοιχτά για την επόμενη κονσόλα της –που μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ως NX- κοντοζυγώνουν.

Η εταιρεία από το Κιότο αν και ποτέ δεν έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση στην “εντός έδρας” διοργάνωση, είναι αρκετά πιθανό να κάνει φέτος την εξαίρεση και να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες για το NX. Με το τελευταίο να κυκλοφορεί άλλωστε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τον Μάρτιο του ’17, το TGS 2016 συνιστά την τελευταία μεγάλη έκθεση gaming μέχρι τότε (η E3 διοργανώνεται αρχές καλοκαιριού ενώ και η αυγουστιάτικη gamescom φέτος ήταν ένα κακέκτυπο των προηγούμενων ετών). Συνυπολογίστε ότι ξεκινά λίγες μέρες (15/9) μετά το event της Sony και έχετε το τέλειο timing.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Όχι άλλος διάδοχος του Wii

 

Θεωρητικά, σκεπτόμενοι στο Κιότο τον ιδανικό τρόπο προώθησης του NX, δεν θα έπρεπε να έχουν και ιδιαίτερα δύσκολο έργο: φτάνει να ρίξουν μια ματιά στα όσα έκαναν στην περίπτωση του Wii U και θα ξέρουν σε πρώτη φάση, τι να μην κάνουν. Το Wii U, βλέπετε, ήταν μια κονσόλα με καλές σχετικά προοπτικές που όμως το κακό μάρκετινγκ οδήγησε στην αποτυχία. Η Nintendo απέτυχε να πείσει τον κόσμο για την αξία του με αποτέλεσμα αυτός να μην καταλάβει ποτέ αν όντως το είχε ανάγκη και τι πραγματικά είχε να περιμένει από ενδεχόμενη αγορά του.

 

Στην περίπτωση του Wii U δεν πήγε τίποτα σωστά –για την ακρίβεια, ό,τι μπορούσε να πάει στραβά, πήγε! Ακόμα και το όνομα της κονσόλας ήταν τέτοιο που πολύς κόσμος δεν αντελήφθη καν ότι επρόκειτο για νέα κονσόλα. Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα και η γκάφα της Nintendo να επικεντρωθεί στο χειριστήριο του συστήματος αντί γι’ αυτό το ίδιο: χαρακτηριστικά θυμάμαι πως τον καιρό της ανακοίνωσης του Wii U στην E3 του 2011, Τύπος και κοινό αναρωτιούνταν τι ακριβώς ήταν αυτό. Οικιακή κονσόλα; Φορητή; Tablet; Αξεσουάρ; Λίγο απ’ όλα; Η Nintendo είχε προβάλλει τόσο έντονα το GamePad που είχε αφήσει στο παρασκήνιο την κονσόλα –πράγματα ανήκουστα δηλαδή! Το “χαστούκι” του -7,5% και του ιστορικού χαμηλού πενταετίας που δέχτηκε η μετοχή της εταιρείας, ήταν ένας προάγγελος των όσων θα επακολουθούσαν.

 

Μερικά χρόνια πριν, η Ninty είχε γνωρίσει στον κόσμο το Wii με έναν τρόπο σχεδόν αλάνθαστο. Όταν οι δύο ανταγωνιστές της “σφάζονταν” στον βωμό των επιδόσεων και των τεχνικών χαρακτηριστικών, η ίδια στηρίχθηκε στην τεχνολογία κίνησης, παρουσιάζοντας μια καινούρια και άμεση εμπειρία. Το Wii πέτυχε διότι παρουσίαζε στον κόσμο κάτι ξεκάθαρο: απλοϊκό μεν, ξεκάθαρο δε, γι’ αυτό και έπεισε το λεγόμενο casual” κοινό που ενδεχομένως να μην είχε ξαναπιάσει χειριστήριο στο παρελθόν –και να μην το έκανε ποτέ στο μέλλον. Στην περίπτωση του Wii U όμως, τα πράγματα δεν ήταν ποτέ τόσο ξεκάθαρα: η κονσόλα ποτέ δεν αποφασίστηκε ποιο κοινό θα προσέγγιζε και με τι σχέδιο και κάπως έτσι χάθηκε στο λίμπο του “περίπου”.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Υπάρχει άσος;

 

Η αλήθεια είναι ότι το τοπίο γύρω από το NX είναι αρκετά ομιχλώδες. Είχε γραφεί πως το σύστημα θα διέθετε τελευταίας τεχνολογίας hardware, κάτι που ναι μεν είναι θετικό (διότι, κατά τα ψέματα, πόσες από τις κινηματογραφικές παραγωγές που “αντέχει” ο ανταγωνισμός να κοντράρει πια ο Mario;) όμως από μόνο του δεν λέει κάτι. Ας μην ξεχνάμε πως αν η Nintendo σκοπεύει να χτυπήσει τον ανταγωνισμό στα τεχνικά χαρακτηριστικά, τότε το ζητούμενο δεν είναι μία κονσόλα ικανή να κοντράρει στα ίσα τα Xbox One και PS4 αλλά μία ικανή να κοιτάξει στα μάτια PS4 Neo και Scorpio –ή όπως αλλιώς λέγονται όταν κυκλοφορήσουν. Άλλωστε και τα “specs” να έχει το NX, θα πρέπει να βρει και κάτι να τα κάνει και με δεδομένη τη σχέση της “μαμάς” Nintendo με τις third-party εταιρείες, θα χρειαστεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο χρονικό διάστημα μέχρι αυτή να ανοικοδομηθεί εκ νέου.

 

Αυτό που προέχει για τη Ninty είναι να δημιουργήσει ξανά μία πλατφόρμα, ένα οικοσύστημα από το οποίο όσοι μπουν, δύσκολα θα ξαναβγούν. Για να το πετύχουν αυτό, Microsoft και Sony “έχτισαν” με τον καιρό τα Xbox LIVE και PlayStation Network. Αμφότερα αρχικά είχαν τα προβλήματά τους, τα κενά και τις ελλείψεις τους, όμως στην πορεία όχι απλά βρήκαν τον δρόμο τους αλλά συγκέντρωσαν πληθώρα λειτουργιών και υπηρεσιών, “θωρακίζοντας” τα συστήματα των δύο εταιρειών και κρατώντας όσο πιο “πιστούς” γινόταν τους παίκτες. Αυτό ακριβώς χρειάζεται σε πρώτη φάση η Nintendo, ένα κόνσεπτ στο οποίο ποτέ δεν πίστεψε και εν τέλει, το πλήρωσε. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή έχει τα Wii (Wii/Wii U) τα οποία αποτελούν παρελθόν, τα φορητά (2DS/3DS) και βέβαια τη νέα “φάμπρικα” με τη DeNA που αφορά το λανσάρισμα τίτλων σε mobile πλατφόρμες. Αν καταφέρει με κάποιο τρόπο να συνδέσει τα παραπάνω ή τέλος πάντων όποια από αυτά θεωρεί σημαντικά, θα έχει κάνει ένα άλμα προόδου.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να δούμε την προσέγγιση που ετοιμάζει στο NX η Nintendo. Από το όνομα που εν τέλει θα δώσει στην κονσόλα (αποκλείουμε το ενδεχόμενο να έχουμε να κάνουμε με ακόμα ένα Wii κυρίως λόγω σύγχυσης αλλά και διότι όπως απέδειξε περίτρανα το Wii U, το brand έχει πια “καεί”), μέχρι τα χαρακτηριστικά στα οποία θα επικεντρωθεί για να πείσει τα πλήθη. Με το Wii έδειξε κάτι φρέσκο και εύκολα αντιληπτό. Με το Wii U πάλι δεν κατάλαβε ούτε η ίδια τι ήθελε να προβάλει περισσότερο ή μάλλον, προέβαλλε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό της κονσόλας (GamePad) τόσο πολύ που ξέχασε τα υπόλοιπα, οπότε το αποτέλεσμα δεν είχε καμία σχέση με το αναμενόμενο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι στην περίπτωση του NX δεν μπορεί να βασιστεί ούτε στη μία, ούτε στην άλλη –προφανώς- περίπτωση: το κοινό έχει ωριμάσει πια σε τέτοιο βαθμό που είναι συζητήσιμο το αν θα ανταποκρινόταν εν έτει 2017 σε μία “αλά Wii” προσέγγιση.

 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Nintendo δίνει εξετάσεις και όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοια περίπτωση, η αντιγραφή τιμωρείται! Το NX δεν πρέπει να γίνει το επόμενο Wii διότι και ο προκάτοχός του το ίδιο προσπάθησε να κάνει και έφαγε τα μούτρα του. Πώς θα μας συστηθεί; Αυτό το ξέρουν μόνο στο Κιότο που διαβάζουν εδώ και καιρό προκειμένου την κατάλληλη στιγμή να εμφανιστούν έτοιμοι. Ελπίζουμε, όχι εστιάζοντας απλά στα SOS…

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

ας ελπισουμε οτι δεν θα ξεκινησει τις νεες μοδες sony και σια, διαφωνω κατα κρατος σε οσα αναφερονται, το wii u εχει παιχνιδια rpg και πλοκης κατι που αρεσει σε μια συγκρκριμενη μεριδα gamer. προσωπικα τα γραφικα ερχονται σε δευερη μοιρα

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παρα το σεβασμο που εχω για την Nintendo,και για τις γενιες που μεγαλωσε (ειμαι και εγω σε αυτες!),καθως και για τα παιχνιδια που ανεδειξε, εχω μονο μια επιθυμια :

 

ΑΝΑΝΕΩΣΗ!

 

Ωραιες οι σειρες των Mario-Zelda κτλ αλλα χρειαζεται (για μενα) και κανα καινουργιο παιχνιδι να μας δειξει.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το οικοσύστημα της Ν περιλαμβάνει και τις εφαρμογές στα κινητά αλλά και την σειρά προϊόντων QoL που θα προκύψουν μελλοντικά. Με αυτό τον τρόπο και μέσω ενός κοινού λογαριασμού (Ν account) η Ν θέλει να φέρει κόσμο στα συστήματα της αφού μέσω της πλατφόρμας θα αλληλοπροωθούνται και θα αλληλοσυνεργάζονται.

 

Εν αναμονή του ΝΧ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εμενα παντως δεν με χαλασε καθολου το wii u 1ον και 2ον κονσολες νιντεντο αγοραζεις κυριως για να παιξεις first party games, οπως mario-zelda-pokemon αν θελεις να παιζεις cod και nfs απλα πας σε αλλη κονσολα.

 

 

μακαρι να το κανουν σαν το wii u με την μονη διαφορα οτι το gamepad να εχει δικια του επεξεργαστικη ισχυ για να μπορει να ειναι μια αυτονομη handheld κονσολα και οταν θα το συνδεεις με την κυριως μοναδα να γινεται μια κονσολα ικανη να αναπαραγει full hd γραφικα στην τηλεοραση

 

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ας ελπισουμε οτι δεν θα ξεκινησει τις νεες μοδες sony και σια, διαφωνω κατα κρατος σε οσα αναφερονται, το wii u εχει παιχνιδια rpg και πλοκης κατι που αρεσει σε μια συγκρκριμενη μεριδα gamer. προσωπικα τα γραφικα ερχονται σε δευερη μοιρα

Λέγοντας οτι τα γραφικά έρχονται σε δεύτερη μοίρα για μια κονσόλα στην εποχή μας είναι σκέτη μπούρδα. Ο λογος που το Wii U πάτωσε είναι διότι το hardware ήταν σκατά. Περιέργο και δύσκολο μεχρί αηδίας το developer kit μέχρι το σημείο που σχεδόν κανένας δεν ήθελε να το ακουμπίσει εκτος απο την ιδια την Nintendo, Κονσόλα μονο με 1st party πια δεν πουλάει.

Το Wii πούλησε καλά ηταν γιατι δεν υπηρχε το mobile gaming και οι casual gamers πέσαν με τα μούτρα στο wii με τα χαζά gimmicks του.

Οπως είδαμε με το Wii U αυτα τα άτομα έχουν προχωρήσει απο τις κονσόλες εδώ και καιρο.

Επίσης η Sony πάντα παρέδιδε με το hardware για 3rd party developers και εξασφάλιζε κορυφαία 1st party games. Δεν είναι μόδα αυτο που κάνει , είναι απλα αυτο που εκανε απο πάντα και μπραβο της που συνεχίζει και το καταφέρνει.

Σαν nintendo fan εγω και υπερβολικά πολλοι άλλοι έχουμε σκυλοαπογοητευτει μέχρι αηδίας τα 2 χρόνια που μας περάσαν και πρέπει να σταματήσει ο κόσμος να ακολουθεί τυφλά αυτη τη εταιρία

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευγενικό suggest για minor edit στο αρθρο: Το δημοσιευσατε σήμερα ( και εχθές μάθαμε πως πλέον λέγεται PS4 Pro και όχι Neo). 

 

Η Nintendo έχει τη "συνταγή της πίττας της μαμάς" ( ή της γιαγιάς ) για εμάς τους Gamers.

Για μένα η όλη φάση κρύβεται στην παρακάτω φράση:

There's PC Gaming and Consoles. And then there's Nintendo. 

  • Like 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

''' Το Wii U, βλέπετε, ήταν μια κονσόλα με καλές σχετικά προοπτικές που όμως το κακό μάρκετινγκ οδήγησε στην αποτυχία. Η Nintendo απέτυχε να πείσει τον κόσμο για την αξία του '''

Παλι καλα για αυτο.Μιλαμε για κονσολα η οποια σε specs ηταν ιδια με τα ps3 και Xbox360,δηλαδη με κονσολες προηγουμενης γενιας και την πλασαρανε(και το χειροτερο χρεωσανε)λες και ηταν next gen επειδη ειχε διαφορετικο gamepad. Παλι καλα που βγηκαν 2-3τιτλοι και ειδαμε και λιγο Online gaming απο την κονσολα γιατι αλλιως....

Βασικα ακομα και αυτη τη στιγμη που μιλαμε φετος τα μονα παιχνιδια που αξια αναφορας ειναι το (κατωτερο των προσδοκιων)Starfox,το νεο Pokemon Stadium και ενα remastered Zelda Twilight princess που μπορουσε και πριν ο κοσμος να το παιξει μεσω της εκδοσης του Wii που υποστηριζοταν.Και μετα το χαος.

 

Η κονσολα εφαγε ακυρο απο τις περισσοτερες multiplatform εταιριες λογω των κακων specs(πιο ασχημη περιπτωση ηταν φυσικα η ακυρωση κυκλοφοριας του Project cars που δεν μπορουσαν οι δημιουργοι ουτε σε 720p να το βγαλουν.....)και εν μερη και πωλησεων και παρολα αυτα η κονσολα ειχε υποστηριξη πραγματικα αξιολογων και δυνατων τιτλων μονο το 2014 και το 2015.

 

Κατα τα αλλα 350-400ευρω για το Wii U premium day one... Βασικα αποριας αξιο ηταν πως και δεν εκανε και λιγοτερες πωλησεις η εν λογω κονσολα με τοσο υψηλη τιμη πωλησης(δυστηχως λογω της ταμπλετας).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...