Προς το περιεχόμενο

Η διαστημοσυσκευή Schiaparelli προσέκρουσε στην επιφάνεια του Άρη


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Άδοξο τέλος είχε τελικά η ευρωπαϊκή διαστημοσυσκευή Schiaparelli όπου πλέον χωρίς καμία αμφιβολία, συνετρίβη στην επιφάνεια του Άρη κατά τη διαδικασία προσεδάφισης όπως δήλωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Αυτή αποτελεί τη δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα προσεδάφισης διαστημικής συσκευής στον Άρη της ESA, 13 χρόνια μετά το Beagle 2, και με την επικοινωνία στην περίπτωση αυτή να χάνεται κατά τη διαδικασία καθόδου.

 

Το Schiaparelli -με όνομα που προέρχεται από τον Ιταλό αστρονόμο Τζοβάνι Σκιαπαρέλι-, αποτελούσε μέρος του επιστημονικού δορυφόρου ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) με αποστολή να εξερευνήσει την ίδια περιοχή την οποία το Opportunity της NASA εξερεύνησε το 2004. Η αποστολή του περιλάμβανε τη μελέτη των ηλεκτρικών πεδίων που ενεργοποιούν τις θύελλες σκόνης αλλά και τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στον Άρη.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση της ESA που στηρίζεται και σε φωτογραφίες του Mars Reconnaissance Orbiter, η διαστημοσυσκευή έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στο έδαφος, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή της και πιθανόν να υπήρξε και έκρηξη κατά την πρόσκρουση εξαιτίας των δεξαμενών καυσίμου. Οι φωτογραφίες δείχνουν μια άσπρη κηλίδα που όλα δείχνουν ότι είναι το αλεξίπτωτο της διαστημοσυσκευής ενώ σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βρίσκεται μια μεγάλη μαύρη κηλίδα που όλα συνηγορούν ότι είναι διάφορα κομμάτια του Schiaparelli.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Η αποστολή της ESA εξακολουθεί να θεωρείται πάντως επιτυχημένη εφόσον το TGO παραμένει σε τροχιά γύρω από τον Άρη τουλάχιστον έως το 2022, συγκεντρώνοντας πολύτιμα δεδομένα που προκύπτουν μετά από ανάλυση της ατμόσφαιρας του Κόκκινου Πλανήτη και κυρίως της ύπαρξης μεθανίου που υποδηλώνει την παρουσία ενεργών γεωλογικών η βιολογικών διαδικασιών.

 

Link.png Site: ESA

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εφόσον η ιστορία είναι αληθινή, δυστυχώς απέχουμε πολλές δεκαετίες μην πω 100ετιες για να χαρακτηριστουμε ως διαστημικοί εξερευνητές.

Εξαρταται τι θεωρουμε "διαστημικό εξερευνητη".

 

Ενα τεραστιο τηλεσκόπιο που "βλεπει" με κανονικη εικονα και οχι απλα με μετρήσεις και αριθμούς, μακρινούς πλανήτες με λεπτομερεια?

 

Μηπως μερικους δορυφόρους σε τροχιά που παιρνουν σημαντικες μετρήσεις απο διαφορα πλανητικά σωματα?

 

Ρομποτάκια εξερεύνησης και probes που κανουν περιπολία σε αλλους πλανήτες που χαρτογραφούν το μερος?

 

Τυπους με διαςτημικες στολές και φουτουριςτικα οπλα στα χερια που κανουν πορείες πεζοί στην επιφανεια πλανητών/αστεροειδών?

 

Κατι αλλο?

 

Ποιο απο τα παραπανω ειναι εξερεύνηση?

 

Επισης ποια ειναι τα ορια της διαστημικής εξερεύνησης? Μεχρι στιγμης ειμαστε στα ορια της εφαρμογής των γνώσεων μας για την σύγχρονη φυσική (περιοδικός πίνακας και οι περιορισμοί του, φιξ τιμη της ταχύτητας του φωτος που δεν την λες και τοο γρήγορη σε διαςτημικ κλίμακα κτλ κτλ ).

Μπορει το περισσοτερο που να μπορέσουμε ποτε να κανουμε να ειναι να στειλουμε 20-50-100 φουκαραδες στην επιφανεια του Άρη και να πεθάνουν απο τις κακουχίες εκει επειδη τα μάκρυνα διαστημικά ταξιδια με ανθρωπους να ειναι πολυ πιο περίπλοκα και επικινδυνα απο οσο γνωριζουμε. Μπορει να μην κατορθώσουμε ποτε να βγουμε απο το ηλιακό μας συστημα και ο πολιτισμός να περιοριστεί/τελειωσει στη γη απο οπου και ξεκινησε. Μπορει να ειναι το "φίλτρο" ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/Great_Filter#The_Great_Filter ) μας αυτο.

 

ΒΕΒΑΙΑ μπορει να μην συμβει τιποτα απο τα παραπανω και σε 3000 χρονια ο πολιτισμός να επεκτείνεται σε διαφορα κοντινά και μάκρυνα άστρα και να συνεχιζεται η εξερεύνηση με ρυθμους ανοδικούς ρυθμους επειδη καθε φορα θα ανακαλύπτεται κατι καλυτερο.

 

Η αληθεια ειναι πως δε γνωριζουμε ακομα τα ορια της τεχνολογίας. Μπορουμε να τα ονειρευτούμε μεσω βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, ταινιών και βιντεοπαιχνιδιών αλλα δε μπορουμε να ξερουμε με σιγουριά πχ αν η αντι ύλη μπορει να υπαρχει σε μεγαλες ποσοτητες για να χρησιμοποιηθεί με καποιο τροπο σαν καύσιμο ή αν οι μαύρες τρύπες α) υπαρχουν β) ειναι πύλες για μακρινούς γαλαξίες.

  • Like 20
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μετά τη ΝΑΣΑ το τίποτα.

Αλήθεια, αυτή δεν είναι που εξαρτάται από τους Ρώσους για την μεταφορά προσωπικού στον ISS; Ο,τι θέλουμε λέμε εδώ.

 

Γιατί σταμάτησαν το πρόγραμμα των "διαστημικών λεωφορείων" αποφασίζοντας να παραχωρήσουν τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές σε αμερικάνικες ιδιωτικές εταιρίες.

Κακά τα ψέματα, ΕΕ και Ρωσία είναι πίσω στην ανάπτυξη & έρευνα σ’ αυτόν τον τομέα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποιός βρίσκεται εκεί και μας τα ρίχνει;Γιατί μας κρύβουν την αλήθεια;Πάλι θα περιμένουμε τους ήρωες του καναπέ να μας την αποκαλύψουν; 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...