Προς το περιεχόμενο

Είναι η επένδυση στα videogames το επόμενο βήμα για το crowdfunding;


Ocelote

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το 2012 ο Τιμ Σέιφερ έμαθε για τα καλά στο διαδικτυακό κοινό την έννοια του crowdfunding καθώς θέλησε, βλέπετε, μέσω του Kickstarter να συγκεντρώσει περί τα $400.000 για το καινούριο του adventure.

Σε λιγότερες από 24 ώρες είχε μαζέψει τα τριπλάσια (!) με την καμπάνια να κλείνει εν τέλει στα $3,36 εκατ., ανοίγοντας έτσι διάπλατα νέους ορίζοντες στο gaming. Η προβολή που πήρε το Double Fine Adventure ήταν αρκετή ώστε να ωθήσει και άλλους indie δημιουργούς να εξετάσουν το crowdfunding, κάνοντας παράλληλα το Kickstarter συνώνυμο του μοντέλου αυτού.

Από το 2009 μέχρι και σήμερα, η κατηγορία Games του Kickstarter (περιλαμβάνει τόσο videogames, όσο και επιτραπέζια/παζλ/card games) έχει φιλοξενήσει πάνω από 29.000 πρότζεκτ, εκ των οποίων έχουν χρηματοδοτηθεί επιτυχώς περισσότερα από 9.800. Βέβαια πλατφόρμες σαν και το Kickstarter μπορεί να υπάρχουν αρκετές, ωστόσο η διαχρονική κυριαρχία του τελευταίου, ειδικά στο gaming, επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή συμπερασμάτων εξετάζοντας αυτό και μόνο. Εξ άλλου χάρη σε αυτό είδαν το πράσινο φως πρότζεκτ όπως το Shenmue 3 (το πιο επιτυχημένο videogame στο δίκτυο με $6,33 εκατ.), το Torment: Tides of Numenera ($4,19 εκατ.), το Mighty No. 9 ($3,85 εκατ.) και το Pillars of Eternity ($3,99 εκατ.).

Δημοσιευμένη Εικόνα

Ένα “περίεργο” 2016

Το 2016 ήταν καλή ή κακή χρονιά για το crowdfunding και το Kickstarter; Εδώ οι απόψεις διίστανται αφού εξαρτάται πώς βλέπει κάποιος το ποτήρι. Τα $124 εκατ. που δόθηκαν πέρυσι στο Kickstarter, μπορεί να είναι λιγότερα από τα $135 εκατ. του 2015, ωστόσο πήγαν σε 2.585 και όχι 2.258 πρότζεκτ. Αυτό, σε συνδυασμό με τον μικρότερο αριθμό των gaming πρότζεκτ που υποβλήθηκαν (6.933 έναντι 7.421), θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς με την ίδια ευκολία ότι φανερώνει τόσο ωριμότητα, όσο και κορεσμό –είπαμε, θέμα προοπτικής είναι όλα.

Εξετάζοντας τα στοιχεία που έδωσε η ICO Partners σχετικά με την πορεία του Kickstarter και του crowdfunding τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί το μάτι να μην πέσει σε ένα πολύ συγκεκριμένο: οι συνεισφορές που συγκέντρωσε το 2016 η υποκατηγορία των videogames ήταν κατά 57% μειωμένες σε σχέση με αυτές για το 2015 ($16,2 εκατ. έναντι $41,9 εκατ.), όταν ο αριθμός των πρότζεκτ που εν τέλει χρηματοδοτήθηκαν αυξήθηκε κατά 2%. Περισσότερα πρότζεκτ, λιγότερα χρήματα λοιπόν και το ερώτημα δεν μπορεί παρά να είναι πού πήγαν τα λεφτά;

Δημοσιευμένη Εικόνα

Here comes a new challenger!

Και το όνομα αυτού Fig! Εμφανίστηκε στο προσκήνιο το καλοκαίρι του 2015 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει όλες κι όλες 14 καμπάνιες, όλες για videogames. Ναι, μπορεί με μια πρώτη ανάγνωση να μη φαίνονται πολλές, όμως τι θα λέγατε αν μαθαίνατε πως τα 6 πρότζεκτ του Fig μέσα στη χρονιά που μας πέρασε ήταν υπεύθυνα για το 35% των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν για videogames συνολικά μέσω crowdfunding; Για την ιστορία, το υπόλοιπο 65% προήλθε από τα 300+ πρότζεκτ του Kickstarter –με ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό μόνο να προέρχεται από τρίτες πλατφόρμες (Indiegogo, Gambitious κ.α.). Το Fig λοιπόν μπορεί να μην έχει τον όγκο των πρότζεκτ του Kickstarter, φαίνεται να έχει προσελκύσει όμως τα ακριβότερα εξ αυτών –μιλάμε για $7,8 εκατ. στον πρώτο, ουσιαστικά, χρόνο λειτουργίας του! Συνυπολογίστε και το Pillars of Eternity II: Deadfire που τρέχει ακόμα όντας στα $2,87 εκατ. και έχετε μιαν ακόμα πληρέστερη εικόνα.

Τι είναι όμως αυτό που έχει καταστήσει το Fig τόσο δημοφιλές στους δημιουργούς των μεγάλων και ακριβών πρότζεκτ; Εδώ λοιπόν είναι που το Fig διαφοροποιείται σε σχέση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες crowdfunding, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα videogames αφού προσφέρει στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να εμπλακούν σε ένα πρότζεκτ με δύο τρόπους: είτε συνεισφέροντας (το λεγόμενο “pledge”) με αντάλλαγμα κάποια εκ των ανταμοιβών που έχει ορίσει ο δημιουργός του, είτε επενδύοντας (αυτό που στον κόσμο των επενδυτών αποκαλείται “equity capital”). Όπως εύκολα μπορείτε να φανταστείτε, τα λεφτά είναι στο δεύτερο, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Με μοναδική εξαίρεση το Psychonauts 2 που είχε αναλογία συνεισφορών/επενδύσεων 51/49, όλα τα υπόλοιπα πρότζεκτ του Fig, συγκέντρωσαν περισσότερα χρήματα μέσω equity capital παρά μέσω pledges. Για την ακρίβεια, από τη συνολική χρηματοδότηση $7,8 εκατ. για την οποία ήταν υπεύθυνο το Fig πέρυσι, το 62% προήλθε από επενδύσεις! Μπορεί η επιλογή αυτή να μην έχει τις ανταμοιβές, τα rewards που δίνουν οι συνεισφορές, προσφέρει ωστόσο ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους και αυτό είναι που μετρά. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και τα “σοβαρότερα” ποσά (ένα pledge μπορεί να είναι της τάξης των $20-50 ενώ μια μετοχή ξεκινά από τα $1.000), τότε εύκολα προκύπτει ο λόγος για τον οποίο η επένδυση αποδίδει περισσότερα απ’ ό,τι η συνεισφορά. Τι πάει να πει όμως επένδυση σε videogame;

Δημοσιευμένη Εικόνα

Επενδύοντας στο Pillars of Eternity II: Deadfire

Στο πρώτο Pillars of Eternity έβγαλα το καπέλο τόσο ως πρότζεκτ, όσο και ως παιχνίδι. Όταν η Obsidian ανακοίνωνε πως για τη χρηματοδότηση του sequel του θα κατέφευγε στο Fig αντί του Kickstarter, ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Δεν ήταν, βλέπετε, μόνο η μικρότερη προμήθεια που κρατούσε αυτό (2,7% έναντι περίπου 8%) αλλά και η δυνατότητα επένδυσης που προσέφερε σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αν υπήρχε ενδιαφέρον; Με την τιμή της μετοχής στα $1.000, φτάνει να σας πούμε ότι τέθηκε ανώτατο όριο αγοράς 2.250 μετοχών κατ’ άτομο, εξαιτίας του τεράστιου ενδιαφέροντος. Πώς δουλεύει όμως το μοντέλο και, το κυριότερο, τι δίνει πίσω στον επενδυτή;

Οι μεταβλητές που καθορίζουν την απόδοση της επένδυσης είναι δύο: η συνολική επένδυση του Fig και οι πωλήσεις του παιχνιδιού (εν προκειμένω το Pillars of Eternity II: Deadfire είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει το πρώτο τρίμηνο του 2018). Από τα έσοδα των πωλήσεων, το Fig θα πάρει ποσοστό 14,3% μέχρι να του επιστραφεί 1,13 φορές η αρχική του επένδυση. Από εκεί και πέρα, το ποσοστό του επί των εσόδων πέφτει στο 7,1%. Να σημειώσουμε κάπου εδώ ότι το business plan θέτει ως νεκρό σημείο (break-even δηλαδή) τις 600.000 πωλήσεις (με $49,95 μέση τιμή αντιτύπου, μας δίνει τζίρο $30 εκατ.), στόχος εφικτός αν αναλογιστούμε πως το πρώτο Pillars of Eternity «έγραψε» τουλάχιστον 900.000 αντίτυπα.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Ας το δούμε όμως και με ένα παράδειγμα: έστω ότι το Fig επενδύει συνολικά $2 εκατομμύρια. Αρχικά, θα πρέπει να πάρει πίσω 1,13 φορές το ποσό αυτό, ήτοι $2,26 εκατ.. Με ποσοστό 14,3%, αυτό σημαίνει ότι για να τα καταφέρει θα χρειαστεί $15,8 εκατ. ή για να ακριβολογούμε τα πρώτα $15,8 εκατ. από τον τζίρο του παιχνιδιού. Από τα υπόλοιπα $14,2 εκατ. έχει λαμβάνειν το 7,1% ή αν προτιμάτε $1,01 εκατ., γεγονός που ανεβάζει τη συνολική επιστροφή της επένδυσης στα $3,27 εκατ. –και αυτό για την περίπτωση του break-even. Με άλλα λόγια έχουμε να κάνουμε με μια εξωπραγματική απόδοση της τάξης του 63,5%! Το Fig δεσμεύεται να επιστρέψει στους επενδυτές μερίσματα σε ποσοστό 70-100%, οπότε στη χειρότερη των περιπτώσεων –αν όλα πάνε καλά πάντα- αν κάποιος βάλει $1.000, θα πάρει πίσω $1.140. Στην καλύτερη, πάμε για $1.635 και, επαναλαμβάνουμε, χωρίς το παιχνίδι να πιάσει επ’ ουδενί τις επιδόσεις του προκατόχου του.

Σαφέστατα όλα τα παραπάνω εμπεριέχουν ένα σεβαστό ρίσκο. Ουδείς εγγυάται πως το –εκάστοτε- παιχνίδι θα σημειώσει τις εκτιμώμενες πωλήσεις αφού αυτές επηρεάζονται από μια τεράστια γκάμα παραγόντων: ποιότητα προϊόντος, ανταγωνισμός, timing, συμβατότητα, προώθηση κλπ. Το Pillars of Eternity ας πούμε καθυστέρησε κάνα χρόνο να κυκλοφορήσει ενώ δεν είναι και λίγα τα παραδείγματα πρότζεκτ crowdfunding που αν και συγκέντρωσαν τα χρήματα που χρειάζονταν, εν τέλει λόγω κακοδιαχείρισης δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Ο καθένας όμως μπορεί να τα ζυγίσει, να αξιολογήσει το ρίσκο και την πιθανότητα αποτυχίας και εν συνεχεία να επενδύσει κατά βούληση.

Δημοσιευμένη Εικόνα

Η νέα εποχή του crowdfunding

Συμβαίνει με κάθε επιχειρηματικό μοντέλο, κάθε νέα τεχνολογία, κάθε τάση, κάθε μόδα που εμφανίζεται: αρχικά εξυπηρετεί συγκεκριμένο σκοπό, για να φτάσει να ωριμάσει με τα χρόνια και να υιοθετήσει έναν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα. Έτσι λοιπόν συμβαίνει και με το crowdfunding. Όταν εμφανίστηκε στο διαδίκτυο (διότι προϋπήρχε αυτού, απλά όπως φαντάζεστε δεν προσέφερε τις ίδιες προοπτικές) το χαρακτήριζε μια αφέλεια, ένας απλοϊκός τρόπος λειτουργίας. Όπως φαίνεται όμως, ήρθε η ώρα να αλλάξει σελίδα και το Fig το βοηθά να κάνει ακριβώς αυτό: χωρίς να αποκλείει κανέναν, δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να συμμετάσχει σε ένα πρότζεκτ όπως αυτό επιθυμεί, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει στους δημιουργούς περισσότερες προοπτικές.

Να φτάσουμε στο σημείο που, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το gaming, το Kickstarter θα προτιμάται για μικρά –και μικρής αξίας- πρότζεκτ ενώ το Fig θα πάρει τα μεγαλύτερα; Μην ξεχνάτε ότι ο χώρος παρακολουθείται στενά και από τη Valve (Steam Early Access), έστω κι αν αυτό γίνεται με τους κανόνες της, ενώ εδώ και αρκετά χρόνια το Star Citizen γράφει τη δική του ιστορία έχοντας συγκεντρώσει περισσότερα από $141 εκατ.! Οι βάσεις για μια νέα εποχή στο crowdfunding έχουν μπει και τα καλύτερα, αν θέλετε μια γνώμη, έρχονται.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αααααχ.... no man's sky....
Η μεγαλύτερη μαλακια στον γαλαξία μας. Το πήρα στα γενέθλια μου το καλοκαίρι, πραγματικα με μια χαρα απερίγραπτη...
Το
Bootαρω στο PS4 και μετα απο μια ωρα ξενέρωσα ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ και δεν το εχω βάλει έκτοτε στο drive. Κρίμα
.... μια μεγάλη χαμένη ευκαιρια....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

What year is this? 2012? Μετά από φόλες τύπου No man's sky; 

 

ΟΧΙ.

 H λογική λοιπόν είναι ότι εφόσον ένα απο όλα αυτά τα παιχνίδια δεν πέτυχε άρα παρατάμε όλη την διαδικασία εξ αρχής.... μάλιστα...

 

 

Με την ίδια λογική απέτυχε το τάδε κόμμα να τηρήσει τους στόχους του ας καταλύσουμε την δημοκρατία!!! :P

 

 

και παρεμπιπτόντως το noman'ssky δεν ήταν ακριβώς αποτυχία απλά υπήρξε πάρα πολύ hype το παιχνίδι κάνει ότι υποσχέθηκε πάντως και βελτιώνεται συνεχώς απ ότι ξέρω...

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δλδ αν καταλαβα καλα,κατι σαν χρηματιστηριο videogames...

Eίναι δυνατόν το 2017 να μην ξέρεις τι ειναι το crowdfunding? όταν μπαίνεις στο internet τι κάνεις;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Eίναι δυνατόν το 2017 να μην ξέρεις τι ειναι το crowdfunding? όταν μπαίνεις στο internet τι κάνεις;

Ειναι δυνατον να μην καταλαβαινεις τι διαβαζεις; Οταν λεμε μετοχες τι καταλαβαινεις; Δεν τρολαρουν ολοι οταν μπαινουν στο ιντερνετ οπως εσυ.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Eίναι δυνατόν το 2017 να μην ξέρεις τι ειναι το crowdfunding? όταν μπαίνεις στο internet τι κάνεις;

Σιγουρα παντως δεν παιζω με πουλακια και παπαγαλους σαν εσενα πολυξερα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μακάρι να απελευθερωνόταν η δυνατότητα επενδύσεων και χρηματοδότησης γενικά στον τεχνολογικό τομέα (και γιατι οχι και σε άλλους). Δικαιότερη κατανομή της υπεραξίας που παράγει εκ φύσεως ανισόρροπα η σύγχρονη τεχνολογία.

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

equity capital ειναι το μελλον. να μπαινεις μετοχοςσε καθε επενδυση και να μοιραζεσαι τα κερδη ή την χασουρα!

μακαρι να χωθουμε ετσι και στο box office!

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όντως εξαιρετικό το concept! Και η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είχα παραξενευτεί με την επιλογή του Fig από την Obsidian. Τώρα όμως έχει νόημα, ιδίως όταν γλιτώνουν και περίπου 5% από το κερατιλίκι του Kickstarter (εντάξει, όχι απαραίτητα του Kickstarter αλλά από όλα αυτά τα "processing fees" και my ass).

 

Προφανώς απευθύνονται βέβαια και σε διαφορετικό κοινό με το equity capital (κάποιος που έχει ένα μπατζετάκι 20-30 ευρώ για ένα παιχνίδι π.χ. δεν ξέρω πόσο πιθανό είναι να το σκεφτεί) αλλά όπως και να 'χει είναι μια ενδιαφέρουσα προοπτική. Το Fig πάντως τον πρώτο του χρόνο, με τη δυνατότητα αυτή έκανε τρελό μπάσιμο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...