Προς το περιεχόμενο

H AMD επιβεβαίωσε ότι ο Platform Security Processor code θα παραμείνει closed-source


voltmod

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Aπό το λανσάρισμα της νέας σειράς επεξεργαστών AMD Ryzen, ένα μικρό κομμάτι hardware που διαχειρίζεται τη βασική αρχικοποίηση της μνήμης καθώς και αρκετές λειτουργίες ασφαλείας βρίσκεται στο κέντρο κάποιων αντιπαραθέσεων.

Tο μικρό αυτό κομμάτι hardware έχει την ονομασία PSP, δηλαδή Processor Security Platform, και αποτελεί ουσιαστικά έναν πυρήνα ARM που έχει πλήρη πρόσβαση σε όλο το σύστημα. Oι ενέργειες του θα μπορούσαν να θεωρηθούν επιπέδου “above root” και είναι ως επί το πλείστον αόρατες για το λειτουργικό σύστημα. Mοιάζει κατά κάποιο τρόπο με την Mηχανή Διαχείρισης (Management Engine) της Intel, αλλά κατά κάποιο τρόπο είναι μάλλον ισχυρότερος.

 

Kαι γιατί θεωρείται από κάποιους ότι είναι κάτι κακό; Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να μιλήσουμε θεωρητικά. Tι συμβαίνει λοιπόν στη περίπτωση που ανακαλυφθεί κάποιο bug στον PSP και κάποιου είδους malware αποκτήσει τον έλεγχο του; Πως θα μπορούσατε να το αφαιρέσετε; (Aπάντηση: Δεν θα μπορούσατε). Kαι πως θα γνωρίζετε ότι είναι απαραίτητο να το αφαιρέσετε; (Aπάντηση: Δεν θα ήσασταν σε θέση να γνωρίζετε).Όπως είναι κατανοητό, το παραπάνω δεν είναι και το καλύτερο σενάριο, και αποτελεί ανησυχία για αρκετούς που ζήτησαν από την AMD να καταστήσει τον κώδικα του PSP “open-source” ώστε να ελεγχθεί από την κοινότητα γενικότερα.

 

H AMD όμως απάντησε με ένα μεγαλοπρεπές “Όχι” στο twitch.tv (δείτε στον σύνδεσμο εδώ λίγα δευτερόλεπτα μετά το 35ο λεπτό της παρουσίασης). H εταιρεία συνεργάζεται με ανεξάρτητες εταιρείες ασφαλείας, οι οποίες προσπαθούν διαρκώς χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές hacking να παραβιάσουν τον PSP αλλά καμία τους δεν το έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Aκόμα όμως και έτσι, δεν είναι και ιδιαίτερα καθησυχαστικό το ότι πλανάται το ερώτημα: “και αν;”.Eιδικά στις μέρες που ζούμε.

 

Eνδεχομένως η AMD να έχει πολλούς και καλούς λόγους που δεν “ανοίγει” τον κώδικα του PSP. Yπάρχει περίπτωση για παράδειγμα να είναι ζήτημα πνευματικής ιδιοκτησίας άλλου κατασκευαστή (π.χ ARM) ή μπορεί να μην επιθυμεί να μοιραστεί με την Intel στοιχεία που αφορούν το chip της. Σε κάθε περίπτωση, ευχόμαστε η AMD να έχει προσλάβει τις καλύτερες εταιρείες ασφαλείας, ώστε να ανακαλύψουν το bug, αν υπάρξει, πριν το εντοπίσουν οι κυβερνοεγκληματίες και οι απατεώνες.

 

Link.png Site: TechPowerUp

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Όπως είναι κατανοητό, το παραπάνω δεν είναι και το καλύτερο σενάριο, και αποτελεί ανησυχία για αρκετούς που ζήτησαν από την AMD να καταστήσει τον κώδικα του PSP “open-source” ώστε να ελεγχθεί από την κοινότητα γενικότερα.

 

H AMD όμως απάντησε με ένα μεγαλοπρεπές “Όχι” στο twitch.tv

tenor.gif

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δηλαδή όταν εννοεί "αόρατο" από το λειτουργικό και πως ακριβώς θα μπορεί κάποια στιγμή να το αναβαθμίσει η ίδια η AMD ακόμη και με την συγκατάθεσή μας; UEFI BIOS ίσως;

Όπως και να έχει πάντως η τεχνολογία ολοένα ξεφεύγει από τον έλεγχο του τελικού χρήστη. Πάντως για να μην παρεξηγηθώ "κι αν ποτέ τ' άλλαζα, πάλι AMD θα 'παιρνα".

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παρομοίως με το intel ME είναι τεράστιο πρόβλημα. Εφόσον δεν επιθυμεί να το ανοίξει, θα μπορούσε να επιτρέψει τη λειτουργία του επεξεργαστή δίχως το PSP.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επισκέπτης

Οκ... Θα περάσω από το σπίτι σου να σου εγκαταστήσω μια νέα δεύτερη εξώπορτα. Δεν θα έχει εσύ κλειδί, θα το κρατήσω εγώ, είναι για το καλό σου, για την προστασία σου. Το μόνο που να σε απασχολεί απλά είναι να μην πέσει αντικλείδι στα χέρια κάποιου κακού κακού παιδιού. Κατά τα άλλα μην ανησυχείς ... να, κρατάω και τα σχηματικά διαγράμματα της κλειδαριάς κλειστά (καθώς και σε ποιους άλλους έχω δώσει αντικλείδι) ... όλα καλά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...