Προς το περιεχόμενο

zarzonis

Members
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    972
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

1 ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ

Σχετικά με zarzonis

  • Ημερομηνία γέννησης 16/08/1995

Πληροφορίες προφίλ

  • Φύλο
    Άνδρας
  • Τοποθεσία
    Larisa, Greece
  • Ενδιαφέροντα
    Software Engineering, Bodybuilding, Music

ΑΛΛΑ

  • Τοποθεσία
    Λάρισα

Πρόσφατες Επισκέψεις

6.201 προβολές προφίλ
  1. Ως άνθρωπος, έχω την έννοια της ιδιοκτησίας πάρα πολύ ψηλά. Ως gamer λοιπόν, αγοράζω μόνο παιχνίδια τα οποία μου ανήκουν στο 100%. Τί σημαίνει μου ανήκουν στο 100%; Σημαίνει βάζω το δισκάκι και παίζω χωρίς να χρειαστεί κανένα update. Αυτό σημαίνει όλα τα παιχνίδια μέχρι Xbox 360, PS3 και PC μέχρι περίπου το 2009. Τα περισσότερα επίσης από τη γενιά PS4/Xbox One αλλά όχι όλα. Φυσικά υπάρχουν και παιχνίδια ακόμη και στη σημερινή γενιά κονσολών που είναι πλήρη στο δισκάκι αλλά θέλει ψάξιμο πριν. Πάντα συμβουλεύομαι νωρίτερα το doesitplay.org. Να αναφέρω ότι της Nintendo είναι σχεδόν όλα 100% playable χωρίς update. Ακόμη και στο Switch. Αν το παιχνίδι δεν είναι playable 100% χωρίς κάποιο update από το δισκάκι και θέλω οπωσδήποτε να το παίξω(πολύ σπάνια), τότε πάλι το αγοράζω σε δισκάκι, το τερματίζω και το πουλάω. Η μεταπώληση είναι ένα από τα πλεονεκτήματα της ιδιοκτησίας. Έτσι κι αλλιώς, κάποια στιγμή στο μέλλον θα είναι άχρηστο όταν κλείσουν οι update servers(σε 10-20 χρόνια). Για το PC, οι αγορές μου γίνονται από το GOG, το οποίο περιέχει παιχνίδια αποκλειστικά DRM free και αποθηκεύω τα αρχεία εγκατάστασης σε δικό μου NAS για μελλοντική χρήση. Προφανώς δεν τα έχει όλα τα παιχνίδια αλλά έχει πάρα πολλά. Σύγχρονα αλλά και παλιότερα διαμάντια. Σίγουρα θα μου πει κάποιος ότι μπορεί να χάνω πολλά από τα σημερινά παιχνίδια έτσι που δεν υπάρχει κανένας τρόπος απόκτησης που να μου δίνει 100% ιδιοκτησία(πχ Alan Wake 2). Συμφωνώ. Αλλά όμως και ο χρόνος μου είναι περιορισμένος. Έχω 100αδες παιχνίδια που δεν έχω παίξει και τα έχω αγορασμένα ήδη και θέλω να τα παίξω κάποια στιγμή στο μέλλον. Υπάρχουν ακόμη 1000αδες πιθανά. Δε θα κάτσω να σκάσω γιατί δεν μπορώ να παίξω μερικά σύγχρονα παιχνίδια όταν έχω τόσες επιλογές. Το FOMO(fear of missing out), εμένα προσωπικά δε με ακουμπά καν. Αν τώρα κάποια στιγμή τερματίσω όλα αυτά τα παιχνίδια που έχω(πολύ απίθανο) και θέλω να συνεχίσω να παίζω παιχνίδια, θα αξιολογήσω το τοπίο τότε και θα πράξω αναλόγως. Αν δεν υπάρχει κάτι που να μου δίνει ιδιοκτησία, το πιθανότερο είναι να σταματήσω το gaming και να ξεκινήσω κάποιο άλλο χόμπυ. Δεν πρόκειται να θυσιάσω τις αξίες που έχω ως άνθρωπος για ένα χόμπυ. Να είμαστε καλά, ευτυχώς υπάρχουν και ατελείωτα χόμπυ. Σημείωση: Αν κάποιο παιχνίδι έχει update(σχεδόν όλα έχουν), εννοείται ότι το κάνω γιατί θέλω να βιώσω την καλύτερη δυνατή εμπειρία. Το πρόβλημά μου είναι όταν αυτό το update είναι απαραίτητο και το game χωρίς αυτό δεν ξεκινάει καν ή έχει game breaking bugs.
  2. Έχω την Dell UltraSharp U3824DW που κυκλοφόρησε το καλοκαίρι, που είναι το ενδιάμεσο σε μέγεθος μοντέλο από αυτές τις δύο και με ανάλυση 3840*1600. Είμαι μηχανικός λογισμικού και για τη δουλειά μου είναι απλά ΟΝΕΙΡΟ. Έχω πάνω 3 υπολογιστές συνδεδεμένους και όλα λειτουργούν άψογα με το hub που έχει. Προφανώς μπορούσα να πάω στη 40αρα(υπήρχε ήδη το παλιότερο μοντέλο Dell U4021QW από αυτό που παρουσιάστηκε τώρα με την ίδια ανάλυση) ή κάποια OLED αλλά για τη δουλειά που τη θέλω, δε θα ήταν καλύτερη. Φίλος είχε ήδη τη Dell U4021QW και δυστυχώς δε γίνεται να την έχεις σε χ1 scaling. Είναι όλα πολύ μικρά. Οπότε αναγκαστικά τη βάζεις σε x1.25 scaling, και χάνεις σε real estate. Έχω και LG OLED τηλεόραση, αλλά για productivity monitor όπου διαβάζουμε κυρίως κείμενο, οι OLED δεν κάνουν τόσο καλή δουλειά. Δε μιλάω για burn in κτλ. Το κείμενο απλά δε φαίνεται το ίδιο καθαρό σε ό,τι OLED monitor έχω δει ως τώρα. Ούτε έχει νόημα να συζητάμε για games στις παραπάνω οθόνες. Δεν έχουν ούτε καν Freesync και G-Sync. Τώρα όσον αφορά με το τί κάρτες γραφικών τις κάνεις drive αυτές τις οθόνες, είναι σχετικά απλά τα πράγματα μιας και μιλάμε καθαρά για productivity. Οτιδήποτε έχει HDMI 2.1, είναι αρκετό.
  3. zarzonis

    Super Πέρης και Κάτια version 3.0

    Παιδιά σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Τα έψαχνα παντού και βρήκα διάφορες εκδόσεις στο Ίντερνετ, όμως αυτή εδώ είναι αυτή που έπαιζα πριν 20+ χρόνια. Παραδόξως παίζει άριστα σε Windows 11 και μάλιστα κάνει scale σωστά σε ultrawide οθόνη υψηλής ανάλυσης! Πλέον θα μπει στο αρχείο για τα παιδιά μου. Να’στε καλά!
  4. Αυτή η είδηση ήταν η κατάλληλη υπενθύμιση για να καταργήσω τη συνδρομή που πλήρωνα και μοιραζόμουν με ένα φίλο και τη μάνα μου. Εν τέλη, κανείς δεν έβλεπε εδώ και μήνες. 14 ευρώ λιγότερα έξοδα το μήνα από σήμερα.
  5. Πολύ κρίμα. Έχω ένα με έναν Celeron N4020 το οποίο το πήρα κάπου 120 και άλλα 30 περίπου για 8GB Ram και SSD. Το πήρα γιατί ήθελα Raspberry Pi 4 για κάποια services στο homelab αλλά με τις τιμές που είχαν φτάσει τα Raspberry, πήγα στο NUC που κόστιζε λίγο παραπάνω αλλά ήταν x86 αρχιτεκτονική και είχε πολύ καλύτερες επιδόσεις και παραμετροποίηση. Από τις καλύτερες αγορές που έχω κάνει. Τα NUC είχαν πολύ μεγάλη γκάμα. Από low power όπως αυτό που έχω, έως αρκετά high end. Υπάρχουν κι άλλες αντίστοιχες επιλογές από άλλους κατασκευαστές αλλά τα NUC θα μου λείψουν.
  6. Δυστυχώς δεν ισχύει αυτό. Οι τιμές σε όλα τα προϊόντα της Αμερικής, δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ γιατί κάθε πολιτεία έχει το δικό της συντελεστή. Άρα και στην Αμερική βγαίνει πολύ κοντά στην τιμή της Ελλάδας εν τέλη. Άσε που θα έχεις ένα χρόνο εγγύηση αν το πάρεις από εκεί αντί για 2 αν το πάρεις από Ευρώπη.
  7. Όντως είναι καλύτερη επιλογή από το Mac Mini. Το Mac Studio είναι το πιο Value for Money μηχάνημα από αυτά που παρουσίασε η Apple. 1) M2 Max 2) 32GB Ram 3) 10Gbit Ethernet 4) Πολύ δυνατή GPU 2500 θα έχει λογικά εδώ δεδομένου ότι τόσο έκανε το προηγούμενο μοντέλο και κράτησαν την ίδια τιμή στην Αμερική. Το σκέφτομαι κι εγώ πολύ σοβαρά για να αντικαταστήσω τον iMac 27 που έχω.
  8. Η Immersion είναι ο ορισμός του patent troll. Αγόρασε μια πατέντα με όσο πιο πολλές αερολογίες μπορούσε, δεν έβγαλε ποτέ κανένα προϊόν και ξεκίνησε να μοιράζει μηνύσεις αριστερά και δεξιά. Και θα συνεχίσει να το κάνει όσο οι εταιρείες που μηνύει επιλέγουν συμβιβασμό γιατί θα τις κοστίσει λιγότερο από το να πάνε στο δικαστήριο, ακόμη και αν εν τέλη χρησιμοποιούν τελείως διαφορετική υλοποίηση από αυτή που περιγράφει η "πατέντα" της Immersion(βλέπε Sony και Nintendo). Πρέπει να βρεθεί μία εταιρεία που θα το πάει μέχρι τέλους, να αποδείξει στο δικαστήριο ότι υπάρχει prior art και να βγάλει άχρηστη την πατέντα μία και καλή. Όπως ακριβώς έκανε δηλαδή η Cloudflare στην Blackbird(άλλο μεγάλο patent troll) και κέρδισε μία και καλή καθιστώντας άχρηστη την πατέντα της δεύτερης. Σε όσους δεν ξέρουν την ιστορία, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο παρακάτω άρθρο. https://blog.cloudflare.com/the-project-jengo-saga-how-cloudflare-stood-up-to-a-patent-troll-and-won/ Τέλος, να προσθέσω το εξής. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι πάρα πολύ συνηθισμένος, ειδικά στην Αμερική και δυστυχώς είναι τρόπος με τον οποίο πολλοί τσαρλατάνοι βγάζουν χρήματα. Κάποια στιγμή είχα δει ένα ντοκιμαντέρ πριν χρόνια που περιέγραφε αυτή την τακτική. Ήταν ένας δικηγόρος απατεώνας και πήγαινε σε διάφορα μικρά εστιατόρια και τους έδινε μηνύσεις γιατί τάχα δεν είχαν τις απαραίτητες υποδομές στα μπάνια για άτομα με κινητικά προβλήματα. Μιλάμε πήγαινε σε μία μικρή πόλη και σάρωνε σχεδόν όλα τα εστιατόρια. Στη μύνηση ζητούσε κάτι ποσά του στυλ 50K. Τους έλεγε όμως ότι αν τα βρούνε εξωδικαστικά, με 3-4K ήταν εντάξει. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου είχε την εξής απόφαση να πάρει. 1) Είτε πάει στο δικαστήριο προσπαθώντας να αποδείξει ότι τηρεί τους κανονισμούς, δίνοντας σίγουρα 5-6K μόνο σε δικηγόρους και φυσικά με την πιθανότητα να πληρώσει μεγάλο ποσό στον τσαρλατάνο. 2) Πληρώνει τα 3-4K και τελείωνε εκεί η ιστορία.
  9. Επιστρέφω για τα τυπικά. Αγόρασα κάρτα γραφικών GT 710 χωρίς ανεμιστηράκι και πλέον όλα καλά. Δεν το κάνει. Άρα ήταν αυτό που λέγαμε. Η ενσωματωμένη κάρτα γραφικών.
  10. Δεν είναι με HDMΙ. Είναι με VGA και δεν έχω άλλη οθόνη ή τηλεόραση που να έχει VGA αυτή τη στιγμή. Καλώδιο VGA ίσως βρω αν ψάξω στα κουτιά με τα καλώδια.
  11. Δεν το έχω μπροστά μου το σύστημα τώρα για να δω ακριβώς τα specs. Θα τα κοιτάξω ακριβώς όταν ξαναπάω πατρικό. Θυμάμαι μόνο ότι είναι AMD Athlon ο επεξεργαστής και Gigabyte η μητρική. Υπάρχει περίπτωση να ευθύνεται κάτι στο κύκλωμα της μητρικής για την ενσωματωμένη γραφικών όμως και με νέο επεξεργαστή με ενσωματωμένα γραφικά να έχει πάλι θέμα;
  12. Ναι, αυτό είναι το πιο πιθανό. Θα ξεκινήσω να ψάχνω στις αγγελίες.
  13. Καλημέρα σε όλους. Έχω έναν υπολογιστή από ένα συγγενή μου με πρόβλημα και προσπαθώ να δω τί φταίει. Πρόκειται για ένα mid-range σύστημα με AMD Athlon του 2014 περίπου. Έχει ενσωματωμένα γραφικά. Δεν έχω αυτή τη στιγμή ακριβώς τα specs μπροστά μου γιατί βρίσκεται σε άλλο χώρο. Στο πατρικό. Αυτός ο υπολογιστής ήταν σε μια αποθήκη παρατημένος τα τελευταία 4-5 χρόνια και πριν 3 μήνες περίπου, ήρθε στην κατοχή μου όπου του πέρασα SSD, 8GB Ram, εγκατάσταση τα Windows 10 και βασικά προγράμματα και τον χάρισα στον παραπάνω συγγενή μου. Εδώ και δύο μήνες, ο συγγενής μου μου έλεγε ότι του πετούσε πολύχρωμες γραμμές μετά από λίγο και ο υπολογιστής κολλούσε εκεί. Έστρωνε μόνο με reset αλλά μετά το έκανε σε λιγότερο χρόνο από πριν. Αμέσως ψιλιάστικα κάρτα γραφικών γιατί είχα ένα τέτοιο θέμα το 2008 και ήταν η κάρτα γραφικών. Εχθές, πήγα στο πατρικό, έκανα ένα βασικό έλεγχο, έφτιαξα κάτι θέματα που είχε στα Windows και μου το έκανε όντως μια φορά. Μετά, έκανα όλα τα διαθέσιμα updates, έσβησα τον driver για τα γραφικά και τον ξαναέβαλα και από τότε δεν μου το ξαναέκανε, χωρίς να σημαίνει ότι φτιάχτηκε. Έβαλα τη μάνα μου να τον χρησιμοποιήσει και σήμερα μου έστειλε ότι της το ξαναέκανε. Άρα το πρόβλημα δε φτιάχτηκε. Όταν ξαναπάω πατρικό, θα του κάνω εγχείρηση βάζοντας μια κάρτα γραφικών που δουλεύει από άλλον υπολογιστή για να δούμε αλλά μέχρι τότε, θα ήθελα και τη δική σας γνώμη. Υπάρχει περίπτωση να είναι τίποτα άλλο, όπως η οθόνη και στην ουσία εκείνη την ώρα να κολλάει η οθόνη και να νομίζω ότι κολλάει ο υπολογιστής; Δυστυχώς δεν έχω άλλη VGA οθόνη να δοκιμάσω και όταν θα αλλάξω την κάρτα γραφικών, θα βάλω κι άλλη οθόνη με HDMI. Άρα θα πειράξω δύο παραμέτρους μαζί. Παραθέτω εικόνες με τις γραμμές. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.
  14. Ναι'σαι καλά. Αν μπορώ να βοηθήσω στη συζήτηση λόγω του επαγγέλματός μου, χαρά μου. Έχεις δίκιο στο δεύτερο σκέλος. Το App Store έχει γίνει ένα μεγάλο μέρος τον κερδών της Apple. Σίγουρα δε θα κάτσει έτσι. Τα tools θα μπορούσε να τα βάλει σε διάφορα paid tiers όπως πολύ σωστά λες για τη Microsoft .Η προσωπική μου εκτίμηση όμως είναι ότι θα αναγκαστεί να κάνει πιο ανταγωνιστικές τις υπηρεσίες που προσφέρει στους developers το App Store. Μικρότερες προμήθειες που να αντικατροπτίζουν το σημερινό κόστος των υπηρεσιών που προσφέρει και καλύτερη διαχείριση των πελατών από τους ίδιους τους developers. Σίγουρα θα χάσει μέρος των εσόδων της. Απλά θα προσπαθήσει να χάσει το λιγότερο δυνατό. Η Apple έχει τα μέσα να κάνει ασφαλείς τις εφαρμογές και στα άλλα stores ή από self distribution. Αν υποχρεώσει να γίνει το notarization που ανέφερα προκειμένου να γίνει install μια εφαρμογή εναξαρτήτως store, τότε θα έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα. 100% safe δε θα μπορεί να είναι. Άλλωστε ούτε το App Store είναι. Έχουν περάσει ουκ ολίγες κακόβουλες εφαρμογές και στο App Store και κυρίως scam apps που βασίζονται στο δύσχρηστο σύστημα των συνδρομών στο App Store για να αρμέγουν τους χρήστες. Αν γίνει το παραπάνω, θα υπάρχουν κέρδη και για τους devs και για τους χρήστες. Αναλόγως την περίπτωση. Πχ με βάση τα γεγονότα που είναι τώρα στην επικαιρότητα, αμφιβάλω αν το Twitter θα επέλεγε πχ το App Store αν είχε την επιλογή, και οι χρήστες του iOS θα πλήρωναν ίδια τιμή με τους χρήστες του Web. Όχι $7 στο Web και $11 στο iOS.
  15. Είμαι iOS Engineer τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια. Κάθε χρόνο πληρώνω 100 ευρώ στην Apple, είτε βγάζω λεφτά, είτε όχι. Το 100αρι η Apple παλιότερα το ήθελε και για τα tools, πλέον το θέλει μόνο για να έχω δικαίωμα να ανεβάσω εφαρμογή. Δε θεωρώ ότι θα κάνει επί πληρωμής τα tools γιατί πολύ απλά θα αποθαρύνει ένα σκασμό χομπίστες από το να ασχοληθούν και αυτό θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες για όλο το οικοσύστημά της. Σχεδόν όλοι οι προγραμματιστές, λίγο πολύ ως χομπίστες ξεκινούν. Έτσι θα γίνει μή ανταγωνιστική σε σχέση με τον ανταγωνισμό(βλέπε Android) που τα έχει όλα τα tools δωρεάν. Ήδη έχει ένα πολύ μεγάλο entry point που το Xcode τρέχει μόνο σε Mac και ο άλλος πρέπει να έχει Mac για να ξεκινήσει. Πολλοί mobile developers γίνονται Android developers γιατί πολύ απλά μπορείς να ξεκινήσεις με έναν υπολογιστή των 500 ευρώ και τα πάντα είναι free. Σε κάποιο άλλο store, ενδέχεται να πληρώσω fees ως developer, ενδέχεται και όχι. Πολύ πιθανό να ανοίξει ο δρόμος και για να μπορώ να κάνω εγώ το distribution, όπως γίνεται στο Mac. Μην γελιόμαστε. Δε θα τα κάνει ο κάθε developer όλα από το μηδέν. Για τα πάντα υπάρχουν υπηρεσίες που χρεώνουν τη σωστή τιμή γι'αυτό που προσφέρουν. Για να κάνω το distribution; Θα χρησιμοποιήσω AWS και θα πληρώνω όσο bandwidth αξιοποιώ. Battle tested λύση. Για τις πληρωμές; Θα χρησιμοποιήσω το Stripe ή κάποια αντίστοιχη. Επίσης battle tested λύση. Αυτές έχουν μέγιστη προμήθεια 2.9% + 0.25cents ανά συναλλαγή και δίνουν ΠΟΛΥ περισσότερες επιλογές στον developer για το πώς θα διαχειριστεί τους πελάτες του. Το App Store έχει τεράστια προβλήματα σε αυτό. Να σου δώσω κάποια παραδείγματα. Πες ότι αγόρασες μία εφαρμογή από εμένα και επικοινωνείς μαζί μου για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεις. Εγώ έχω όλη την καλή διάθεση να σου δώσω refund. Μέσω App Store ΔΕΝ μπορώ να το κάνω. Πρέπει να επικοινωνήσεις ο ίδιος με την Apple, να ζητήσεις refund και από το refund, εγώ θα μπω και μέσα. Η Apple σου επιστρέφει το πλήρες ποσό αλλά το 30% της το κρατάει και το παίρνει από εμένα. Άλλο παράδειγμα. Έχεις μια συνδρομή σε μια εφαρμογή μου. Για κάποιο λόγο εγώ θέλω να σου δώσω δωρεάν κάποιους μήνες ή να σου δώσω μια έπτωση. Πάλι δεν μπορώ να το κάνω. Αυτά είναι τραγικά πράγματα να μην μπορώ να τα προσφέρω στους πελάτες μου. Σκέψου σε οποιονδήποτε άλλο τομέα αν θα σου φαινόταν λογικό ο υπεύθυνος της επιχείρησης να μην μπορούσε να προσφέρει επιστροφή χρημάτων ή έπτωση. Όσον αφορά την ασφάλεια και τα malware, υπάρχει λύση και εφαρμόζεται ήδη στο Mac. Λέγεται notarization. Κάθε εφαρμογή που δεν ανεβαίνει στο App Store, μπορεί να περάσει από αυτόν τον έλεγχο από την ίδια την Apple για να διαπιστωθεί αν έχει malware ή όχι. Το ίδιο ακριβώς θα μπορούσε να γίνει και στο iOS. Συνοψίζοντας. Αν υπάρξουν εναλλακτικά stores ή επιτραπεί ακόμη και το self distribution, ο developer πάλι θα χρειαστεί να πληρώσει κάποια πράγματα. Πιθανό fee σε άλλα stores, bandwidth, payment fees. Αυτά όμως δεν πλησιάζουν ούτε κατά διάνοια το 30% που ζητάει τώρα η Apple. Όταν βγήκε το App Store, σίγουρα άξιζε γιατί το κόστος όλων αυτών ήταν πολύ μεγαλύτερο τότε σε σχέση με σήμερα και παράλληλα λόγω του ότι το App Store είχε σχετικά λίγες εφαρμογής, σου παρείχε και ένα είδος marketing. Σήμερα δεν αξίζει σε καμία περίπτωση. Αν κάποιος developer όμως δε θέλει να μπει σε όλη αυτή τη διαδικασία, κανένα πρόβλημα. Μπορεί να συνεχίζει να χρησιμοποιεί το App Store. Το όλο ζήτημα είναι να υπάρχουν επιλογές.
  • Δημιουργία νέου...