Προς το περιεχόμενο

highpriest

Members
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    2.976
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Πληροφορίες προφίλ

  • Φύλο
    Άνδρας

Πρόσφατες Επισκέψεις

6.944 προβολές προφίλ
  1. Οσο το μελετάω το θέμα της Canon, πιστευω πως προχωράει σε κίνηση ματ επιλέγοντας να ξεκινήσει το άνοιγμα απο APS-C. Οι δύο παρακάτω φακοί είναι αρκετοί να γύρουν την ζυγαριά για κάποιον που θέλει APS-C μηχανή, αλλά με APS-C ζουμ φακούς στο f/2.8 18-50mm f/2.8 DC DN, the 10-18mm f/2.8 DC DN Είναι κάτι που λείπει τόσο απο την Canon όσο και την Νικον. Dedicated γρηγοροι κροπ ζουμ με σταθερό διάφραγμα. Ελπίζω να ακολουθήσουν και για Νικον οι αντίστοιχοι
  2. Θα ήθελα πολύ να είμαι 30 χρονών!😄 Για τα υπόλοιπα που γράφεις, είναι θέμα εξοικείωσης με το νέο σου σύστημα. Δεν είναι μόνο που απο κροπ πήγες σε FF, αλλά και απο DSLR πήγες σε Mirrorless. Πχ για χειροκίνητη εστίαση που αναφέρεις, ο bullet proof τρόπος στις mirrorless είναι με χρωματικό focus peaking. Προτείνω να δεις βιντεάκια για το μοντέλο σου ή απλά να καθίσεις να ξεκοκαλίσεις το manual.😉
  3. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ... Εστω και με baby steps https://petapixel.com/2024/04/22/canon-is-finally-letting-sigma-and-tamron-make-rf-mount-lenses/
  4. Τα μαθήματα πάντα είναι χρήσιμα. Ακόμη και για όσους θεωρούν πως δεν έχει μείνει κάτι να μάθουν. Βγάζω φωτογραφίες 30 χρόνια τώρα απο την εποχή των φωτογραφικών μηχανών με φιλμ, αλλά αν θα τα χώριζα σε περιόδους, θα έλεγα πως 27 χρόνια βαρούσα στου "Κουτρούλη τον γάμο" γνωρίζοντας τα πολύ βασικά, ενώ τα τρία τελευταία έκατσα και διάβασα και έμαθα φωτογραφία. Και συνεχίζω να διαβάζω. Αντιλαμβάνομαι ακριβώς πως εννοείς το σοκ που έπαθες. Σε εμένα λειτούργησε διαφορετικά βέβαια, επειδή έκανα την μετάβαση καθαρά απο ανάγκη, ώστε να καλύψω κάποιες περιπτώσεις που με την Μ4/3 δεν μπορούσα επανειλημμένα να ξεπεράσω. Οπότε ήξερα ακριβώς τι αγόραζα και για ποιον λόγο. Παρόλα αυτά ήθελε μια περίοδο προσαρμογής "στην ματιά". Η διαδικασία δεν αλλάζει, απλά μαθαίνεις να σκέφτεσαι σε τεχνική λήψης FF, επειδή κάθε μέγεθος αισθητήρα θέλει την δική του τεχνική λήψης. Κι αναφέρω με τον όρο τεχνική όλες τις ρυθμίσεις, καδράρισμα, θέση λήψης κ.λ.π, όπως και την επιλογή εξοπλισμού κάθε φορά. Για να το κλείσω, θεωρώ πως και τα τρία μεγέθη αισθητήρων έχουν ουσιαστική θέση στην αγορά και δύσκολα θα μπορούσα να απαντήσω αν κάποιος κάνει καλά αν μεταβεί απο Μ4/3 σε FF αλλά και και το αντίστροφο ή Aps-C και όλες τις άλλες πιθανές επιλογές. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε όλα τα συστήματα και μόνο αν γνωρίζω επακριβώς την χρήση που κάνει κάποιος θα μπορούσα να δώσω μια έστω σχετική απάντηση.
  5. Προφανώς και δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Όλοι κινούμαστε εντός των παραμέτρων των συστημάτων μας, καλώς ή κακώς. Εχει να κάνει τόσο με την χρήση όσο και με την μάρκα. Κι εγώ για τηλεφακό ίσως πήγαινα σε λύση με αντάπτορα, (μιας και θα αφορούσε προσωπική χρήση) αν είχα RF σύστημα, όπου ο μαμά αντάπτορας ακούω πως είναι εξαιρετικός. Τώρα για Νικον ,το σκέφτομαι. Όχι για άλλον λόγο, αλλά επειδή (ευτυχώς) εδώ υπάρχουν native επιλογές τρίτων κατασκευαστών, ενώ η ψαλίδα δεν είναι τοσο μεγάλη όσο στην Canon. Πχ 3.1Κ για τον RF 100 -500 f4.5-7.1 USM ενω η αντίστοιχη λύση για Ζ σε tamron είναι ο https://www.skroutz.gr/s/47873994/Tamron-Full-Frame-Fotografikos-Fakos-150-500mm-f-5-6-7-Di-III-VC-VXD-Super-Telephoto-Tele-Zoom-gia-Nikon-Z-Mount-Black.html Είναι πολύ κοντά στα χρήματα δηλαδή για έναν κάτοχο Ζ η λύση για πχ Νικον AF-S 200-500mm με αντάπτορα FTZ με την λύση για τον native tamron που έβαλα λινκ παραπάνω. Τώρα σχετικά με αυτό: Σοβαρότατος είναι, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να ξέρει τι λειτουργεί, πέρα απο το σετ που δοκίμασε.Το λέει και ο ίδιος, δεν έχει πολλούς EF φακούς. Το λέω, επειδή μίλησα ακόμη και με mpb για να πάρω σετ αντάπτορα με φακό Tamron, αρκεί να μου πιστοποιήσουν πως θα λειτουργούν μαζί σωστά. Η απάντηση τους ήταν πως δεν μπορούν να πιστοποιήσουν κάτι τέτοιο, μιας και δεν δουλεύουν όλοι οι φακοί στο 100% με τον αντάπτορα. Ειδικά τρίτων κατασκευαστών. Ηταν σίγουροι για κάποιους AF-S αλλά απο εκει και πέρα ουδέν. Μονο με trial and error (το οποίο δεν προτίθενται να δοκιμάσουν οι ίδιοι σαν εξυπηρέτηση) Ίδια θέματα διάβασα και για EF φακούς τρίτων με αντάπτορα σε RF μηχανή. Για την ώρα γνωρίζουμε πως δουλευούν τέλεια οι EF μαμα φακοί. Για τους υπόλοιπους ισχύει ότι και για την Nikon με αντάπτορα. Αλλοι παίζουν και άλλοι όχι. Προσωπικά παρακολουθώ κάποια γκρουπ για την μηχανή μου και όταν κάποιος αναφέρει ποιος φακός δουλεύει ή ποιος δεν δουλεύει με τον FTZ αντάπτορα, το σημειώνω. Είναι η μόνη λύση που βρήκα για την ώρα.
  6. Όντως, πρέπει να έχεις χάσει κάποια νήματα στα οποία το έχω αναφέρει, μιας και έχω ήδη FF Nikon εδώ και έναν χρόνο. Είναι μια σχετικά μεγάλη ιστορία αλλά έχει να κάνει με το γεγονός πως τα τελευταία 2+ χρόνια κάνω πλέον φωτογραφία και επαγγελματικά και οι απαιτήσεις σε κάποια είδη δυστυχώς ήταν για επίπεδο FF ανάλυσης αλλά ποιότητας βάθους χρωματικής απόδοσης και άλλων τεχνικών παραμέτρων. Για 1 χρόνο περίπου διατηρούσα και το Μ4/3 σύστημα μου, κυρίως για προσωπική χρήση και για βιντεογραφία, αλλά έφτασα σε ένα σημείο που η συντήρηση 2 διαφορετικών συστημάτων έγινε ασύμφορη. Δεν ήταν μόνο η επιλογή φακών,, που αν ήθελα κάποιο εστιακό μήκος έπρεπε να σκεφτώ σε ποιο σύστημα θα τον πάρω και για πόσο σοβαρή χρήση. Ήταν και τα περιφερειακά. Άλλο φλας για Μ4/3, άλλο για Νικον, άλλα trigger, ακόμη και άλλες διαστάσεις στα φίλτρα για τους φακούς και άλλα καλώδια ή software για τον υπολογιστή. Διπλές και τριπλές μπαταρίες και για τα δύο συστήματα...σε κάποια φάση έπρεπε να πάρω μια σκληρή απόφαση. Γιατί Νίκον; Καθαρά αντικειμενικά επιλεγμένη κατόπιν οικονομοτεχνικής μελέτης για την πιο VFM για τις ανάγκες μου, δεδομένου πως ήδη είχα στημένο ολόκληρο σύστημα σε Μ4/3. Χρειαζόμουν μια φωτογραφική μηχανή με αισθητήρα FF και καλό Dynamic Range με έναν όσο το δυνατόν πιο καλό all around ζουμ φακό σταθερού διαφράγματος. Η Canon είχε εκείνη την περίοδο (και ακόμα έχει) κλειστό σύστημα για τρίτους κατασκευαστές, ενώ η RP που ήταν η πιο φτηνή της Canon εκείνη την εποχή με έναν φακό σταθερού διαφράγματος έβγαινε αρκετά πιο πάνω χρηματικά, ενώ είχε και λιγότερα features απο την Ζ5. Η Sony απο την άλλη είχε σαν πιο φτηνή την A7iii που ήταν πανάκριβη. Φτηνότεροι φακοί όμως μετά. Εδώ αμφιταλαντεύτηκα λίγο, αλλά βλέποντας το μενού της Sony αλλά και την εργονομία της σε μηχανή φίλου, δεν ταιριάξαμε. Η Ζ5 έτρεχε τότε σε προσφορά με τον 24-70mm f/4 σε εξαιρετική τιμή, οπότε αφού είδα πως καλύπτει τις ανάγκες μου το κιτ (σε πρώτη φάση τουλάχιστον), προχώρησα εκεί. Οποιεσδήποτε DSLR τις είχα αφήσει εκτός εξ' αρχής. Κι αυτή είναι περιληπτικά η ιστορία μετάβασης μου απο Μ4/3 σε FF αλλά και Aps-c (η 2η Νικον μου). Πολλά τα συμπεράσματα και για τα τρία συστήματα και με πολύ γεμάτη χρήση, αλλά δεν χωράνε σε αυτό το νήμα.
  7. Εδώ δεν παίζουν καλά καλά αρκετοί φακοί τρίτων (sigma/tamron/tokina) για Νικον με τον μαμά αντάπτορα, θα μπούμε και σε χωράφια με φακό άλλης ανταγωνιστικής μάρκας και με αντάπτορα τρίτης εταιρίας; 😆 Δεν υπάρχει λόγος για τέτοια πειράματα. Τα αποτελέσματα δεν δικαιώνουν. Θεωρώ τις επιλογές με αντάπτορα, μάλλον μη επιλογές. Εννοώ πως δεν μπορείς να βασιστείς για σοβαρή δουλειά, παρά μόνο να το δεις χομπιστικά και "εξερευνητικά" το όλο πράγμα. Μιας και μιλάμε για Νικον και τυχαίνει να έχω πλέον 2 μηχανές στο Z mount, έχω δοκιμάσει αρκετούς φακούς, αλλά παρακολούθησα και αρκετά reviews που συγκρίνουν χρήση φακών native με παλιότερους (FX) με αντάπτορα. Το γενικό συμπέρασμα που έβγαλα είναι πως ακόμη και αν συγκριθεί ένας παλιότερος φακός 20ετίας+ που την εποχή του ήταν κορυφή, με έναν απλό (όχι σειράς S) ίδιου εστιακού μήκους, συνήθως ο νεότερος είναι και καλύτερος, γρηγορότερος στο focus, οξύτερος στα άκρα, και χωρίς CA, ή με λιγότερο τέλοσπάντων. Αν κάποιος έχει παλιούς φακούς, σαφώς και με έναν αντάπτορα τους δίνει νέα ζωή. Και θα του κάνουν και καλή δουλειά. Αλλά αν κάποιος δεν έχει παλιούς φακούς, το θεωρώ να λάθος να "επενδύσει προς τα πίσω" για την καινούρια Ζ μηχανή του. Ακόμη και αν αγοράσει απο την απλή σειρά της Νικον θα έχει καλύτερη ποιότητα εικόνας απο το να βάλει παλιό "επαγγελματικό" με αντάπτορα. Έχει να κάνει καθαρά με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Αλλά αν δεν φτάνουν ούτε για την απλή σειρά της Νικον, μπορεί με ακόμη πιο λίγα χρήματα να αγοράσει Κινέζικους φακούς που θα του αποδώσουν σχεδόν όσο και ένας καλός 20ετίας+ με αντάπτορα. Στις Νικον Ζ κάνουν θραύση οι φακοί της viltrox που δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα για τα λεφτά τους. Νομίζω πως αγορά αντάπτορα θα πρέπει να σκεφτεί κάποιος όταν δεν υπάρχει στην αγορά καν κάποιος φακός εξειδικευμένου τύπου για το mount του, ούτε καν απο Κινέζους. Πχ tilt-shift.
  8. Τέλος καλό, όλα καλά! Άντε και καλές λήψεις τώρα!
  9. Αυτό το λινκ βρήκα κι εγώ. Αν διαβάσεις πιο κάτω λέει αυτό που σου πρότεινα Στην θέση σου (και αν στο κάνει και με Canon EF φακούς) θα την έστελνα πίσω αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
  10. Ναι, πέρασε το 1.1.5 επειδή συγκεκριμένα διορθώνει το CA στον tamron που έχεις. Το διάβασα ενώ έψαχνα. Κάνε και το εξής: Στο C.Fn-8 βαλε το σετινγκ στο 2. Ενεργοποιεί τα περιφερειακά AF σημεία. Ίσως δεν διαβάζει σωστά ο σένσορας το DoF με αυτόν τον φακό. Σε κάθε περίπτωση κοίταξε και αν μπορείς να την επιστρέψεις σε περίπτωση που δεν βρεις λύση. Φρεσκοαγορασμένη μηχανή να φεύγει στο σέρβις δεν είναι και ότι καλύτερο. Επίσης έχε υπόψιν και κάτι άλλο. Στο μικρό ψάξιμο που έκανα, είδα πως πολλοί έχουν παρόμοια θέματα. Αρα ίσως είναι γνωστό πρόβλημα του μοντέλου.
  11. Προσωπικά θα ξεκινούσα με ένα reset σε default ρυθμίσεις, επειδή δεν ξέρεις αν ο προηγούμενος κάτοχος της έκανε κάποια εξειδικευμένη χρήση και πείραξε κάτι που δεν έπρεπε ή που τον βοηθούσε στο είδος που τραβούσε. Κάνε reset και ξαναδοκίμασε. Επίσης κατέβασε το τελευταίο επίσημο firmware απο την canon και πέρασε το σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το επίσημο site.
  12. Δεν πάει με τα χρόνια, πάει με την χρήση. Ενας μπορεί να βγάλει 3000 σελίδες σε 5 χρόνια και άλλος σε 1 μήνα. Και να χαλάσουν ακριβώς στις 3000 σελίδες. Ο πρώτος στα 5 χρόνια και ο άλλος σε έναν μήνα. Σημαίνει πως ο πρώτος είναι πιο αξιόπιστος επειδή πήγε 5 χρόνια; Μετράμε χρήση με σελίδες και όχι με χρόνια. Αν κρίνω απο την χρήση του ink tank σου που αναφέρεις 3000 σελίδες σε 4+ χρόνια και υποθέσω πως και στον προηγούμενο εκτυπωτή σου κάπου εκεί ήταν η χρήση σου, θα έλεγα πως δεν σου πήγε 5 χρόνια, αλλά 3000 σελίδες. Νούμερο ενδεικτικό για το πόσες σελίδες αντέχουν συνήθως τέτοιοι εκτυπωτές με συμβατά μελάνια.
  13. Δεν πάει όμως ακριβώς έτσι η σύγκριση, επειδή και canon με ink tank να έπαιρνες, θα είχες παρόμοια εμπειρία με τον epson ink tank. Άλλο το τι θα συμβεί σε έναν εκτυπωτή με χρήση πατεντών και refill με σύριγγες (στο σπίτι μάλιστα και όχι εξειδικευμένα) και άλλο σε κανονική χρήση λειτουργίας. Επίσης (και μιλώ σαν τεχνικός εκτυπωτών τώρα) οι canon με μελανοδοχεία βγάζουν 99% πρόβλημα σε πλακέτα όταν χρησιμοποιούνται συμβατά μελάνια. Με γνήσια δεν βγάζουν τίποτα. Άλλο το αν δεν συμφέρει τέτοια χρήση σε οικονομικό επίπεδο. Αν λειτουργήσουν με τις προδιαγραφές για τις οποίες φτιάχτηκαν, σπάνια βγάζουν πρόβλημα. Τώρα, αν αφήσουμε στην άκρη τους ink tank (που οι τρεις μεγάλες εταιρίες Epson/Canon/HP το έχουν εξελίξει καλά το θέμα έχοντας περιορίσει τα προβλήματα) και επικεντρωθούμε σε θέματα εκτυπωτών με μελανοδοχεία και μόνο, εκεί όντως η Canon έρχεται πρώτη σε συχνότητα βλαβών όταν χρησιμοποιούνται συμβατά ή αναγεμισμένα μελάνια. Σε ink tank όμως όχι. Δουλεύω ink tank την τελευταία πενταετία για προσωπική χρήση με εκτυπωτές και των τριών μεγάλων εταιριών. Κάθε μια έχει τα θεματάκια της, αλλά βλάβη δεν είχα σε κανέναν. Ούτε και ξεραίνονται τελικά τόσο εύκολα τα μελάνια σε ink tank όσο σε απλούς με δοχεία. Καθαρά για τεχνικούς λόγους κλειστού συστήματος. Για χρήση γραφείου προτείνω ink tank της Epson και για χρήση φωτογραφιών ink tank της Canon. Και για να απαντήσω και στον αρχικό νηματοθέτη Καλός εκτυπωτής την εποχή του, αλλά πλέον αρκετά παλιός για να ασχοληθείς. Αν σε βολεύει σαν σκάνερ και λειτουργεί αυτόνομα χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν και τα μελάνια (δεν θυμάμαι αν το κάνει), τότε συνέχισε τον έτσι. Μην ρίξεις ούτε ένα ευρώ πάνω για επισκευή. Δεν αξίζει, και είναι θέμα χρόνου να ξαναβγάλει το πρόβλημα ακόμη και αν αλλάξεις κεφαλή. Θα ρίχνεις λεφτά σε τρύπιο κουβά.
  14. Όσοι έχουν παλιότερους υπολογιστές που δεν μπορούν να τρέξουν windows 11, αλλά θέλουν να βρίσκονται σε ένα ενημερωμένο και σύγχρονο σύστημα χωρίς κενά ασφαλείας, ίσως μετά το τέλος της υποστήριξης να θελήσουν να δοκιμάσουν και κάτι εναλλακτικό, όπως μια έκδοση Linux, ή αν χρησιμοποιούν τον υπολογιστή κατα 99% για ιντερνετ, το Chrome OS. (Είχα κάπου ένα πεταμένο Thinkpad R50 του 2004;2005; Κάπου εκει. Με το που έγινε διαθέσιμο το chrome os για εγκατάσταση σε οποιονδήποτε υπολογιστή, του πέταξα έναν σκληρό πάνω και ο υπολογιστής πήρε καινούρια ζωή. Μιλάμε για μοντέλο με 4GB ram -τεχνολογίας και ταχύτητας χελώνας για σημερινά δεδομένα- και 1.5Ghz core 2 duo επεξεργαστή! Μέχρι κινητά 5ετίας έχουν καλύτερα specs απο αυτόν!😆)
  • Δημιουργία νέου...