Προς το περιεχόμενο

BritGreek

Members
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    2.132
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

1 ΑΚΟΛΟΥΘΟΣ

Σχετικά με BritGreek

  • Ημερομηνία γέννησης 09/02/1970

Πληροφορίες προφίλ

  • Φύλο
    Άνδρας

Πρόσφατες Επισκέψεις

11.501 προβολές προφίλ

BritGreek's Achievements

  1. Για κάποιον που θέλει να πειραματιστεί με Linux, υπάρχουν επώνυμα refurbished desktop μηχανήματα i5 με 1 χρόνο εγγύηση, που τρέχουν άνετα οποιαδήποτε διανομή και συνοδεύονται και από refurbished άδεια χρήσης Windows (νέο κωδικό). Με 8 ram και SSD. Το κόστος τους δεν υπερβαίνει τα 100-130 ευρώ, αν ξέρει κανείς πού να ψάξει. Δεν έψαξα ποτέ την γενιά των επεξεργαστών, ούτε με ενδιαφέρει. Από τη στιγμή που ανοίγουν σχεδόν ακαριαία και λειτουργούν χωρίς κολλήματα, ποιος ο λόγος για τον μέσο χρήστη να αναζητήσει κάτι καλύτερο; Έχω πάρει αρκετά τέτοια, τα έχω στη δουλειά μου και πραγματικά λειτουργούν απροβλημάτιστα εδώ και χρόνια, με συνεχόμενη χρήση. Δεν είχα πρόβλημα μέχρι σήμερα με κανένα από αυτά. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία, κυρίως ψυχική, να προσπαθούμε να "αναστήσουμε" μηχανήματα τα οποία θα μας σπάσουν τα νεύρα ακόμα και στην πιο απλή χρήση. Πολύ παλιό λάπτοπ, για μένα σημαίνει ανακύκλωση, και το βλέπω και από τα δικά μας παλιά λάπτοπ (Celeron, i5, Dual Core), που παρά τα 8 ram και SSD, είναι για να τα πετάς κατευθείαν στον κάδο ανακύκλωσης. Τσάμπα κόπος δηλαδή, εκτός αν θέλει κανείς να χρησιμοποιεί διανομή τόσο χαμηλή σε απαιτήσεις που να φαίνεται πιο μίζερη, ακόμα και στο font smoothing. Έχουμε στη δουλειά και στο σπίτι αρκετά επίσης 15seq της HP, με Ryzen 5. Στη χρήση που τους κάνουμε εμείς, δεν παρατηρούμε καμία διαφορά στην απόκριση και στην εμπειρία χρήσης, σε σχέση με τα refurbished desktops. Όλα σε dual boot με Windows (10 / 11) και Fedora 39 ή Linux Mint Cinnamon.
  2. Επειδή είμαι σε φάση ενεργοποίησης FTTH σε δύο γραμμές διαφορετικών περιοχών, δυστυχώς η αναμονή είναι τεράστια για να έρθουν οι τεχνικοί. Πριν από λίγο μίλησα και μου εξήγησαν ότι πραγματικά τα συνεργεία δεν προλαβαίνουν λόγω πολύ μεγάλης ζήτησης για FTTH. Το βασικό πρόβλημα που έχω εγώ ως καταναλωτής με την FTTH είναι η υποχρεωτική τοποθέτηση καναλιών μέσα στον χώρο από τους εγκαταστάτες. Απ΄ ότι φαίνεται, διάφανη ίνα προς το παρόν βάζει μόνο ο ΟΤΕ, χωρίς κανάλια. Η πρώτη μου γραμμή σε άλλο πάροχο ενεργοποιήθηκε, αλλά έχω ένα σαλόνι γεμάτο κανάλια, εντελώς ακαλαίσθητο, με το router να έχει μπει υποχρεωτικά σε σημείο που δεν εξυπηρετεί καθόλου και δεν μπορεί να τοποθετηθεί πουθενά αλλού.
  3. Σε εταιρικό περιβάλλον, βέβαια, παίζει μεγάλο ρόλο και το κόστος των αδειών χρήσης, σε συνάρτηση με τη δυνατότητα παράτασης της αναβάθμισης του hardware. Αν όντως σταματήσει η υποστήριξη των Windows 10 και εξακολουθήσουν πολλοί υπολογιστές να μην μπορούν να λάβουν τα Windows 11 ή κάποια επόμενη έκδοση, πιστεύω ότι το Linux θα ανέβει σημαντικά.
  4. To Linux (για desktop) λύνει πολλά προβλήματα και αποτελεί μια καλή λύση η οποία θα γίνει για πολλούς ιδανική όταν αποφασίσουν οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού να το πάρουν στα σοβαρά. Αυτό βέβαια είναι πιο πιθανό να γίνει αν αυξηθεί το ποσοστό χρηστών που το χρησιμοποιούν ως λειτουργικό. Κλασικό παράδειγμα η ξενόγλωσση εκπαίδευση. Όλες ανεξαιρέτως οι σειρές βιβλίων έχουν το δικό τους interactive whiteboard software. Σχεδόν κανένα από αυτά δεν τρέχει σε Linux, ούτε μέσω Wine. Οι διαδραστικοί πίνακες, επίσης δεν λειτουργούν σε Linux, αλλά ακόμα κι αν καταφέρει κάποιος να τους κάνει να δουλέψουν, δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Τα αρχεία με τα test που ακολουθούν τις σειρές βιβλίων, έρχονται σε μορφή Word και όταν ανοίγουν με LibreOffice, Google Docs ή OnlyOffice είναι εντελώς λανθασμένο το layout τους. Επίσης, τα έντυπα του δημοσίου που καλούμαστε να συμπληρώνουμε έρχονται σε .docx το οποίο όταν ανοίγει με τις σουίτες που προανέφερα πάλι εμφανίζονται χάλια. Άλλο πρόβλημα, οι generic drivers πολλών συσκευών, όπως οι webcam, που εμείς χρησιμοποιούμε για τηλεκπαίδευση. Σαφώς υποδεέστερη ποιότητα εικόνας αλλά και ήχου μικροφώνου σε σύγκριση με τα Windows, κάτι το οποίο προφανώς δεν είναι αποδεκτό. Άρα προς το παρόν για εμάς το Linux είναι μια συνεχής ταλαιπωρία, χωρίς να φταίει το ίδιο το λειτουργικό. Βασικά όμως πλεονεκτήματα είναι το γεγονός ότι ακόμα και πολύ παλιοί, λειτουργικοί εκτυπωτές παίζουν άψογα σε Linux, τη στιγμή που τα Windows δεν τους αναγνωρίζουν καν. Επίσης, οι χαμηλότερες απαιτήσεις σε hardware άνετα παρατείνουν τη χρήση παλαιότερων υπολογιστών οι οποίοι σε Windows είναι σημαντικά πιο αργοί, ενώ δεν υποστηρίζουν την εγκατάσταση Windows 11. Προσωπικά θα προτιμούσα να υπήρχαν λιγότερες διανομές (αφού όλες μπορεί κάποιος να τις φέρει οπτικά στα μέτρα του), έτσι ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η διαχείρισή και η υποστήριξή τους από την διεθνή κοινότητα.
  5. Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια σε iGo και μάλιστα δείχνει το τούνελ και πόσα μέτρα απομένουν μέχρι την έξοδο από αυτό. Δεν θυμάμαι να έχω χάσει ποτέ σήμα μέσα σε σήραγγα, και από οθόνη 2din και από το κινητό. Νομίζω ότι το ίδιο γίνεται και με το Sygic, αν θυμάμαι καλά. Σε Google maps σε λειτουργία drive mode αλλάζει το φόντο σε σκούρο και εξακολουθεί να λειτουργεί η πλοήγηση κανονικά, επίσης εδώ και πολύ καιρό.
  6. BritGreek

    Our Linux Desktop Screenshots Part 2

    Είναι στο πρόγραμμα η αναβάθμιση της ram (πρέπει να βρώ πόση μπορώ να βάλω max και τον τύπο). Πάντως πηγαίνει σφαίρα, ειλικρινά. Extensions; 5 τρέχουν ήδη .
  7. BritGreek

    Our Linux Desktop Screenshots Part 2

    Πρώτη φορά Fedora (39) στο laptop μου, λόγω προβλήματος του installer του Ubuntu 23.10, που δεν υπάρχει καν επιλογή για FAT32 στο partition για EFI και του κρασαρίσματος του Mint μετά από suspend, που δεν κατάφερα να λύσω. Μου άρέσει πάρα πολύ. Η μόνη "ασχήμια", το μαύρο πλαισιάκι στο εικονίδιο του Skype. Κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής, εκτός από την υψηλή σχετικά τιμή ram ακόμα και σε idle.
  8. @Petros Electron To PulseEffects είναι η προηγούμενη έκδοση. Έγραψα "με εξαίρεση το LinuxMint", λόγω του ότι στους δικούς μας υπολογιστές, αφαιρεί μεν τον θόρυβο, αλλά για να λειτουργήσουν τα μικρόφωνα (Logitech και ενσωματωμένα) πρέπει να κλείσουμε το αριστερό κανάλι. Σε εμάς δηλαδή το Mint δεν παίζει καθόλου σωστά ως προς αυτό, ή δεν ξέρουμε εμείς να το κάνουμε να δουλέψει σωστά (το πιο πιθανό).
  9. Αυτό θα συνέβαινε αν υπήρχε το integration στον file manager που υπάρχει σε πολλές διανομές Linux χωρίς extra προγράμματα, μέσω των online accounts; Νομίζω, πιο δύσκολα. H λύση, γενικότερα, για μένα, είναι η πολλαπλή αποθήκευση, μαζί με τοπικό backup.
  10. Λοιπόν, για όσους έχουν προβλήματα με ήχο, background noise, κλπ. Υπάρχει το easyeffects, το οποίο λύνει τα πάντα, με εξαίρεση το LinuxMint, στο οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί το μικρόφωνο μόνο αν κλείσει εντελώς το ένα κανάλι του input. Για άτομα σαν εμένα, που ψάχνουν κάτι απλό, είναι μια εξαιρετική και πανεύκολη λύση. Επίσης, βελτιώνει την ποιότητα ήχου σε πολύ μεγάλο βαθμό, κάνοντάς την πολύ καλή. Με αυτό, μπορώ να εγκαταστήσω όποια διανομή μου αρέσει χωρίς να έχω τα προβλήματα που αντιμετώπισα ως προς τον ήχο του input.
  11. Αυτό θα κάνω τώρα. Υπάρχουν αρκετά posts με χρήστες που έχουν ανάλογα ή παρόμοια προβλήματα: Update: δεν ξέρω πώς, αλλά φαίνεται ότι βρήκα λύση. Εκ νέου download του Kubuntu 23.10, μετά από παρότρυνση φίλου που έχει πάρει ένα από τα λάπτοπ και κάνει κι εκείνος δοκιμές για να το λύσουμε, ο οποίος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι δουλεύει κανονικά. Εγκατάσταση από εμένα πριν από λίγο, ενημέρωση και δοκιμές. Με τα πάντα σε default, το πρόβλημα ως δια μαγείας λύθηκε. Καθόλου θόρυβος στο μικρόφωνο, οι κάμερες λειτουργούν όπως πρέπει (και οι Logitech και αυτή που έχει το λάπτοπ). Ειλικρινά δεν ξέρω τι ακριβώς συνέβη, αφού είχα κάνει ξανά εγκατάσταση το ίδιο λειτουργικό πριν από μερικές ημέρες, πάντως είμαι ΟΚ αυτή τη στιγμή. Το δοκιμάζω και θα επανέλθω, αν και ήθελα να αποφύγω τα snap. Να ενημερώσω ότι σε δύο ίδια ακριβώς λάπτοπ, πέρασα πάλι το πρωί Ubuntu 23.10 και Mint Cinnamon Edge αντίστοιχα. Εκεί το πρόβλημα παραμένει, και αυτό ακριβώς δεν καταλαβαίνω.
  12. Ubuntu Studio 22.04: 6.2.0-1009-lowlatency Ubuntu Studio 23.10: 6.5.0-9-lowlatency
  13. Αν ήξερα πώς να το δω, θα σου έλεγα. Το ψάχνω ακόμα, και σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα ενημερώσω σχετικά.
  14. Σίγουρα έχει real-time kernel? Βλέπω ότι δεν είναι free για επαγγελματική χρήση σε περισσότερους από πέντε υπολογιστές (Ubuntu Pro). Ως προς τις κάμερες και τον ήχο, δεν πιστεύω ότι είναι θέμα ρυθμίσεων, γιατί έχω κάνει όποια ρύθμιση υπάρχει και δεν έχω καν πλησιάσει παρόμοιο αποτέλεσμα. Κάτι άλλο πρέπει να υπάρχει, έτσι όπως το καταλαβαίνω. https://ubuntu.com/blog/real-time-kernel-technical Βρήκα, όμως, αυτό και θα το δοκιμάσω. https://ubuntustudio.org/ubuntu-studio-installer/
  15. Ναι, είναι λίγο περίεργο, αλλά ίσως οφείλεται στο ότι έχει πάρα πολλά΄προγράμματα. 5.3Gb το αρχείο iso. Και μετά την εγκατάσταση δεν έχει καμία σχέση σε χρόνους boot ή στην ταχύτητα απόκρισης σε σχέση με ubuntu, kubuntu και mint cinnamon. Είναι αισθητά πιο αργό. Εγώ θέλω μόνο τον ήχο από αυτό και τον τρόπο που βλέπει τις κάμερες.
  • Δημιουργία νέου...