Προς το περιεχόμενο

Astynax

Members
  • ΜΗΝΥΜΑΤΑ FORUM

    110
  • ΜΕΛΟΣ

  • ΤΕΛ. ΕΠΙΣΚΕΨΗ

Πληροφορίες προφίλ

  • Φύλο
    Άνδρας
  • Τοποθεσία
    Thessaloniki

Πρόσφατες Επισκέψεις

2.109 προβολές προφίλ

Astynax's Achievements

  1. Επανέρχομαι στο θέμα μετά από την τελική εγκατάσταση ώστε να βοηθήσω οποιονδήποτε διαβάσει το θέμα. Τι έμαθα από την άσκηση: 1. Σε κάθε hop σε ένα mesh wifi χάνεις περίπου το μισό bandwidth. Στο δικό μου setup, από το 4g router στο μπαλκόνι (στα 2.4ghz), στο 1ο mesh AP (Wisp mode) μέσα και μετά στο 2o σημαίνει περίπου 100mbps/2/2 = 25mbps (τα 100mbps είναι το max wifi throughput σε πραγματικές συνθήκες. Όλα τα υπόλοιπα είναι marketing). Στην πράξη ακόμα λιγότερα από 25mbps στο 2ο δωμάτιο... 2. H 5ghz band έχει τεράστιες απώλειες γι αυτό και δεν την χρησιμοποίησα. Από το μπαλκόνι στο 1ο hop (απόσταση 2.5μ περίπου) και μία μπαλκονόπορτα (Τζάμι/αλουμίνιο) από max ~400mbps, ούτε 50 στην πράξη στο 1ο AP. 3. Το mesh βοηθάει σε άλλη τοπολογία, και στην πράξη θές ιδανικά το πολύ 1 hop. Που σημαίνει το κεντρικό AP με καλώδιο πάντα και τα "satellites" όλα να συνδέονται στο κεντρικό, όχι από το 1 στο άλλο. 4. Τα Cudy σαν συσκευές είναι αρκετά καλές με φαινομενικά καλή ποιότητα κατασκευής και πολύ καλο firmware. 5. Αν δεν έχεις καλές landline γραμμές στην περιοχή σου το πιο πιθανό είναι να έχεις και μάπα 4g/5g κάλυψη. Μετά από 1 μήνα λειτουργίας στην πράξη πιάνω μέσω όρο κανά 20mbps D/U. Κάποιες ώρες πέφτει στο μισό (!) κάποιες άλλες πάει μέχρι το διπλάσιο. 6. Γενικά το 4g router με τα προγράμματα με απεριόριστα GB είναι πολύ καλή λύση αρκεί να έχεις καλό σήμα και να βοηθάει και η υπόλοιπη εγκατάσταση. Μπορείς να το μεταφέρεις όπου θες, χωρίς συμβόλαια και δεσμεύσεις.
  2. @asteroulis σε ευχαριστώ για την απάντηση, Τελικά το πήρα το cudy 4G modem router αλλά όχι ακόμα κάποια mesh repeaters, καθώς έχω ένα παλιό wi-fi extender και είπα να δοκιμάσω με αυτό για αρχή. Με το 4g router στο μπαλκόνι, το παλιό extender (έχει μονο 2.4ghz band) στο πιο κοντινό δωμάτιο, και το PC με ethernet στο extender, έχω 25~35Mbps download και 20+ upload. Παρόμοια ταχύτητα που έχω και από το κινητό στο μπαλκόνι μεσω 4G (που έχει modem lte cat 18), οπότε είναι κοντά στο max που μπορεί να δώσει η Vodafone. Με κινητό που έχει 5g + cosmote στο ίδιο μπαλκόνι τερματίζει στα 70Mbps περίπου. Σε σχέση με τα 10Mbps που είχα από την σταθερή γραμμή, και με την ευκολία στο να το χρησιμοποιώ και στο εξοχικό (χωρίς έξτρα συνδέσεις) νομίζω ότι είμαι ευχαριστημένος. Θα δοκιμάσω και μια SIM cosmote στο router αλλά δε νομίζω να υπάρχει διαφορά στην ταχύτητα (μπορεί να είναι λίγο πιο σταθερή η γραμμή) Επίσης έκανα διάφορες δοκιμές στο setup με κάτι παλιά powerline που βρήκα (ένα στο μπαλκόνι ένα μέσα) αλλά ενώ ήταν πιο σταθερή η σύνδεση, έπεφτε στο μισό το download speed (~17mbps). To upload δεν φαίνεται να επηρεάζεται 🤔 Οπότε τώρα είμαι στη σκέψη να δοκιμάσω να πάρω ένα πιο σύγχρονο powerline μπας και πάρω όλο το εύρος της γραμμής και με καλύτερη σταθερότητα. Αλλιώς θα αντικαταστήσω το παλιό extender με ένα πιο σύγχρονο 2πλο ή 3πλό mesh, για να καλύπτεται όλο το σπίτι σωστά. Παρεμπιπτόντως, το Cudy router μου φάνηκε αρκετά ποιοτικό σαν κατασκευή, καλύτερο από ένα TP-link που έχω (αλλά είναι εσωτερικού χώρου) Αν δεν υπήρχε θέμα καιρικών συνθηκών προφανώς θα έπαιρνα κάτι πιο σύγχρονο, αλλά δεν ήθελα να δώσω 300+ eu για 5g router, ή έστω 150 για cat 6 και να πιάνω πάλι την ίδια ταχύτητα. Τέλος ενώ αρχικά πίστεψα ότι δεν θα με βοηθούσε το support της Cudy, ήταν πολύ εξυπηρετικοί και με βοήθησαν αρκετά ώστε να επιλέξω αυτή τη μάρκα.
  3. Καλησπέρα σε όλους. Θέλω να στήσω το παρακάτω δίκτυο στο σπίτι και έχω κάποιες απορίες: Στο μπαλκόνι ένα 4G Cat 4 LTE modem/router (https://www.cudy.com/productinfo/1847951.html) Μέσα στο σπίτι ένα ζεύγος mesh APs (https://www.cudy.com/productinfo/1230531.html) Τα 3 αυτά θα ήθελα να τα συνδυάσω σε 1 mesh wifi network χωρίς καλώδια μεταξύ τους Οι ερωτήσεις : Μπορεί να δημιουργηθεί mesh WiFi μεταξύ του Router και των 2 APs χωρίς το 1 από τα 2 εσωτερικά APs να συνδεθούν με καλώδιο στο Router? Σε επικοινωνία με την εταιρία μου είπαν ότι το 4g router υποστηρίζει mesh και γίνεται να συνδεθεί με τα άλλα αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος λόγω των "σπαστών" αγγλικών του support... Ποιο θα είναι το μέγιστο throughput μιας συσκευής που συνδέεται στο mesh WiFi network αν υποθέσουμε ότι το 4G πιάνει ταβάνι στο μπαλκόνι 50Mbps? Θα μπορεί να πιάσει το μέγιστο της 4G γραμμής? Υ.Γ. Λύσεις του τύπου άνοιξε μια τρύπα ή βάλε powerline δεν με ενδιαφέρουν γιατί Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τρύπες Θέλω να αποφύγω να βάλω άλλες συσκευές στο μπαλκόνι εκτός από το router που είναι φτιαγμένο για εξωτερικούς χώρους, γιατί το καλοκαίρι με τον ήλιο φτάνει 50 βαθμούς η θερμοκρασία.. Ευχαριστώ πολύ!
  4. Καλησπέρα σε όλους. Τον τελευταίο καιρό και κατά διαστήματα μου εμφανίζεται σε Android browsers το error ERR_SSL_BAD_RECORD_MAC_ALERT Εμφανίζεται και εξαφανίζεται τυχαία σε συγκεκριμένα website μόνο και στις 2 Android συσκευές μας (Xiaomi & Samsung), μόνο όταν είμαστε συνδεδεμένοι στο WiFi (cosmote speedport entry 2i) Το πρόβλημα δεν υπάρχει σε 4G/5g ούτε σε windows PCs Επίσης παρατήρησα ότι δεν συμβαίνει αν απενεργοποιήσω το 5ghz mode στο WiFi του router. Παρόλα αυτά με 2.4ghz η κάλυψη είναι πολύ υποδεέστερη οπότε το έχω πάντα στα 5ghz. Δεν έχω βρει καμία πληροφορία που να βοηθάει δυστυχώς. Έχει κανείς αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
  5. Όταν μπαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας στη μέση πάντα η ασφάλεια υπονομεύεται. Το πιο απλό είναι μια φορά να ξεχάσεις να απενεργοποιήσεις την κάρτα. Ακόμα και τα λίγα λεπτά που είναι ενεργή είναι αρκετά αφού οι απατεώνες χρησιμοποιούν bots που δοκιμάζουν εκατοντάδες φορές το λεπτό από λίστες με χιλιάδες κάρτες. Το θέμα είναι ότι η τράπεζα μπορεί να σε προστατέψει ακόμα και να κάνεις το λάθος να χρησιμοποιήσεις την κάρτα σε ένα μη ασφαλές site. Αλλά από ότι φαίνεται δεν το κάνει γιατί ίσως έτσι φοβούνται ότι θα αποκλείσουν ένα ποσοστό εμπόρων. Παρ' όλα αυτά θα μπορούσε να δίνεται η δυνατότητα κατ επιλογή για όσους το θέλουν , όπως γίνεται και με τις συναλλαγές εκτός Ελλάδας
  6. Ανάλογα τον έμπορο, την αξιοπιστία του, το "fingerprint" της συσκευής και το μέγεθος της συναλλαγής νομίζω μπορεί να μην εμφανιστεί το 2FA. Δυστυχώς στην Αμερική είναι πολύ πίσω σε θέμα ασφάλειας πιστωτικών καρτών. Το γνωρίζω από πρώτο χέρι λόγω δουλειάς.. Λύσεις υπάρχουν αλλά πάλι το κενό ασφαλείας δεν καλύπτονται 100%
  7. Πρόσφατα η αδελφή μου έπεσε θύμα τέτοιας απάτης. Τα στοιχεία της κάρτας της υποκλαπησαν από κάποιο site που είχε κάνει προηγουμένως παραγγελία και χρησιμοποιήθηκαν για αγορά σε άλλο site στην Αμερική. Η επιλογή για απενεργοποίηση αγορών εκτός Ελλάδας είναι καλή αλλά τι θα κάνουμε μετά με τις πληρωμές εξωτερικού? Πώς θα πληρώσουμε Google , netflix, Spotify κτλ? Ίσως η Revolut να είναι καλή επιλογή αλλά πάλι θες ένα έξτρα βήμα κάθε τόσο. Αξίζει βέβαια για την ασφάλεια που προσφέρει...
  8. Καλημέρα! Γνωρίζει κανείς αν κάποια από τις ελληνικές τράπεζες δίνει τη δυνατότητα να απορρίπτονται αυτόματα συναλλαγές από εμπόρους που δεν έχουν 2FA? Ουσιαστικά να απορρίπτεται όποια συναλλαγή δεν στέλνει notification για επιβεβαίωση στο mobile e-banking application, μέσω SMS ή τέλος πάντων μέσω οποιουδήποτε τρόπου υποστηρίζεται από την τράπεζα και έχει επιλέξει ο πελάτης. Τα περισσότερα καταστήματα/σελίδες ηλ. εμπορίου στην Ελλάδα πλέον υποστηρίζουν αυτή την υπηρεσία, αλλά από ότι έχω καταλάβει δεν είναι απαραίτητο. Με αυτό τον τρόπο αν κάποιος υποκλέψει τα στοιχεία της πιστωτικής μας κάρτας μπορούν να κάνουν συναλλαγές σε καταστήματα τα οποία δεν έχουν αυτή την υπηρεσία χωρίς την επιβεβαίωση μέσω 2FA.
  9. Να σημειώσω ότι στην περιοχή που αναφέρομαι προφανώς και δεν υπάρχει τηλεφωνικό δίκτυο. Αλλιώς υπάρχει αυτό το οποίο βέβαια είναι 6μηνο πάλι.. https://www.cosmote.gr/eshop/global/gadgets/configurator.jsp?productId=prod730026
  10. Εφόσον δεν έχει συμβόλαιο για μένα είναι ότι καλύτερο γιατί το θέλω για περιοχή που δεν έχει σήμα καθόλου στο κινητό. Ούτε καν 2G. Οπότε το δορυφορικό είναι μονόδρομος. Για 2 μήνες το καλοκαίρι που το χρειάζομαι και έστω για 5 χρόνια σύνολο Starlink : 600 + 200 = 800$ τον 1ο χρόνο και 200$ για κάθε επόμενο = 1600$ ΟΤΕ : 89eu * 60 μήνες = 5340eu (και με όριο150GB το μήνα που αν το θες για δουλειά είναι πάλι λίγο) Εκτός και αν θες να σπας το συμβόλαιο cosmote κάθε χρόνο που κοστίζει 250eu άρα 5*250 = 1250eu + 89*(5 * 2) = 2140eu Χωρίς να βάλουμε όλα αυτά τα έξτρα που λέει στο pdf (εφάπαξ τέλος ενεργοποίησης, εγκατάσταση από εξουσιοδοτημένο τεχνικό εγκαταστάσεων Ομίλου ΟΤE κτλ) Και μαζί όλη την ταλαιπωρία με τον ΟΤΕ να σπας τα συμβόλαια, να επιστρέψεις εξοπλισμό, ή την ταλαιπωρία που θα φας αν τελειώσουν τα GB και παλεύεις με 256 Kbps (ναι αυτό γράφουν)
  11. Συγνώμη αλλά δεν κατάλαβα έχει συμβόλαιο ή δεν έχει τελικά?
  12. Καλησπέρα, έχω την εξής ερώτηση για όσους έχουν starlink. Η μηνιαία συνδρομή $99, είναι με συμβόλαιο π.χ. 24 μηνών? Ή μπορεί να διακοπεί οποτεδήποτε? Παρ' όλο που είναι σχετικά ακριβό, αν δεν υπάρχει πολύμηνο συμβόλαιο συμφέρει νομίζω, μιας και η αντίστοιχη υπηρεσία cosmote είναι το λιγότερο αστεία.... https://www.cosmote.gr/pdf/fixed/residential/oroi_proipotheseis_SAT.pdf
  13. Από ότι θυμάμαι καλό είναι να απενεργοποιήσεις το κλείδωμα SIM πριν το βάλεις στο router, και έπειτα μάλλον δεν θα χρειαστεί καμία άλλη ρύθμιση, καθώς αναγνωρίζει αυτόματα το δίκτυο όπως κάνουν και τα κινητά.
  14. Οι περιορισμοί αναφέρονται στην φόρμα καταχώρησης παραστατικών, τα οποία ουσιαστικά δεν εκδίδονται μέσω της εφαρμογής timologio, και μεταβιβάζονται μέσω του mydata σε δεύτερο χρόνο και όχι άμεσα με την έκδοση τους. Το timologio εκδίδει και μεταβιβάζει απ' ευθείας τα παραστατικά, και δεν έχει κανένα περιορισμό ως προς τον αριθμό παραστατικών ή εσόδων/εξόδων. Τώρα αν για κάποιο λόγο δεν είναι εφικτό ή επιθυμητό από τις επιχειρήσεις αυτό είναι άλλο θέμα.
  15. Νομίζω ότι υπάρχει μια παρερμήνευση για τους περιορισμούς της εφαρμογής timologio. Από το σχετικό άρθρο στο insomnia, διαβάζοντας τα σχόλια βρήκα αυτό Και έπειτα από το site της ΑΑΔΕ, βρήκα το παρακάτω https://www.aade.gr/epiheiriseis/mydata-ilektronika-biblia-aade/eidiki-forma-katahorisis-diabibasi-parastatikon Απο ότι καταλαβαίνω, ο περιορισμός δεν ισχύει για όσους δεν εκδίδουν χειρόγραφα/έντυπα παραστατικά τα οποία θέλουν μετά να τα μεταβιβάσουν στο myData. Αν και κάποιος άλλος καταλαβαίνει κάτι άλλο, ή έχει κάποια άλλη εμπειρία ας μας δώσει τα φώτα του.
  • Δημιουργία νέου...