Μία άνευ προηγουμένου διαταγή από έναν ομοσπονδιακό δικαστή, αναγκάζει την Apple να αποκρυπτογραφήσει το iPhone 5c του ένοπλου δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σαν Μπερναντίνο, στην Καλιφόρνια, Σαγιέντ Ριζουάν Φαρούκ, που μαζί με την γυναίκα του πρόλαβαν να σκοτώσουν τον περασμένο Δεκέμβριο δεκατέσσερις ανθρώπους προτού πέσουν νεκροί από τα πυρά αστυνομικών.

Η δικαστική απόφαση αναγκάζει την Apple “να σπάσει” το σύστημα κρυπτογράφησης της, κάτι που ενδεχομένως θα θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών. Σε επίσημη απάντηση της, η Apple επιτίθεται στο δικαστικό σύστημα και σε μία ανοιχτή επιστολή του, ο CEO της εταιρείας Tim Cook εξηγεί ότι εξαιτίας της διαταγής, η Apple είναι αναγκασμένη να δημιουργήσει μία κερκόπορτα για τo ενσωματωμένo στο iPhone σύστημα κρυπτογράφησης.

 

“Η κυβέρνηση, ουσιαστικά ζητάει από την Apple να “χακάρει” τους ίδιους της τους χρήστες” προειδοποιεί ο Tim Cook και ισχυρίζεται πως η συγκεκριμένη διαταγή θα έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις, αφού ενδέχεται να βάλει σε κίνδυνο την ασφάλεια εκατομμυρίων χρηστών της. Αυτό που ζήτησε η κυβέρνηση είναι στην ουσία “το ισοδύναμο ενός “master key”, που είναι ικανό να ανοίξει εκατοντάδες εκατομμύρια κλειδαριές – από κλειδαριές εστιατορίων και τραπεζών έως καταστημάτων και σπιτιών” επισημαίνει o Tim Cook.

 

Στην ανοιχτή επιστολή διαβάζουμε: “Η κυβέρνηση ζητά από την Apple να “χακάρει” τους ίδιους τους χρήστες της και να υπονομεύσει δεκαετίες προόδου και εξέλιξης στον χώρο της ασφάλειας που προστατεύουν τους πελάτες μας – συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων Αμερικανών χρηστών- από προηγμένες τεχνικές hacking και κυβερνοεγκληματίες. Οι ίδιοι οι μηχανικοί που δημιούργησαν την ισχυρή κρυπτογράφηση του iPhone για να προστατεύσουν τους χρήστες μας, θα υποχρεωθούν, κατά ειρωνεία της τύχης, να αποδυναμώσουν αυτές τις προστασίες και να καταστήσουν τους χρήστες μας λιγότερο ασφαλείς.

 

Δεν μπορούμε να βρούμε προηγούμενο, που μία Αμερικάνικη εταιρεία είναι αναγκασμένη να εκθέσει τους πελάτες της σε μεγαλύτερο κίνδυνο επιθέσεων. Για χρόνια, κρυπτολόγοι και εμπειρογνώμονες σε ζητήματα ασφαλείας προειδοποιούσαν για την εξασθένηση της κρυπτογράφησης. Κάτι τέτοιο, θα βλάψει μόνο τους καλοπροαίρετους και νομοταγείς πολίτες που βασίζονται σε εταιρείες όπως η Apple για την προστασία των δεδομένων τους.”

 

Link.png Site: PhoneArena