Τα προβλήματα της Google στην Ευρώπη φαίνεται πως δεν έχουν… τελειωμό φτάνοντας σε νέα επίπεδα, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Google οφείλει να αποσύρει από τα αποτελέσματα στη μηχανή αναζήτησης Google Search, τους συνδέσμους που αφορούν σε προσωπικά δεδομένα εφόσον της ζητηθεί.

Το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι η Google πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους συνδέσμους σε προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται σε ιστοσελίδες τρίτων, και για αυτό θα πρέπει να επιτρέπει την αφαίρεση ξεπερασμένων ή άσχετων πληροφοριών όταν αυτό αποτελεί απαίτηση των χρηστών. Η Google εδώ και καιρό έχει υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με λογοκρισία, αλλά το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνεί με την πεποίθηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν “το δικαίωμα να αποτελούν ανάμνηση”.

 

Η απόφαση αυτή ήρθε αφότου ένας Ισπανός πολίτης παραπονέθηκε στις τοπικές αρχές ότι η Google έχει καταχωρήσει στη μηχανή αναζήτησης της μία ειδοποίηση για δημοπρασία του σπιτιού του το 1998. Η Google αρνήθηκε να αφαιρέσει τη σχετική καταχώρηση από τα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής Google Search, οπότε αναμείχθηκε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

 

Αν και η σημερινή απόφαση δεν έχει ακόμα περάσει ως νομοθετική ρύθμιση, το Δικαστήριο λέει ότι οι χρήστες που θέλουν να αφαιρεθεί το όνομα τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης κάποιας μηχανής, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πάροχο, και αν ο πάροχος δεν συμμορφωθεί να φέρει το θέμα ενώπιον των αρμόδιων αρχών προκειμένου να επιτευχθεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η απομάκρυνση του επίμαχου συνδέσμου από την λίστα των αποτελεσμάτων.

 

Link.png Site: EUJ

Link.png Site: Engadget