Στην φετινή IFA η Sony παρουσίασε μια νέα κατηγορία προϊόντων: τους φωτογραφικούς φακούς Cyber-shot DSC-QX100 και DSC-QX10 που συνδέονται με το κινητό τηλέφωνο για να το μετατρέψουν σε μια ισχυρή φωτογραφική μηχανή.

Ουσιαστικά δεν είναι τίποτα λιγότερο από ισχυρές φωτογραφικές μηχανές από τις οποίες, όμως, λείπει το κυρίως σώμα με την οθόνη ρυθμίσεων, που αντικαθίσταται από αυτή του κινητού σας τηλεφώνου. Η επικοινωνία με το τηλέφωνο γίνεται μέσω WiFi, ενώ η τεχνολογία NFC αξιοποιείται για την ταχύτερη σύνδεση με το κινητό με ένα απλό άγγιγμα της συσκευής.

 

Μάλιστα, οι μηχανές DSC-QX100 και DSC-QX10 μπορούν να προσαρμοστούν σε μια ευρεία γκάμα μοντέλων και δεν περιορίζονται μόνο σε τηλέφωνα της Sony. Συγκεκριμένα, μπορεί να τις «φορέσει» κάθε συσκευή με πλάτος από 54 έως 75 χιλιοστά και μέγιστο πάχος τα 13 χιλιοστά. Από εκεί και πέρα, το μόνο που χρειάζεται είναι να εγκατασταθεί η δωρεάν εφαρμογή της Sony, PlayMemories Mobile.

 

Με βάρος μόλις 105 γρ. (με την μπαταρία και το Memory Stick Micro), η Cyber-shot™ DSC-QX10 συνδυάζει έναν αισθητήρα Exmor R™ CMOS 18,2 ενεργών megapixel με φακό Sony G Lens. Στα συν της συσκευής συγκαταλέγεται το μεγάλο εύρος οπτικού ζουμ 10x, αλλά και η ενσωματωμένη λειτουργία σταθεροποίησης εικόνας Optical SteadyShot που επιτρέπει την λήψη σταθερών φωτογαφιών ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

 

Η Cyber-shot™ DSC-QX100, από την άλλη, διαθέτει 20,2 ενεργά megapixels και φακό Carl Zeiss Vario-Sonnar T. Αν και το οπτικό της ζουμ είναι μικρότερο, στα 3,6x, διαθέτει επιπλέον έναν αποκλειστικό δακτύλιο ελέγχου για τη ρύθμιση της αυτόματης εστίασης και του ζουμ. Όπως εξηγούν οι άνθρωποι της Sony, η ποιότητα των φωτογραφιών της είναι αντίστοιχη με αυτή της Sony Cyber-shot DSC-RX100 II, της οποίας η τιμή είδαμε ότι ξεκινά στο skroutz από τα 800 ευρώ.

Κατά την παρουσία μας στο Βερολίνο είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε για δύο ολόκληρες μέρες την DSC-QX10 και να διαπιστώσουμε στην πράξη την πολύ καλή ποιότητα των φωτογραφιών της (πολλές από τις οποίες έχετε ήδη δει στα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει). Εργονομικά το κράτημα της συσκευής είναι αρκετά βολικό όταν φορεθεί στο κινητό, ενώ μας άρεσε το γεγονός ότι μπορούσαμε να την χρησιμοποιούμε και αποσπασμένη από αυτό (ιδανική για αυτοφωτογραφίσεις αλλά και για τους επίδοξους παπαράτσι).

 

Sony DSC-QX10

Sony DSC-QX10

Sony DSC-QX10

Sony DSC-QX10

Το βασικό μειονέκτημα της συσκευής, ωστόσο, έχει να κάνει με τον απρόβλεπτο και συνήθως αργό χρόνο σύνδεσης με το τηλέφωνο. Αν και το NFC μας βοηθάει να παρακάμψουμε τα περιττά βήματα και να ανοίξουμε άμεσα το ειδικό λογισμικό της Sony, από εκεί και πέρα η σύνδεση μέσω WiFi κατά κανόνα εμφάνιζε καθυστερήσεις που μπορεί να κυμαίνονταν από αρκετά δευτερόλεπτα έως και πάνω από 1-2 λεπτά.

 

Σε γενικές γραμμές η Sony Cyber-shot DSC-QX-10 είναι ένα gadget που μας άφησε συνολικά θετικές εντυπώσεις για την ποιότητα των φωτογραφιών της, παρόλο που αυτές μετριάστηκαν από την όχι τόσο ομαλή διαδικασία σύνδεσης με το τηλέφωνο.

 

Και τα δύο μοντέλα Cyber-shot DSC-QX100 και DSC-QX10 είναι ήδη διαθέσιμα για προ-αγορά από το sony.co.uk ενώ από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμα για αγορά παντού με τιμές που φτάνουν τα 250 ευρώ για την DSC-QX10 και 499 ευρώ για την DSC-QX100.