Η γνωστή ιστοσελίδα KickassTorrents τέθηκε εκτός λειτουργίας, και ο ουκρανικής καταγωγής 30χρονος Artem Vaulin, που από τις Αμερικανικές αρχές θεωρείται ότι είναι ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας, έχει συλληφθεί στην Πολωνία, με κατηγορίες για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και ξέπλυμα χρήματος.

Σύμφωνα με τις Αμερικάνικες αρχές, ο Artem Vaulin κατηγορείται για την λειτουργία της πλέον δημοφιλούς παράνομης ιστοσελίδας file-sharing (με 50 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως) και την παράνομη διανομή πειρατικών ταινιών και μουσικής αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η ιστοσελίδα KickassTorrents λειτουργούσε σε 28 γλώσσες, είχε καθαρή αξία μεγαλύτερη των $54 εκατομμυρίων, και τα έσοδα από διαφημίσεις σε ετήσια βάση κυμαίνονταν από τα $12,5 εκατομμύρια ως και $22,3 εκατομμύρια.

 

Να αναφέρουμε ότι ιστοσελίδες όπως είναι οι The Pirate Bay και KickassTorrents δεν φιλοξενούν πειρατικό περιεχόμενο, αλλά παρέχουν συνδέσμους σε αρχεία torrent που επιτρέπουν στους χρήστες να διαμοιράζονται και να κατεβάζουν τόσο νόμιμο όσο και πειρατικό υλικό, όπως παιχνίδια, μουσική, λογισμικό, τηλεοπτικές σειρές ή κινηματογραφικές ταινίες κ.ά. Για το κατέβασμα βεβαίως του περιεχομένου απαιτείται η χρήση ενός BitTorrent client.

 

Αν και οι τεχνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το KickassTorrents δεν επιβεβαιώνεται ότι οφείλονται στην σύλληψη του Artem Vaulin, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατάσχεσαν domain names που σχετίζονται με την ιστοσελίδα όπως είναι οι kickasstorrents.com, kat.ph, kickass.to, kastatic.com, kickass.so, thekat.tv και kat.cr. Οι Αμερικάνικες αρχές θα επιδιώξουν τώρα την έκδοση του Artem Vaulin στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενεργό ρόλο στη σύλληψη του Vaulin είχαν η Apple και το Facebook, παρέχοντας στις αρμόδιες αρχές πληροφορίες για την IP διεύθυνση που χρησιμοποίησε ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας, για την πρόσβαση του στο λογαριασμό iCloud αλλά και στη σελίδα που διατηρεί στο Facebook.

 

Link.png Site: VentureBeat
Link.png Site: Engadget