Δύο πράκτορες που εργάζονται στην FSB, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας η οποία διαδέχθηκε την KGB, περιλαμβάνονται στους τέσσερις χάκερ στους οποίους υπέβαλε δίωξη το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, για την παραβίαση των λογαριασμών 1 δισεκατομμυρίου χρηστών της Yahoo.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο πράκτορες είναι οι Dmitry Dokuchaev και Igor Sushchin, οι οποίοι έδρασαν με στόχο τη συλλογή πληροφοριών από Αμερικανούς πολιτικούς, δημοσιογράφους και Ρώσους αντιφρονούντες. Οι δύο άλλοι Ρώσοι χάκερ, οι Aleksey Belan και Karim Baratov, είναι σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου και πήραν μέρος στην κυβερνοεπίθεση με σκοπό τον προσπορισμό οικονομικού οφέλους.

 

Οι τέσσερις Ρώσοι διώκονται για την κλοπή εμπιστευτικών επιχειρηματικών πληροφοριών, οικονομική κατασκοπία και εξαπάτηση με τη χρήση τηλεπικοινωνιακών μέσων. Αν και ο Baratov έχει ήδη συλληφθεί, για τους υπόλοιπους θα χρειαστεί μία περίπλοκη διαδικασία έκδοσης, η οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα ευοδωθεί, ώστε να βρεθούν ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης.

 

Το κατηγορητήριο βασίσθηκε στη διετή έρευνα που πραγματοποίησε του τμήμα του FBI στο Σαν Φρανσίσκο και αναφέρει πως οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στα συστήματα της Yahoo το 2014, επαναλαμβάνοντας την υποκλοπή πληροφοριών μέχρι το 2016.

 

Link.png Site: Cnet