Στα επίσημα αποκαλυπτήρια της νέας έκδοσης των Windows Phone προχώρησε πριν λίγη ώρα η Microsoft στα πλαίσια του συνεδρίου BUILD 2014. Τα νέα Windows Phone 8.1 προσφέρουν αρκετές νέες βελτιώσεις.

Αν και τα νέα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης είναι πάρα πολλά, στη παρουσίαση του ο Joe Belfiore υπεύθυνος του τμήματος των Windows Phone, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη Cortana, τον πλήρη ψηφιακό βοηθό που έρχεται στην πλατφόρμα για να αντικαταστήσει την αναζήτηση μέσω Bing. Οι κατασκευαστές, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν on-screen software keys αν το θέλουν σε νέες συσκευές τους (τα τρία κλασικά, Back, Start, Search).

 

Action Center

 

Όπως ήταν φυσικό, η πρώτη αλλαγή αφορά στο Action Center, το οποίο "κατεβαίνει" με swipe από το πάνω μέρος της οθόνης, και διαθέτει διάφορες ρυθμίσεις (quick toggles για Bluetooth, WiFi κ.λπ) ενώ δείχνει και τις ειδοποιήσεις, τις οποίες ο χρήστης μπορεί να διαβάζει και να κλείνει κ.λ.π.

 

Windows Phone 8.1

IMG 20140402 083854

Προσωποποιημένες "Lock Screens"

 

Οι developers θα έχουν τη δυνατότητα να παραμετροποιήσουν την οθόνη κλειδώματος με διάφορους τρόπους, ωστόσο η Microsoft δεν διευκρίνησε πότε θα έχουν πρόσβαση.

 

Εφαρμογή background

 

Ένα νέο χαρακτηριστικό που ήθελαν οι χρήστες, είναι η δυνατότητα εφαρμογής ταπετσαρίας στα Live Tiles (ουσιαστικά γίνονται διαφανή).

 

Cortana

 

Η μεγάλη προσθήκη ωστόσο αφορά στην Cortana, τη νέα ψηφιακή βοηθό των Windows Phone 8.1, η οποία προέρχεται βεβαίως από τη σειρά παιχνιδιών της Microsoft, για τις κονσόλες Xbox, Cortana. Η Cortana τροφοδοτείται από τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing, ωστόσο παρακολουθεί και μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη. Ο Joe Belfiore ανέφερε επίσης ότι η Cortana είναι μία πραγματική ψηφιακή βοηθός. Η Cortana μπορεί με τη χρήση φωνητικών εντολών, μπορεί να πραγματοποιήσει αναζητήσεις, να εκκινήσει εφαρμογές κ.α.

 

Η Cortana αποθηκεύει πληροφορίες για ενδιαφέροντα στο Σημειωματάριο της (Notebook), για τους φίλους ή τα αγαπημένα άτομα και την οικογένεια του χρήστη (inner circle). Επίσης μπορεί να υπενθυμίζει ραντεβού, να ξυπνάει τον χρήστη ή να ελέγχει τη σίγαση του τηλεφωνου, ενώ μπορεί να γνωρίζει τα αγαπημένα μέρη (αγαπημένο εστιατόριο, η τοποθεσία της δουλειάς κ.λ.π) που πηγαίνει ο χρήστης. Φυσικά μπορεί να απαντάει σε ερωτήσεις για την αγαπημένη ομάδα του χρήστη, για τον καιρό κ.λ.π.

 

IMG_20140402_084606.jpg

 

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Cortana μπορεί να"σκανάρει" τα email του χρήστη -όχι ως υπηρεσία, αλλά ως εφαρμογή, στο τηλέφωνο- για να τον βοηθήσει με τα ραντεβού του, να τον βοηθήσει με το πρόγραμμα του ή τις πτήσεις του κ.ά. Επίσης μπορεί να ορίζει ραντεβού -μάλιστα μπορεί να ειδοποιεί τον χρήστη αν υπάρξει "conflict" με τις ώρες- αναλαμβάνει το ξυπνητήρι ενώ μπορεί να κάνει και... κρατήσεις σε εστιατόριο!

 

Η Cortana μπορεί να απαντάει και σε γενικές ερωτήσεις. Μία ερώτηση ήταν ποιος ήταν ο καιρός στο Λας Βέγκας ενώ μία άλλη, ήταν πόσες θερμίδες έχει μία μπανάνα, και η Cortana ήταν αρκετά έξυπνη για να απαντήσει σωστά. Βεβαίως, η υπηρεσία βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστική φάση, και μαθαίνει συνεχώς -στο backend, ως υπηρεσία- επομένως θα υπάρχουν μερικά προβληματάκια, ωστόσο συνεχώς θα βελτιώνεται.

 

02bits-cortana-tmagArticle.png

Οι υπενθυμίσεις, για γεγονότα ή πρόσωπα αποτελούν επίσης μεγάλο όπλο της νέας υπηρεσίας ενώ μπορεί να καλέσει στο Skype κάποια επαφή σας. Επιπλέον "συνεργάζεται" με εφαρμογές, όπως το Facebook. Μπορεί ο χρήστης να ζητήσει πληροφορίες για κάποιο "φίλο" στο Facebook, όπως ποια ήταν η τελευταία ανάρτηση του. Εκκινεί την εφαρμογή και η Cortana παρέχει τη σχετική πληροφορία στον χρήστη. Αρχικά η Cortana θα υποστηρίζει Αγγλικά (Ηνωμένων Πολιτειών), και αργότερα Αγγλικά (UK) ενώ μελλοντικά θα προστεθούν και άλλες χώρες.

 

Store

 

Νέες βελτιώσεις στο Windows Phone Store ανακοίνωσε η Microsoft, με καλύτερη και πιο προσωποποιημένη κατηγοριοποίηση, με νέες λίστες κ.λ.π.

 

Ανάμεσα στις νέες εφαρμογές, είναι το νέο Ημερολόγιο (Calendar), το οποίο είναι απλοποιημένο, και προσφέρει περισσότερα views (ανά μέρα, ανά μήνα, ανά εβδομάδα κ.λπ).

 

Βελτιώθηκε το Data Sense και άλλες εφαρμογές Sense (Battery Saver κ.ά) ωστόσο ανακοινώθηκε και το WiFi Sense, το οποίο μαθαίνει για τα καλύτερα ασύρματα δίκτυα ανά περιοχή, και αυτοματοποιεί τη διαδικασία σύνδεσης σε WiFi hotspots. Επίσης, όσο αφορά στα προσωπικά ασύρματα δίκτυα, το σύστημα μπορεί να στέλνει ειδικούς κωδικούς -αντι να λέτε τον κωδικό σας προφορικά- στους φίλους σας (π.χ σε επίσκεψη τους στο σπίτι σας), και θα έχουν πρόσβαση στο Internet αλλά όχι και στο προσωπικό σας δίκτυο, με τους φακέλους σας, τα αρχεία σας κ.λ.π.

 

Wordflow keyboard

 

Βελτιώσεις έγιναν και στο πληκτρολόγιο, που είναι στο στυλ του swype που βρίσκουμε στο Android. H Microsoft ονομάζει αυτό τον τύπο πληκτρολόγησης "shape writing". Με το συγκεκριμένο πληκτρολόγιο ένας χρήστης κατέχει πια το ρεκόρ ταχύτητας πληκτρολόγησης, με Windows Phone.

 

Business

 

Τα Windows Phone 8.1 έρχονται και με βελτιώσεις που αφορούν στη χρήση τους από περιβάλλοντα επιχειρήσεων. Έτσι, παρέχεται υποστήριξη σε επιχειρησιακά VPNs ενώ υποστηρίζεται κρυπτογράφηση κατά το messaging (S/MIME) κ.ά.

 

Τα Windows Phone 8.1 θα έρχονται προεγκατεστημένα με τις νέες συσκευές που θα κυκλοφορήσουν, και στους ερχόμενους μήνες -η Microsoft δεν ανακοίνωσε το "timeframe"- θα καταφτάσουν σε όλες τις υπόλοιπες συσκευές με τη μορφή αναβάθμισης. Όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα developers θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν πρόσβαση στη νέα έκδοση της πλατφόρμας μέσα στο μήνα όπως ανακοίνωσε η Microsoft.

 

https://www.youtube.com/watch?v=KkDSQDCtjDU