Νέες ανησυχίες διατυπώνονται όσον αφορά το ρόλο των κινητών τηλεφώνων στον καρκίνο του εγκεφάλου, καθώς σύμφωνα με μία σειρά νέων στοιχείων τα ποσοστά των νεοπλασιών διπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οργανώσεις και επιστήμονες κάλεσαν τις κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τους τις προειδοποιήσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί για τους κινδύνους από την ακτινοβολία, μετά την πρόσφατη ανάλυση στοιχείων τα οποία έδειξαν μία ακόμη πιο «ανησυχητική» άνοδο του ποσοστού των καρκίνων, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Εντούτοις, η νέα ανάλυση που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Public Health and Environment προκάλεσε αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιστημόνων, με μερίδα ειδικών να επισημαίνει ότι η νόσος ενδέχεται να προκαλείται και από διαφορετικούς παράγοντες.

Διπλάσια ετήσια συχνότητα περιστατικών 

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την αύξηση του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος (Glioblastoma multiforme – GBM), ενός επιθετικού και συχνά θανάσιμου τύπου καρκίνου στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 79.241 κρούσματα σε διάστημα 21 ετών, και εντόπισαν ότι τα περιστατικά στη Βρετανία αυξήθηκαν από περίπου 1.250 το έτος το 1996, σε λίγο λιγότερα από 3.000. Είναι η πρώτη πρόσφατη προσπάθεια να μελετηθεί αναλυτικά η συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται διαφορετικοί τύποι κακοήθων όγκων.

Οι επιστήμονες από την ομάδα της Ιατρικής Πρωτοβουλίας για την Ακτινοβολία και το Περιβάλλον (PhysiciansHealth Initiative for Radiation and Environment, PHIRE) επισημαίνουν ότι η αύξηση των περιστατικών GBM δεν είχε παρατηρηθεί, εξαιτίας της συνολικής πτώσης των περιστατικών άλλων τύπων καρκίνου του εγκεφάλου.

Η ομάδα των επιστημόνων επισημαίνει ότι το αυξημένο ποσοστό των όγκων στον εμπρόσθιο λοβό εγείρει την υποψία ότι η χρήση κινητών και ασύρματων τηλεφώνων ενδέχεται να προκαλεί την ανάπτυξη γλοιωμάτων.

Σχετικά νέα τεχνολογία

Το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή για τους νέους κινδύνους στην Υγεία εξέδωσε το πόρισμα, σύμφωνα με το οποίο οι επιδημιολογικές μελέτες για την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των κινητών δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκινικών όγκων ή άλλων ειδών καρκίνου στην περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού.

Εντούτοις, σύμφωνα με μελέτη που εκδόθηκε το προηγούμενο έτος, η μακροχρόνια χρήση κινητού και ασύρματου τηλεφώνου τριπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου, αν και άλλες παρόμοιες έρευνες έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, μία ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση που διεξάγει έρευνες σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου, «είναι απίθανο» τα κινητά τηλέφωνα να αυξάνουν τον κίνδυνο των καρκίνων του εγκεφάλου, εντούτοις «οι διαθέσιμες γνώσεις δεν επιτρέπουν να αποκλείσουμε απολύτως τον κίνδυνο».

Η επιφύλαξη της οργάνωσης οφείλεται στο γεγονός ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι μία σχετικά καινούργια τεχνολογία. Επομένως, θα χρειαστούν χρόνια ώστε να έχουμε τον ικανό αριθμό στοιχείων ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλή δεδομένα.

Άλλοι ενδεχόμενοι αιτιακοί παράγοντες

Η Kevin McConway, ομότιμη καθηγήτρια εφαρμοσμένης στατιστικής στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Βρετανίας, επισήμανε ότι η στατιστική σημαντικότητα αυτής της τάσης δεν είναι τόσο ξεκάθαρη, όπως διατείνεται η ομάδα που διενέργησε τη μελέτη. Ωστόσο, πρέπει να διευρυνθεί περαιτέρω.

«Έρευνες σε άλλες χώρες δείχνουν παρόμοιες αυξήσεις. Είναι σημαντικό όμως να έχουμε κατά νου πως η μελέτη δεν εξετάζει καθόλου νέα δεδομένα, αναφορικά με τις πιθανές αιτίες της αύξησης των κρουσμάτων», επισημαίνει.

Η μελέτη καταγράφει και άλλους αιτιακούς παράγοντες πέραν των κινητών, που ενδέχεται να συνεργούν την αύξηση των περιστατικών GBM, όπως οι ακτινογραφίες, οι αξονικές τομογραφίες, αλλά και η επίδραση των ραδιενεργών κατάλοιπων από πυρηνικές δοκιμές στην ατμόσφαιρα.

Ο Cliff OGorman, επικεφαλής της οργάνωσης Children with Cancer σημείωσε ότι «οι εγκεφαλικοί όγκοι είναι η πρώτη αιτία θανάτου παιδιών, σε σχέση με κάθε άλλος είδος καρκίνου. Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε καλύτερες θεραπείες για τους νέους ασθενείς και να καταλάβουμε τις αιτίες αύξησης των περιστατικών».

Telegraph

 

 

  • Like 7