O Jeff Bezos, ο ιδρυτής της Amazon, παρουσίασε πρόσφατα στο Walter E. Washington Convention Center την σεληνάκατο Blue Moon και μαζί τα σχέδια και τους στόχους της ιδιωτικής εταιρείας Blue Origin για την επιστροφή της ανθρωπότητας στο Φεγγάρι.

Η σεληνάκατος Blue Moon παρουσιάστηκε παράλληλα με τον νέο κινητήρα BE-7 ικανό για προώθηση 10.000kgf (kilogram-force) που είναι αρκετή για την εκτόξευση του πυραύλου που θα μεταφέρει τόσο τον «lander» όσο και το φορτίο του. Η πρώτη δοκιμή του κινητήρα BE-7 αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Καλοκαίρι.

Η Blue Origin περιγράφει το διαστημικό όχημα Blue Moon ως έναν «flexible lander» σχεδιασμένο να μεταφέρει διάφορα μεγάλα ή μικρά φορτία –αλλά και το πλήρωμα- στην επιφάνεια της Σελήνης. Πιο συγκεκριμένα, μία έκδοση του θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 3,6 τόνους φορτίου στην επιφάνεια της Σελήνης (συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ρόβερ) ενώ η εταιρεία εργάζεται και σε μία ακόμη έκδοση του Blue Moon που θα μπορεί να μεταφέρει έως και 6,5 τόνους φορτίο. Όμως εκτός από τα παραπάνω, θα μπορεί και να εκτοξεύει δορυφόρους σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.  Αν και ο Jeff Bezos δεν αναφέρθηκε σε ημερομηνίες, εντούτοις υπολογίζεται ότι η εταιρεία του θα έχει πραγματοποιήσει την πρώτη εκτόξευση για το Φεγγάρι μέχρι το 2024.

To Blue Moon, λαμβάνοντας υπόψη τον σχεδιασμό της εταιρείας, θα προσσεληνωθεί στον Νότιο πόλο της Σελήνης, όπου υπάρχει πάγος, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου, που θα χρησιμεύσει ως καύσιμο για την σεληνάκατο.

«Είναι η ώρα να επιστρέψουμε στο Φεγγάρι, και αυτή τη φορά να μείνουμε εκεί» δήλωσε ο Jeff Bezos μπροστά από ένα κοινό από δημοσιογράφους, πιθανούς πελάτες καθώς και αξιωματούχους της NASA. Ο Jeff Bezos χαρακτήρισε το Φεγγάρι «δώρο» λέγοντας πως είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει η ανθρωπότητα τις κατασκευές στο διάστημα και οι επόμενες γενιές να εργαστούν για να ξεκινήσουν να ζουν στο διάστημα.    

Engadget