Στα όρια του διαστήματος εκτοξεύθηκε σήμερα ο Jeff Bezos, μαζί με τρεις ακόμη συνεπιβάτες, και λίγο αργότερα η κάψουλα της διαστημικής εταιρείας Blue Origin που τους μετέφερε, προσγειώθηκε με ασφάλεια σε μία έρημο του Τέξας.

Πρόκειται για την πρώτη αποστολή εκτόξευσης ιδιωτών με διαστημικό όχημα που δεν ελέγχεται από πιλότο.

Η αποστολή NS-16 ήταν η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της Blue Origin και σηματοδοτεί την έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων της στον τομέα του διαστημικού τουρισμού, όπου θα ξεκινήσει να δραστηριοποιείται και η εταιρεία Virgin Galactic του Richard Branson. Ο Jeff Bezos που έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο χάρη στην επιτυχία της Amazon, ίδρυσε την διαστημική εταιρεία Blue Origin το 2000. Σήμερα, έστειλε ένα μήνυμα στους υποψήφιους διαστημικούς τουρίστες, ότι ο νέος πύραυλος New Shepard της εταιρείας του είναι ασφαλής για πτήση.

«Γνωρίζουμε ότι το όχημα είναι ασφαλές. Αν το όχημα δεν είναι ασφαλές για μένα, τότε δεν είναι ασφαλές για κανέναν» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο Jeff Bezos στο γνωστό κανάλι CNN.

Ο πύραυλος ετοιμάστηκε για εκτόξευση περίπου στις 16:12 ώρα Ελλάδος από τις εγκαταστάσεις Launch Site One της Blue Origin, που βρίσκονται περίπου 32 χλμ. από την πόλη Van Horn στο Τέξας έχοντας την επανδρωμένη κάψουλα RSS First Step στη κορυφή του. Στο εσωτερικό της κάψουλας βρίσκονταν ο Jeff Bezos με τον αδερφό του Mark, η ζωντανή θρύλος της αεροπλοΐας, Wally Funk και ένας νεαρός Ολλανδός, ο Oliver Daemen – ο πρώτος πελάτης της Blue Origin. Ο πύραυλος με την κάψουλα έφτασε σε υψόμετρο 106 χλμ. περίπου (δηλαδή περίπου 6 χλμ. από την γραμμή Κάρμαν) σπάζοντας τρεις φορές το φράγμα του ήχου προτού διαχωριστούν, με το πλήρωμα να νιώθει για λίγη ώρα (για την ακρίβεια περίπου 3 λεπτά) την έλλειψη βαρύτητας βλέποντας τις καμπύλες της πανέμορφης Γης στο χείλος της ατμόσφαιρας, ενώ το booster κατάφερε να προσγειωθεί επιτυχώς σε μία βάση, περίπου 8 χλμ. από το σημείο εκτόξευσης.

1329693390.jpg

«Η βασική μου αποστολή ολοκληρώθηκε – δεν κλώτσησα κανέναν» είπε στις κάμερες λίγο αφότου η κάψουλα που τον μετέφερε ακούμπησε στο έδαφος. «Έμεινα έκπληκτος από το πόσο εύκολα ήταν τα μηδενικά G… ήταν σαν το κολύμπι» συμπλήρωσε. Με την αποστολή NS-16, η Wally Funk, ετών 82, έγινε το γηραιότερο άτομο που έφτασε στο διάστημα και ο Oliver Daemen, ετών 18, το νεαρότερο. Ο Jeff Bezos δήλωσε ότι το να φτάσει στο διάστημα ήταν ένα όνειρο που είχε από παιδί. Σήμερα έγινε ο δεύτερος δισεκατομμυριούχος που με δικό του πύραυλο έφτασε στο διάστημα μετά τον ιδρυτή της Virgin Galactic, Richard Branson με την επιτυχημένη αποστολή της 11ης Ιουλίου.  

   1329693296.jpg

Πριν από την πρώτη της επανδρωμένη πτήση, η διαστημική εταιρεία Blue Origin είχε πραγματοποιήσει 15 δοκιμαστικές πτήσεις με τον πύραυλο New Shepard. Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις τιμές για το… «διαστημικό εισιτήριο» ωστόσο όπως είναι εύκολα αντιληπτό δεν αναμένεται να είναι κάτι λιγότερο από… διαστημικές (κάποιοι εκτιμούν ότι θα φτάνουν τα 250 χιλιάδες δολάρια).

Η απόφαση να βρίσκεται στην αποστολή ο νεαρός Oliver Daemen φαίνεται πως λήφθηκε λίγες ημέρες πριν την εκτόξευση, καθώς ο ανώνυμος νικητής της δημοπρασίας που πραγματοποίησε η Blue Origin για την 4η θέση, επικαλούμενος «ανειλημμένες υποχρεώσεις» θα αξιοποιήσει το εισιτήριο των $28 εκατομμυρίων σε κάποια από τις επόμενες διαστημικές αποστολές της Blue Origin.   

jeff_emerges.gif

Να αναφέρουμε ότι η Blue Origin δεν πρόκειται να δραστηριοποιηθεί μόνο στον τομέα του διαστημικού τουρισμού. Η εταιρεία του Jeff Bezos αναπτύσσει τον πύραυλο New Glenn με στόχο την εκτόξευση αστροναυτών και φορτίων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

 

  • Like 4