Με την ολοκλήρωση μίας σημαντικής φάσης, όσον αφορά την κατασκευαστική εξέλιξη του διαστημικού σκάφους Solar Probe Plus, το οποίο αναμένεται να εκτοξευθεί το Καλοκαίρι του 2018, η NASA ετοιμάζεται να πλησιάσει τον Ήλιο περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.

Το Solar Probe Plus θα προσεγγίσει το αστέρι του Ηλιακού μας συστήματος σε απόσταση 6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την φλεγόμενη επιφάνεια του, εφτά φορές μικρότερη από οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση σκάφους στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος - ακολουθώντας μία σειρά 24 τροχιών και πέντε περασμάτων από την Αφροδίτη.

 

Οι περιστροφές αυτές θα επιτρέψουν στο σκάφος να αυξήσει την επιτάχυνση του, αγγίζοντας ακόμα και τα 200 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, την υψηλότερη ταχύτητα που θα έχει γνωρίσει ανθρώπινη κατασκευή μέχρι σήμερα, προτού καταλήξει στον τελικό του προορισμό.

 

Το σκάφος, το οποίο κατασκευάζεται στο Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) του Μέριλαντ, έχει ήδη περάσει στη συναρμολόγηση και ενσωμάτωση συστημάτων, καθώς και σε δοκιμές οι οποίες αφορούν το στάδιο της εκτόξευσης. Θα μεταφέρει τέσσερα όργανα, μέσω των οποίων θα μετρηθούν το μαγνητικό πεδίο, οι ηλιακοί άνεμοι, καθώς και το ενεργειακό πλάσμα που περιβάλλει τον Ήλιο, συλλέγοντας ανεκτίμητης για τους επιστήμονες αξίας δεδομένα.

 

Η ηλιακή ακτινοβολία αναμένεται να δυσκολέψει την αποστολή του Solar Probe Plus, για αυτό και η NASA το έχει εξοπλίσει με μία θερμική ασπίδα πάχους 11.5 εκατοστών, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να πλησιάσει ακόμα και τους 1.400 βαθμούς Κελσίου.

 

Link.png Site: IFLScience