Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, το διαστημικό σκάφος Messenger (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging) μελετούσε την επιφάνεια του πλανήτη Ερμή, αλλά το ταξίδι αυτό τελείωσε, αφού το σκάφος αφέθηκε να πέσει στην γεμάτη κρατήρες επιφάνεια του πλανήτη.

Το σκάφος βρισκόταν στην υπηρεσία της NASA και κατ’ επέκταση της ανθρωπότητας για περισσότερα από δέκα χρόνια, αρκετά περισσότερα από όσα οι υπεύθυνοι της διαστημικής υπηρεσίας περίμεναν.

 

Στην πραγματικότητα, το εγχείρημα υπολογιζόταν να έχει διάρκεια μόλις ενός χρόνου (μελέτη της επιφάνειας του πλανήτη), αλλά διάφορα μέτρα που πήραν για να εξοικονομηθούν καύσιμα τετραπλασίασαν τον χρόνο ζωής του.

 

Κατά την διάρκεια του εκπληκτικού ταξιδιού του Messenger στο διάστημα έγιναν κάποιες σημαντικές ανακαλύψεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν η ανακάλυψη πάγου στους πόλους του πλανήτη.

 

Τώρα ωστόσο που τέλειωσαν τα καύσιμα –και μετά τον τελευταίο ελιγμό μία περίπου εβδομάδα νωρίτερα- το hardware του Messenger υπολογίζεται ότι άφησε ένα νέο κρατήρα, με διάμετρο περίπου 16 μέτρων, στην επιφάνεια του πλανήτη την Πέμπτη, στις 30 Απριλίου, πολύ αργά το βράδυ (γύρω στις 22:30).

 

Το διαστημικό σκάφος έπεσε στην πλευρά του πλανήτη που “βλέπει” μακριά από την Γη, και έτσι το συμβάν της συντριβής του Messenger με ταχύτητα 3,91 χλμ το δευτερόλεπτο δεν ήταν ορατό. Επιβεβαιώθηκε ωστόσο από την διακοπή των επικοινωνιών.

 

 

Τώρα που το Messenger εξαφανίστηκε πίσω από τον ορίζοντα του Ερμή για τελευταία φορά, κανένα άλλο διαστημικό σκάφος δεν θα σαρώσει την παράξενη επιφάνεια του ωσότου φτάσει η αποστολή BepiColombo της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας την δεκαετία του 2020.

 

Για πολλά χρόνια ωστόσο, οι εξερευνητές του διαστήματος θα βρίσκονται σκυμμένοι πάνω από τα gigabytes πληροφοριών που έστειλε στην Γη το Messenger.

 

 

Link.png Site: NASA

Link.png Site: NASA

Link.png Site: Engadget