To Ρωσικό διαστημικό σκάφος που ήταν εκτός ελέγχου μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανεφοδιασμού του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, στις 8 Μαϊου συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τόσο η NASA όσο και η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roscosmos ανέφεραν ότι το φορτηγό διαστημικό σκάφος που εκτοξεύθηκε στις 27 Απριλίου με στόχο να μεταφέρει προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

 

Στο υλικό που έδωσε η NASA στην δημοσιότητα, διακρίνεται το Progress 59 να περιστρέφεται ανεξέλεγκτο στο διάστημα, μετά από την φαινομενικά επιτυχημένη εκτόξευση από το Καζακστάν. Δυστυχώς, το διαστημικό φορτηγό υπέστη κάποια βλάβη και απέτυχε να φτάσει στον Διαστημικό Σταθμό ενώ βρέθηκε να περιστρέφεται εκτός ελέγχου. Κάθε προσπάθεια να το ελέγξουν από την Γη επίσης απέτυχε. Η διαδικασία για να εισέλθει στην ατμόσφαιρα είχε διάρκεια σχεδόν δέκα ημερών και κατά την διάρκεια της ταξίδευε με ταχύτητα 16000 μιλίων την ώρα ενώ περιστρεφόταν κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

 

Η Αμερικάνικη Διαστημική Υπηρεσία μέσω εκπρόσωπου είπε ότι το διαστημικό σκάφος δεν μετάφερε κρίσιμης σημασίας προμήθειες και πως τόσο η Αμερικάνικη πλευρά όσο και η Ρωσική στον ISS έχουν αρκετές ποσότητες τροφίμων και προμηθειών μέχρι την επόμενη αποστολή επανεφοδιασμού.

 

 

Λέγεται ότι περίπου ένας τόνος προμηθειών ενδέχεται να σωθεί από την επάνοδο στην Γήινη ατμόσφαιρα και την συντριβή στον Ειρηνικό Ωκεανό. Νωρίτερα βεβαίως, είχε "σπάσει" σε πολλά κομμάτια από την βίαιη επάνοδο. Η επιτροπή που ανέλαβε να διελευκάνει την υπόθεση και να κάνει γνωστό τι πήγε στραβά, θα δημοσιοποιήσει τα ευρήματα της στις 13 Μαϊου.

 

 

Link.png Site: The Verge