Η NASA αποκάλυψε λεπτομέρειες της στρατηγικής της για την αποστολή επανδρωμένης αποστολής στον πλανήτη Άρη μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει την αποστολή πληρώματος στον Κόκκινο Πλανήτη με ένα διαστημόπλοιο βάρους 400.000 κιλών, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού υπολογίζεται σε τριάντα μήνες.

 

Το σκάφος θα συναρμολογηθεί σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, ενώ τα διάφορα μέρη του θα μεταφέρουν οι νέοι πύραυλοι Ares V που έχει κατασκευάσει η NASA και οι οποίοι μπορούν να μεταφέρουν μεγάλα φορτία στο διάστημα.

 

Θεωρητικά, η αποστολή θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2031 ενώ το ταξίδι προς τον Άρη θα διαρκέσει έξι με επτά μήνες με διαστημόπλοιο που θα χρησιμοποιεί ένα εξελιγμένο σύστημα προώθησης με χρήση κρυογενικού καυσίμου. Το κόστος όλου του εγχειρήματος παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις και κυμαίνεται από 20 έως 450 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι της NASA, αυτή η πρόταση είναι μέχρι σήμερα η καλύτερη σε ότι αφορά το ταξίδι προς τον Άρη.

 

Πριν την αναχώρηση της αποστολής, θα έχουν σταλεί στον Άρη δύο ακόμη οχήματα, ένα με τα φορτία της αποστολής ενώ ένα δεύτερο θα περιέχει τις εγκαταστάσεις διαμονής του πληρώματος στην επιφάνεια του πλανήτη. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι αστροναύτες θα μπορούν να καλλιεργήσουν φρούτα και λαχανικά στο διαστημόπλοιο, προκειμένου να ενισχυθεί η καλή «ψυχολογική υγεία» του πληρώματος.

 

Η μέγιστη διάρκεια παραμονής στον Άρη υπολογίζεται σε 16 μήνες, ενώ δεν θα υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης της αποστολής ή η αποστολή προμηθειών. Για το λόγο αυτό, το πλήρωμα θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένο για να αντιμετωπίσει τις πιθανές τεχνικές δυσκολίες που θα παρουσιαστούν, να κατασκευάζει καινούργια εξαρτήματα ενώ οι αστροναύτες θα πρέπει να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες διαβίωσης σε περιορισμένο περιβάλλον.

 

Ωστόσο, ακόμη παραμένουν ανοιχτά πολλά ζητήματα μέχρι την πραγματοποίηση της αποστολής που αφορούν κυρίως την προστασία του πληρώματος από την κοσμική ακτινοβολία του διαστήματος, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και στην επιφάνεια του Άρη. Η NASA έχει προτείνει την εξομοίωση της αποστολής στο φεγγάρι, τόσο για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων όσο και για τον έλεγχο των συστημάτων που θα χρησιμοποιηθούν.

 

Source.png Πηγή: news.kathimerini.gr