Ήταν 20 Ιουλίου του 1969 όταν γράφτηκε μία από τις πιο ιστορικές στιγμές της ανθρωπότητας, όταν ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Neal Armstrong, κυβερνήτη της διαστημικής πτήσης Apollo 11, η οποία αποτελούνταν από δύο ακόμα αστροναύτες, τους Buzz Aldrin και Michael Collins, με τον πρώτο να ακολουθεί τον Armstrong 19 λεπτά μετά και να γίνεται ο δεύτερος άνθρωπος που πάτησε σε εξωγήινη επιφάνεια. Συνολικά 12 άνθρωποι έχουν πατήσει στην επιφάνεια της Σελήνης, όλοι άνδρες και Αμερικανοί, μέλη αποστολών των διαστημικών πτήσεων Apollo που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 1969 έως τον Δεκέμβριο του 1972, με τις ΗΠΑ να είναι η μοναδική χώρα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα. Τέσσερις από αυτούς βρίσκονται ακόμα εν ζωή (συμπεριλαμβανομένου των Aldrin και Collins) ενώ ο Neil Armstrong απεβίωσε στις 25 Αυγούστου του 2012 σε ηλικία 82 ετών. 

Η αποστολή του Apollo 11 σίγουρα δεν ήταν εύκολη και αποτέλεσε επιστέγασμα μιας τεράστιας προσπάθειας χιλιάδων ανθρώπων, ενώ θεωρείται και η κορύφωση του «Ψυχρού πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης που έλαβε χώρα τη δεκαετία του 60. Άλλωστε ήταν το 1961 όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, John F. Kennedy, έθετε τον μεγαλεπήβολο στόχο η χώρα του να είναι η πρώτη που θα καταφέρει «πριν το τέλος της δεκαετίας να φέρει έναν άνθρωπο στη Σελήνη και να τον επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη.» Στις 20 Ιουλίου του 1969, στις 20:18 (UTC), η σεληνάκατος Eagle ακούμπαγε με ασφάλεια την επιφάνεια της σελήνης με τον Armstrong έξι ώρες μετά να κάνει το πρώτo βήμα λέγοντας την κλασσική φράση «ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα». Τη στιγμή αυτή, την παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση 600 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γη ξεσπώντας σε πανηγυρισμούς.

Μαζί με τον Aldrin πέρασαν περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος όπου και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού το οποίο ακόμα και στις μέρες μας αναλύεται από τα εργαστήρια της NASA. Όση ώρα οι δύο αστροναύτες εκτελούσαν κατά γράμμα την αποστολή τους, το τρίτο μέλος της αποστολής, ο Michael Collins, οδηγούσε μόνος του το όχημα διακυβέρνησης Columbia σε σεληνιακή τροχιά μέχρι να επανέλθουν οι Armstrong και Aldrin 22 ώρες μετά. Όπως μας ενημερώνει η Wikipedia, οι δύο αστροναύτες «χρησιμοποίησαν το ανώτερο επίπεδο του Eagle για να απομακρυνθούν από την επιφάνεια της Σελήνης και να ενωθούν πάλι με τον Collins στο όχημα διακυβέρνησης.»

Η επιστροφή των τριών αστροναυτών πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουλίου στον Ειρηνικό Ωκεανό, και στη συνέχεια τέθηκαν σε ολιγοήμερη καραντίνα. Λίγες ημέρες μετά ξεκίνησε μια παγκόσμια τουρνέ με χιλιάδες ή και εκατομμύρια κόσμου να πανηγυρίζουν μαζί τους το τεράστιο αυτό κατόρθωμα. Στις μέρες μας έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον επιστροφής στο φεγγάρι όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλες χώρες, με την ιδιωτική πρωτοβουλία να αφυπνίζει εκ νέου το ενδιαφέρον του κόσμου για το διάστημα. Στόχος της NASA είναι να καταφέρει να επιστρέψει στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το 2024 με το πρόγραμμα Artemis, το οποίο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον μία γυναίκα αστροναύτη.

 

  • Like 4