Σήμερα ξεκινά το Αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα της NASA με την ονομασία «Άρτεμις» (Artemis), το οποίο σηματοδοτ.εί την επιστροφή της Δύσης στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το 1972, όταν και οι Αμερικανοί πάτησαν για τελευταία φορά το πόδι τους στον δορυφόρο της Γης.

Ενημέρωση 3/9 : Νέα αναβολή στην εκτόξευση μετά από εντοπισμό διαρροής υδρογόνου

Ενημέρωση 31/8 11:35πμ - Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της NASA, η νέα προσπάθεια για την εκτόξευση του SLS έχει προγραμματισθεί στις 3 Σεπτεμβρίου, με το δίωρο παράθυρο να ξεκινά στις 21:17 ώρα Ελλάδος

Ενημέρωση: Οι μηχανικοί της NASA ξεκίνησαν τις διαδικασίες αποσφαλμάτωσης καθώς διαπιστώθηκε ένα ζήτημα στον 3ο κινητήρα του SLS. Δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί η νέα ημερομηνία για την εκτόξευση, ωστόσο το επόμενο "χρονικό παράθυρο" για την εκτόξευση είναι στις 2 Σεπτεμβρίου. 

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει προσσεληνώσει τρία ρομποτικά οχήματα με ισάριθμες επιτυχημένες αποστολές ενώ σχεδιάζει την κατασκευή μίας σεληνιακής βάσης μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Αποστολές έχουν πραγματοποιήσει και το Ισραήλ αλλά και η Ινδία, οι οποίες ήταν αποτυχημένες ενώ μία αποστολή της Ν. Κορέας βρίσκεται ήδη καθοδόν για να θέσει έναν δορυφόρο της σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης.

Στις 15:33 σήμερα, Δευτέρα, 29 Αυγούστου του 2022, η Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής έχει προγραμματίσει την εκτόξευση της αποστολής «Άρτεμις 1» (Artemis I) από τη βάση του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, στη Φλόριντα. Ο πελώριος, μη επανδρωμένος πύραυλος SLS (Space Launch System), ύψους 98 μέτρων, φέρει την κάψουλα Orion και αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας της NASA με τις εταιρείες Boeing και Lockheed Martin, που ανέλαβαν τις υπεργολαβίες, με την πρώτη να αναπτύσσει τον πύραυλο και τη δεύτερη τη διαστημική κάψουλα.

Η ανάπτυξη και η κατασκευή του SLS χρειάστηκε περισσότερο από μία δεκαετία. Αν και θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο περίπλοκος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί, εντούτοις πολλοί δεν δίστασαν να τον χαρακτηρίσουν «μία υπερβολική κρατικά χρηματοδοτούμενη σπατάλη για τα χρήματα των φορολογούμενων Αμερικανών πολιτών» λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες, που με σημαντικά λιγότερα χρήματα θα μπορούσαν να αναλάβουν το έργο.  

artemis_i_3_28_22.jpg

Η σημερινή εκτόξευση όπως αναφέραμε αφορά την εκτόξευση της μη επανδρωμένης κάψουλας Ωρίων (Orion) και τη μεταφορά της γύρω από τη Σελήνη σε μία δοκιμαστική πτήση έξι εβδομάδων που θα λήξει με την επιστροφή της στη Γη.

Η συγκεκριμένη δοκιμαστική πτήση θα βάλει τα θεμέλια για την επόμενη, επανδρωμένη αυτή τη φορά εκτόξευση του SLS και την αποστολή Άρτεμις 2 (Artemis II) με την οποία αστροναύτες θα ταξιδέψουν γύρω από τη Σελήνη μέχρι το 2024. Έναν χρόνο αργότερα (2025), η NASA σχεδιάζει την προσελήνωση μίας αποστολής στο φεγγάρι (με την πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στον δορυφόρο της Γης). Η αποστολή Artemis III θα βάλει τα θεμέλια ενδεχομένως για την κατασκευή μία Σεληνιακής βάσης, που θα βοηθήσει τη NASA να αναπτύξει περαιτέρω τα σχέδια της για μία διαστημική βάση στον Κόκκινο πλανήτη στις αρχές της δεκαετίας του 2040.

artemis_2_map_october_2021.jpg

  • Like 16
  • Thanks 1