Μπορεί η επιχειρησιακή λειτουργία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2030, ωστόσο μετά από ένα μικρό διάστημα η Αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα αφήσει τον ISS να συντριβεί σε μία απομακρυσμένη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, γνωστή ως Point Nemo.

Το διαστημικό εργαστήριο, που εκτοξεύθηκε το 2000, βρίσκεται σε τροχιά 227 ναυτικών μιλίων γύρω από τη Γη, με περισσότερους από 200 αστροναύτες από 19 διαφορετικές χώρες να τον έχουν εργαστεί σε αυτόν απολαμβάνοντας την μοναδική θέα και αντιπροσωπεύοντας τη συνεχή παρουσία της ανθρωπότητας στο διάστημα. Σύμφωνα με τη NASA, οι εμπορικές διαστημικές πλατφόρμες θα αντικαταστήσουν τον ISS ως τόπος συνεργασίας και επιστημονικής έρευνας.

«Ο ιδιωτικός τομέας είναι τεχνικά και οικονομικά ικανός να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί εμπορικούς προορισμούς σε χαμηλή τροχιά στη Γη, με τη βοήθεια της NASA. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε τα διδάγματα και τις επιχειρησιακές μας εμπειρίες με τον ιδιωτικό τομέα για να τον βοηθήσουμε να αναπτύξει ασφαλείς, αξιόπιστους και οικονομικά αποδοτικούς προορισμούς στο διάστημα», δήλωσε ο Phil McAlister, Διευθυντής Εμπορικού Διαστήματος της NASA. «Η έκθεση που παραδώσαμε στο Κογκρέσο περιγράφει λεπτομερώς το ολοκληρωμένο σχέδιο μας για τη διασφάλιση της ομαλής μετάβασης σε εμπορικούς προορισμούς μετά την απόσυρση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού το 2030» συμπλήρωσε.

Στην έκθεση μετάβασης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, η NASA έκανε γνωστό το σχέδιο της για τη συντριβή του στη Γη σε μια περιοχή γνωστή ως Ακατοίκητη Περιοχή του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία επίσης γνωστή ως Point Nemo. Η περιοχή, που πήρε το όνομα της από τον Πλοίαρχο Νέμο, έναν από τους βασικούς ήρωες δύο μυθιστορημάτων του Ιουλίου Βερν, το 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα (1870) και το Η Μυστηριώδης Νήσος (1874), είναι η πιο απομακρυσμένη από τη στεριά και έχει χρησιμεύσει ως υδάτινο νεκροταφείο για πολλά «παροπλισμένα» διαστημικά οχήματα. Η περιοχή απέχει περίπου 3.000 μίλια από την ανατολική ακτή της Νέας Ζηλανδίας και 2.000 μίλια από το βορειότερο σημείο της Ανταρκτικής και εκτιμάται ότι χώρες με διαστημική επιχειρησιακή δραστηριότητα όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ιαπωνία αλλά και Ευρωπαϊκές χώρες έχουν βυθίσει εκεί περισσότερα από 263 «κουφάρια» διαστημικών σκαφών από το 1971.  

Μέχρι το τέλος του 2030, τα πειράματα και τα προγράμματα συνεργασίας θα συνεχιστούν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με την Αμερικάνικη διαστημική υπηρεσία να λέει ότι ανάμεσα στους στόχους για την επόμενη δεκαετία είναι ο ISS να βοηθήσει για την προετοιμασία των αποστολών στον πλανήτη Άρη.

  • Like 6