Επιστήμονες της NASA διαπίστωσαν ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, "σπίτι" έξι αστροναυτών, είναι μολυσμένος με επικίνδυνους για την υγεία παθογόνους μικροοργανισμούς.

Αρκετοί από τους οργανισμούς που έχουν αποικίσει στις διάφορες επιφάνειες του σταθμού, έχουν δημιουργήσει βακτηριακές και μυκητώδεις "βιομεμβράνες", οι οποίες αποτελούνται από συσσωρευμένους μικροοργανισμούς και ευνοούν την αντίσταση αυτών στα αντιβιοτικά. Η επιστημονική ομάδα της ΝASA δημοσίευσε τα ευρήματα της σε μία νέα έρευνα, που αποτελείται από τον πρώτο αναλυτικό κατάλογο των μικροβίων σε κλειστά διαστημικά περιβάλλοντα, στο ιστολόγιο MicrobiomejournalΣύμφωνα με τους επιστήμονες μάλιστα, οι συγκεκριμένες βιομεμβράνες οι οποίες είναι ικανές να δημιουργήσουν διαβρώσεις στο γήινο περιβάλλον, είναι ικανές επίσης να καταστρέψουν και μέρος του εξοπλισμού του ISS.

Τα συγκεκριμένα μικρόβια είναι παρόμοια με αυτά που συναντώνται σε νοσοκομεία, γυμναστήρια και γραφεία. Παθογόνα όπως Σταφυλόκοκκος (βρίσκεται στο δέρμα και στις ρινικές κοιλότητες του ανθρώπου), και Εντεροβακτηρίδιο (συμπεριλαμβάνεται στην χλωρίδα του εντέρου), είναι γνωστοί "υπαίτιοι" λοιμώξεων στην Γη, παραμένει όμως ακόμη άγνωστο ποιες ακριβώς επιπτώσεις μπορεί να έχουν στο πλήρωμα του σταθμού.

Σύμφωνα με τον Dr Kasthuri Venkateswaran της NASA: "Συγκεκριμένα μικρόβια σε εσωτερικούς χώρους στην Γη έχουν συγκεκριμένες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός ακόμη πιο σημαντικό για τους αστροναύτες σε αποστολή, καθώς έχουν διαφοροποιημένο ανοσοποιητικό και μηδενική πρόσβαση σε ιατρικές παρεμβάσεις που διαθέτουμε στον πλανήτη μας".

Ως μέρος της έρευνας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα από 8 σημεία του ISS, μεταξύ αυτών η τουαλέτα -η οποία πρόσφατα εκτόξευσε 8 λίτρα νερό στο πλήρωμα μετα από βλάβη- η πλατφόρμα άσκησης, η τραπεζαρία, και τα δωμάτια του πληρώματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έρευνα θα χρησιμοποιηθεί ως προς την βελτίωση της ασφάλειας της υγείας των πληρωμάτων, τις μακροχρόνιες αποστολές, και την εν γένει ζωή στο διάστημα.

Engadget

  • Like 1