Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA κατέγραψε την πιο μακρινή και ευκρινέστερη υπέρυθρη εικόνα του σύμπαντος μέχρι σήμερα. 

Η έγχρωμη εικόνα του σμήνος γαλαξιών SMACS 0723 εντυπωσιάζει με τις λεπτομέρειες που περιλαμβάνει. Σ' αυτή χιλιάδες γαλαξίες - συμπεριλαμβανομένων των πιο αμυδρών αντικειμένων που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στο υπέρυθρο του φάσματος- έχουν εμφανιστεί στην θέα του Webb για πρώτη φορά. «Kύριε πρόεδρε, αν ακουμπούσατε έναν κόκκο άμμου στην άκρη του προτεταμένου σας χεριού, αυτό είναι το μέρος του Σύμπαντος που βλέπετε, ένα ψήγμα του", ανέφερε ενδεικτικά ο επικεφαλής της NASA, Bill Nelson. στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Tο βαθύ πεδίο, που καταγράφηκε από την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας (NIRCam) του Webb, είναι μια σύνθετη διαδικασία που αποτελείται από εικόνες σε διαφορετικά μήκη κύματος, συνολικού μήκους 12,5 ωρών – επιτυγχάνοντας βάθη σε υπέρυθρα μήκη κύματος πέρα από τα βαθύτερα πεδία που έχει φτάσει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, μια διαδικασία που χρειάστηκε εβδομάδες.

image.png.11714da5b9f5ead540bb7a17af200eb8.png

Η εικόνα δείχνει το σμήνος γαλαξιών SMACS 0723 όπως εμφανίστηκε πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Η συνδυασμένη μάζα αυτού του σμήνους γαλαξιών λειτουργεί ως βαρυτικός φακός, μεγεθύνοντας πολύ πιο μακρινούς γαλαξίες πίσω από αυτό, και οι οποίο πιστεύεται είναι οι πρώτοι που δημιουργήθηκαν μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang). Οι ερευνητές θα αρχίσουν σύντομα να μαθαίνουν περισσότερα για τις μάζες, τις ηλικίες, τις ιστορίες και τις συνθέσεις των γαλαξιών, καθώς το James Webb αναζητά τους πρώτους γαλαξίες στο σύμπαν.

Η εικόνα συγκαταλέγεται στις πρώτες έγχρωμες εικόνες που στέλνει το ισχυρότερο τηλεσκόπιο πίσω στη Γη. Η πλήρης σουίτα θα κυκλοφορήσει την Τρίτη, 12 Ιουλίου το απόγευμα κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης της NASA.


 

 

  • Like 26