Οι μελλοντικές τουαλέτες της διαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθούν για αποστολές στη Σελήνη.

Με το Project Artemis η NASA θα στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι έως το 2024. Ένα αρκετά φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που απαιτεί τεράστια προετοιμασία σε αρκετά στοιχεία του διαστημικού ταξιδιού, όπως οι τουαλέτες. Οι αστροναύτες θα χρειαστούν ειδικές τουαλέτες για τις ανάγκες τους, ειδικά στην επιφάνεια της Σελήνης που οι συνθήκες ενδέχεται να είναι δύσκολες.

Αν και υπάρχουν ήδη διαστημικές τουαλέτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η NASA θέλει μία νέα προσέγγιση η οποία θα είναι λειτουργική και συμβατή με τη βαρύτητα της Σελήνης. Οι διαστημικές τουαλέτες του σήμερα είναι σχεδιασμένες μόνο για κατάσταση μικροβαρύτητας εντός του Διαστημικού Σταθμού. Η σεληνιακή βαρύτητα είναι περίπου το 1/6 της βαρύτητας της Γης, έτσι τα σωματικά υγρά και όχι μόνο, θα πέσουν κάτω, αλλά πολύ πιο αργά, γεγονός που φέρνει τις δικές του περίεργες προκλήσεις.

Τα σχέδια τουαλέτας μπορούν να υποβληθούν στο δίκτυο καινοτομίας HeroX, το οποίο διαχειρίζεται τον διαγωνισμό για λογαριασμό της NASA. Το χρηματικό έπαθλο για τους νικητές φτάνει τα $35.000 ενώ ταυτόχρονα θα κερδίσουν και την ηθική ικανοποίηση ότι βοήθησαν σε κάτι που φαίνεται τόσο απλό στη Γη αλλά τόσο σημαντικό στη Σελήνη. Ο διαγωνισμός έχει και κατηγορία για άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς η HeroX θεωρεί πως οι μαθητές μπορούν να σκεφτούν ένα νέο σχεδιασμό χωρίς τους περιορισμούς που βάζουν οι ενήλικες.

Υπάρχει μια αρκετά εκτεταμένη λίστα τεχνικών απαιτήσεων για την περιζήτητη τουαλέτα και οι δημιουργοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων αναγκών αλλά και περιπτώσεις ασθένειας. Για παράδειγμα, ενώ η προτιμώμενη μέθοδος για τον εμετό θα είναι οι ειδικές σακούλες εμετού, η NASA λέει ότι θα δοθούν έξτρα πόντοι σε σχέδια που μπορούν να συμπεριλάβουν τον εμετό χωρίς να απαιτείται από τα μέλη του πληρώματος να βάλουν το κεφάλι τους μέσα στην τουαλέτα. Η προθεσμία υποβολής είναι στις 17 Αυγούστου, με τους ενήλικες νικητές να ανακοινώνονται στις 30 Σεπτεμβρίου και τους νεότερους σε ηλικία νικητές στις 20 Οκτωβρίου.

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1