Ένας σημαντικός παράγοντας για την εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος πέρα από τα όρια του πλανήτη μας, είναι ο εντοπισμός νερού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο για πόση όσο και για τη δημιουργία καυσίμου για τα διαστημικά οχήματα μας.  

Για να βοηθήσει στην αναζήτηση του νερού στον γειτονικό πλανήτη Άρη, η NASA δημοσιοποίησε ένα «χάρτη» με πιθανές τοποθεσίες νερού σε στερεά μορφή στον κόκκινο πλανήτη. Οι ερευνητές και οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών δημιούργησαν έναν χάρτη της Αρειανής επιφάνειας που δείχνει που ενδέχεται να βρίσκεται παγωμένο νερό.

Σε ορισμένες περιοχές του κόκκινου πλανήτη υπάρχει πάγος σε βάθος μόλις 2,5 εκατοστών από την επιφάνεια, και επομένως καθίσταται εύκολα προσβάσιμος από τους μελλοντικούς επισκέπτες του Άρη. Στον χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα η NASA, τα πιο ψυχρά χρώματα αντιστοιχούν σε πάγο που βρίσκεται πιο κοντά στην επιφάνεια ενώ τα θερμότερα χρώματα δείχνουν τον πάγο που βρίσκεται βαθύτερα στο έδαφος. «Δεν απαιτείται κάποιος εκσκαφέας για να ξεθάψεις τον πάγο. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα φτυάρι» υποστηρίζει ο επικεφαλής συγγραφέας του επιστημονικού συγγράμματος Sylvain Piqueux από το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA σε μία ανάρτηση του στο επίσημο blog της διαστημικής υπηρεσίας. «Συνεχίζουμε να συλλέγουμε δεδομένα για τον θαμμένο πάγο στον Άρη, για να βρούμε τις καλύτερες τοποθεσίες προσεδάφισης των αστροναυτών» συμπλήρωσε.

13.jpg.7518c550c27a1ec49b7718601fdd06f7.jpg

Ο εντοπισμός αποθεμάτων πάγου είναι κρίσιμης σημασίας για τις επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη, καθώς θα μπορούσαν να βοηθήσει στον προσδιορισμό τοποθεσιών που είναι κατάλληλες για εγχειρήματα, όπως είναι η κατασκευή μίας βάσης στον Άρη από την SpaceX.

Το νερό όμως είναι αρκετά βαρύ επίσης για να μεταφερθεί με πυραύλους, οπότε η εύρεση του στον Άρη θα βοηθήσει στην επιβίωση των ανθρώπων εκεί. Παρόλα αυτά, επειδή η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι αραιή, το περισσότερο νερό στην επιφάνεια του εξατμίζεται εύκολα. Έτσι, θα πρέπει να βασιστούμε στα αποθέματα πάγου που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχει νερό σε μορφή πάγου στον Άρη εδώ και περίπου μία δεκαετία, όταν το 2008, η διαστημοσυσκευή Mars Phoenix της NASA ανακάλυψε παγωμένο νερό σε ένα δείγμα εδάφους που συνέλλεξε μόλις ένα μήνα μετά την προσεδάφιση του.   

Engadget

  • Like 8