Υπογράφηκε την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, η τελική συμφωνία μεταξύ της NASA και της ESA, που προβλέπει τη συνεργασία των διαστημικών υπηρεσιών Αμερικής και Ευρώπης, στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis, και ειδικότερα του διαστημικού σταθμού Gateway.

 

H συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη δέσμευση από πλευράς NASA για συμμετοχή αστροναυτών από συνεργαζόμενες διαστημικές υπηρεσίες στις αποστολές του προγράμματος και αποτελεί καίριο στοιχείο των προσπαθειών της NASA να δημιουργηθεί μια διεθνής συμμαχία ενόψει της επιστροφής στη Σελήνη.

Κεντρικός άξονας όλων αυτών των πρωτοβουλιών είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος δυναμικής όσο και βιώσιμης εξερεύνησης του φυσικού μας δορυφόρου.

Ακολουθώντας τα πρότυπα του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού (ISS), η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία θα συνεισφέρει στο εγχείρημα με τις μονάδες διαβίωσης και ανεφοδιασμού, καθώς και στην ενίσχυση των συστημάτων επικοινωνίας για το Gateway, όταν ο νέος σταθμός τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Η μονάδα ανεφοδιασμού θα περιλαμβάνει επίσης και παράθυρα παρατήρησης.

Η συνεργασία με την ESA δεν θα περιοριστεί στην κατασκευή αυτών των μονάδων, καθώς η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία θα είναι υπεύθυνη και για τη λειτουργία των στοιχείων που θα συνεισφέρει στο Gateway. Παράλληλα, η ESA συμμετέχει και στο πρόγραμμα για την κατασκευή του διαστημοπλοίου Orion με την κατασκευή δύο μονάδων υποστήριξης του σκάφους, οι οποίες θα παρέχουν οξυγόνο και νερό στο πλήρωμα.

gateway_hero_angles_000_0.jpg.c2b9c090718294125f624f7462360cbe.jpg

«Η συμφωνία αυτή αξιοποιεί την εξαιρετική συνεργασία που εδραιώθηκε μέσα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, καθώς εργαζόμαστε για την επιστροφή στη Σελήνη», ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής της NASA, Jim Brinestine. «Ο Gateway θα συνεχίσει να διευρύνει το πλαίσιο συνεργασιών της NASA με εταίρους όπως η ESA, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι το πρόγραμμα Artemis θα οδηγήσει στην ασφαλή και βιώσιμη εξερεύνηση της Σελήνης, μετά την αρχική επιστροφή στην επιφάνεια της Σελήνης και ακόμη παραπέρα».

 

Ο Gateway σχεδιάζεται έτσι ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει στοιχεία τα οποία θα συνεισφέρουν οι συνεργαζόμενες με τη NASA διαστημικές υπηρεσίες, διευρύνοντας έτσι τις προοπτικές εξερεύνησης της Σελήνης. Η Kathy Lueders, από τη Διεύθυνση Επανδρωμένης Εξερεύνησης και Αποστολών της NASA, επισήμανε πως ο νέος σταθμός «θα μας εξασφαλίσει πρόσβαση ώστε να εξερευνήσουμε μεγαλύτερο μέρος της σεληνιακής επιφάνειας από κάθε προηγούμενη φορά», εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή εταίρων όπως η ESA σε αυτή την προσπάθεια.  

Ο σταθμός πρόκειται να συναρμολογηθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, λειτουργώντας ως τροχιακό εφαλτήριο για την πραγματοποίηση αποστολών με προορισμό τη Σελήνη, τον Άρη αλλά και σημεία στο απώτερο διάστημα. Θα έχει μέγεθος περίπου ίσο με το ένα έκτο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και θα αποτελέσει την αφετηρία για μια σειρά εξερευνητικών αποστολών, ρομποτικών όσο και επανδρωμένων, αρχικά προς τη Σελήνη και αργότερα τον Άρη. Θα αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό των αστροναυτών που θα ταξιδεύουν στη Σελήνη με το SLS (Space Launch System) και το θαλαμίσκο Orion, με τελικό προορισμό θέσεις σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Σελήνη αλλά και την επιφάνεια του δορυφόρου.

«Ο Gateway αποτελεί την απτή αποτύπωση των διεθνών και εμπορικών συνεργασιών που θα σφραγίσουν τη νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος μέσα από το πρόγραμμα Artemis», υπογράμμισε ο Mike Gold, αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Διεθνών και Διυπηρεσιακών Σχέσεων της NASA. «Μέσα από το πρόγραμμα Artemis θα προκύψει η ευρύτερη και ισχυρότερη συμμαχία για την εξερεύνηση του διαστήματος, στην ιστορία της ανθρωπότητας, και η υπογραφή αυτού του μνημονίου συνεργασίας αποτελεί το πρώτο βήμα ενός μνημειώδους ταξιδιού, γεμάτου ανακαλύψεις». 

  • Like 4
  • Thanks 1