Επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια κατέγραψαν μια πρωτοφανή πράξη κοσμικής βίας: Μια μαύρη τρύπα στο κέντρο ενός γαλαξία περιλούζει έναν γειτονικό γαλαξία με έναν πανίσχυρο πίδακα ακτινοβολίας και σωματιδίων, που θα μπορούσε να σκοτώσει τα πάντα αν χτυπούσε τη Γη.

 

«Είναι σαν ένας τραμπούκος, μια μαύρη τρύπα τραμπούκος που χτυπά στη μύτη έναν περαστικό γαλαξία» αστειεύτηκε ο διευθυντής του Πλανηταρίου Χάιντεν της Νέας Υόρκης, παρουσιάζοντας τη μελέτη σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

 

Οι μαύρες τρύπες περιέχουν τόση πολλή ύλη ώστε τίποτα, ακόμα και το φως, δεν μπορεί να δραπετεύσει από το βαρυτικό τους πεδίο. Ωστόσο το υλικό που παγιδεύεται από την έλξη και πέφτει μέσα στην τρύπα συχνά προλαβαίνει να εκπέμψει έναν πανίσχυρο πίδακα ακτινοβολίας, καθώς θερμαίνεται λίγο πριν το τέλος του.

 

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν, είναι όμως η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι εντοπίζουν έναν τέτοιο πίδακα να πλήττει έναν γαλαξία. Οι παρατηρήσεις συλλέχθηκαν από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble, Chandra και Spitzer και από επίγεια ραδιοτηλεσκόπια στην Αμερική και τη Βρετανία.

 

Η βία εκτιμάται ότι ξέσπασε πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια στο γαλαξιακό σύστημα 3C321, το οποίο αποτελείται από έναν μικρό και έναν μεγάλο γαλαξία που περιφέρονται ο ένας γύρω από τον άλλο. Ο πίδακας ακτίνων Χ και ακτίνων γάμμα πηγάζει από το κέντρο του μεγάλου γαλαξία και πλήττει τον μικρό, ο οποίος λάμπει καθώς απορροφά την ενέργεια.

 

Όπως εξήγησε ο Νταν Έβανς του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian, επικεφαλής της έρευνας, η ακτινοβολία του πίδακα θα ήταν ολέθρια για τη ζωή που ίσως φιλοξενούσαν κάποτε οι πλανήτες που πλήττονται.

 

Σε περίπτωση που έφτανε στη Γη, η ακτινοβολία θα κατέστρεφε το στρώμα του όζοντος και θα συμπίεζε το γήινο μαγνητικό πεδίο, αφήνοντας απροστάτευτο τον πλανήτη από τα σωματίδια υψηλής ενέργειας που έρχονται από το διάστημα.

 

Η μαύρη τρύπα δεν σπέρνει όμως μόνο θάνατο και καταστροφή. Καθώς η ακτινοβολία πέφτει πάνω σε νέφη διαστρικού αερίου και σκόνης, πυροδοτεί τις διαδικασίες από τις οποίες θα σχηματιστούν τελικά νέα άστρα και πλανήτες.

 

Η ανακάλυψη θα δημοσιευτεί το 2008 στo Astrophysical Journal.

 

Source.png Πηγή: news.in.gr