Ιστορικό επίτευγμα χαρακτήρισαν Κινέζικα μέσα μαζικής ενημέρωσης την επιτυχημένη προσελήνωση της ρομποτικής διαστημοσυσκευής Chang’e-4 στην αθέατη, γνωστή και ως σκοτεινή, πλευρά της Σελήνης.

Το Κινέζικο διαστημικό σκάφος, που έχει πολλές ομοιότητες με το Chang’e-3 που μετέφερε το εξερευνητικό όχημα τύπου ρόβερ «Κουνέλι από Νεφρίτη» (Jade Rabbit) στην επιφάνεια της Σελήνης πριν από περίπου έξι χρόνια, εκτοξεύθηκε με τον πύραυλο Long March-3B από το Κινέζικο διαστημικό κέντρο εκτόξευσης δορυφόρων στην επαρχία Σιντσιάνγκ, στη Νοτιοδυτική Κίνα στις 7 Δεκεμβρίου.  Η διαφορά σε σχέση με το Chang’e-3, είναι ότι η νεότερη διαστημοσυσκευή δεν περιλαμβάνει στον εξοπλισμό της ρομποτικό βραχίονα.

https://twitter.com/CGTNOfficial/status/108071238

Πριν ξεκινήσει τη διαδικασία καθόδου για την προσελήνωση του, το διαστημικό σκάφος Chang’e-4 είχε εισέλθει σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης στα μέσα Δεκεμβρίου. Με ανακοίνωση της, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της, η Κινέζικη διαστημική υπηρεσία λέει πως η προσελήνωση «σήκωσε το πέπλο μυστηρίου» που κάλυπτε τη μακρινή πλευρά του φεγγαριού και «άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για την εξερεύνηση της Σελήνης από την ανθρωπότητα». Την ανακοίνωσε συνόδευε μία έγχρωμη φωτογραφία ενός κρατήρα από την επιφάνεια της Σελήνης.

Dv9g-QmVYAERcXm.jpg.248343238a881c6e921e636f5c0f5ff8.jpg

Να αναφέρουμε, ότι η «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης, η «Luna Incognita», δεν είναι στην πραγματικότητα σκοτεινή, αλλά απλώς αθέατη από την Γη.  Οι βασικές κινήσεις της Σελήνης είναι δύο. Κινείται γύρω από τη Γη σε ελλειπτική τροχιά και συμπληρώνει μια περιστροφή γύρω από το κέντρο της σε 29,53 ημέρες. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται συνοδικός μήνας. Επίσης περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της και συμπληρώνει μια περιστροφή σε 27,3 ημέρες. Ο χρόνος αυτός ονομάζεται αστρικός μήνας. Το αποτέλεσμα των δύο αυτών κινήσεων είναι η Σελήνη να δείχνει σε μας πάντοτε την ίδια πλευρά.

Η διαστημοσυσκευή Chang’e-4, που διαθέτει μία σεληνάκατο βάρους 3,6 μετρικών τόνων και το μικρό ρομποτικό εξερευνητικό όχημα Yutu 2 βάρους 140 κιλών, προσεληνώθηκε σε μία περιοχή στο μεγάλο λεκανοπέδιο Aitken του Νοτίου Πόλου της Σελήνης και θα εξερευνήσει τον κρατήρα Von Kármán. Ο κρατήρας έχει διάμετρο 180 χλμ. περίπου, και βρίσκεται εντός ενός ακόμη μεγαλύτερου κρατήρα, γνωστού και ως λεκανοπεδίου South Pole-Aitken, που έχει διάμετρο 2500 χλμ. και βάθος 13 χλμ. και θεωρείται ως ο παλαιότερος και βαθύτερος κρατήρας στην επιφάνεια της Σελήνης. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι δημιουργήθηκε από κάποια σφοδρή σύγκρουση με κάποιον αστεροειδή.

28874845_aHR0cDovL3d3dy5zcGFjZS5jb20vaW1hZ2VzL2kvMDAwLzA4MS85ODIvb3JpZ2luYWwveXV0dS0yLXJvdmVyLW9uLW1vb24tY2hhbmctZS00LmpwZw.jpg.27c3e938fa4909e3d7b7162286f0140d.jpg

Χάρη στο Chang’e-4, θα πραγματοποιηθούν διάφορες αστρονομικές παρατηρήσεις και βεβαίως θα μελετηθεί η σύσταση του εδάφους και υπεδάφους της Σελήνης κ.ά.

Το Chang’e-4 φέρει ραντάρ που μπορεί να πάρει μετρήσεις έως και σε βάθος 100 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης, τρεις κάμερες μεταξύ των οποίων και μία πανοραμική και διάφορα επιστημονικά όργανα –ορισμένα Ευρωπαϊκής κατασκευής και πιο συγκεκριμένα Ολλανδικής, Σουηδικής και Γερμανικής κατασκευής- μεταξύ των οποίων βρίσκεται ένα όργανο ανάλυσης της σεληνιακής σκόνης (ταυτοποίηση ορυκτών κ.λπ), ένα χαμηλών συχνοτήτων ραδιοφασματόμετρο, ένα όργανο μέτρησης της ραδιενέργειας στην επιφάνεια της Σελήνης κ.ά.

DwEFLlgUwAEMYFq.jpg.cb5a40a52ab3c362b9694ed24468e2b2.jpg

Όμως στο πλαίσιο ενός πειράματος με την ονομασία «Σεληνιακή μίνι βιόσφαιρα» που αναπτύχθηκε με την συμβολή 28 Κινέζικων πανεπιστημίων, το Chang’e-4 διαθέτει και ένα ειδικό κοντέινερ, κατασκευασμένο από κράμα αλουμινίου, που περιέχει σπόρους από πατάτα και κάρδαμο καθώς και αυγά μεταξοσκώληκα για βιολογική μελέτη. Με το πείραμα, οι επιστήμονες θέλουν να μελετήσουν την ανάπτυξη οργανισμών στο σεληνιακό έδαφος.  

Το Chang’e-4 αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης από την Κίνα. Το Chang’e-1 το 2007 αφού τέθηκε σε τροχιά γύρω από την Σελήνη προχώρησε σε λεπτομερή  χαρτογράφηση του φυσικού δορυφόρου του πλανήτη μας και τρία χρόνια μετά, το Chang’e-2 τέθηκε για ακόμη μία φορά σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι για την συλλογή πρόσθετων δεδομένων. Μία τριετία μετά, το Chang’e-3 αποτέλεσε το πρώτο διαστημικό σκάφος που προσεληνώθηκε μετά την μη επανδρωμένη Ρωσική αποστολή Luna 24, το 1976. Το Chang’e-3 ήταν η πρώτη Κινέζικη διαστημοσυσκευή που έφερε ένα μικρό ρομποτικό εξερευνητικό όχημα στην επιφάνεια της Σελήνης. Με τις επόμενες δύο αποστολές, Chang’e-5 και Chang’e-6, η Κινέζικη διαστημική υπηρεσία ευελπιστεί να επιστρέψει στη Γη δείγματα από την επιφάνεια της Σελήνης για μελέτη.

Engadget

Reuters

Με πληροφορίες από Wikipedia

  • Like 8