Η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί τεράστια ποσά ενέργειας και ενώ η ηλιακή ενέργεια συμβάλλει σε κάποιο ποσοστό στο μίγμα ενέργειας, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η συλλογή της ηλιακής ενέργειας από το διάστημα θα μπορούσε να συνεισφέρει με αποτελεσματικό τρόπο στην προσπάθεια μας να «απεξαρτηθούμε» από τα ορυκτά καύσιμα.

Η Κίνα φαίνεται πως θέλει να είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα πετύχει κάτι τέτοιο, αφού ανακοίνωσε τα σχέδια της για την κατασκευή ενός σταθμού ηλιακής ενέργειας που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη στα 36000 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Science and Technology Daily, οι Κινέζοι επιστήμονες σκοπεύουν να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν μικρούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη στρατόσφαιρα μεταξύ 2021 και 2025, με έναν σταθμό επιπέδου megawatt να έχει προγραμματιστεί για το 2030 και μία εγκατάσταση επιπέδου gigawatt πριν το 2050. Χωρίς τις παρεμβολές από την Γήινη ατμόσφαιρα ή τις εποχές και τη νύχτα, τέτοιες μονάδες συλλογής ηλιακής ενέργειας θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ανεξάντλητη πηγή καθαρής ενέργειας, με την Κινέζικη Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας να υποστηρίζει ότι μια τέτοια εγκατάσταση θα μπορούσε «να παράσχει με ασφάλεια ενέργεια στο 99% του χρόνου, με έξι φορές την ένταση» των ηλιακών εγκαταστάσεων στη Γη.

Οι Κινέζοι επιστήμονες προτείνουν τη μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική ενέργεια στο διάστημα και κατόπιν τη μετάδοση της στη Γη με τη χρήση μικροκυμάτων ή λέιζερ σε μία μονάδα λήψης στο έδαφος και στη συνέχεια την διοχέτευση της από εκεί στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπάρχουν φυσικά πολλές προκλήσεις και πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να υλοποιηθεί ένα τόσο φιλόδοξο επιστημονικό σχέδιο. Ένας τέτοιος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα ζυγίζει πολλά κιλά - περίπου 1000 τόνους – και επομένως το έργο της αποστολής του σε τροχιά δεν θα είναι εύκολο. Συνεπώς, οι ερευνητές εξετάζουν την πιθανότητα να κατασκευάσουν τον σταθμό στο διάστημα χρησιμοποιώντας ρομπότ και τεχνολογίες 3D εκτύπωσης. Οι επιπτώσεις επίσης της εκπομπής μικροκυμάτων ή λέιζερ στην Γήινη ατμόσφαιρα είναι επίσης κάτι που πρέπει να μελετηθεί. Σαφώς όμως δεν είναι πέρα από τις δυνατότητες μας. Υπάρχουν ήδη πολλές επιστημονικές ομάδες και διαστημικές υπηρεσίες που διερευνούν αυτήν την τεχνολογία - η Ιαπωνία μιλάει για κάτι παρόμοιο εδώ και μια δεκαετία, ενώ παράλληλα οι διαστημικές υπηρεσίες αυξάνουν διαρκώς την κατανόησή τους για την τεχνολογία που απαιτείται για την αποτελεσματική μετάδοση της ενέργειας στη Γη. Η Ιαπωνία πρότεινε μια λύση το 2015 που χρησιμοποιεί ασύρματη μετάδοση, ενώ το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια ανακοίνωσε πέρυσι ότι δημιούργησε ένα πρωτότυπο που ήταν ικανό να συλλέξει και να μεταδώσει την ηλιακή ενέργεια από το διάστημα χρησιμοποιώντας «ελαφριά πλακίδια».

Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας έχει «ανέβει» τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού και αναπτύσσοντας τα πρώτα φυτά από την επιφάνεια της Σελήνης. Το χρονοδιάγραμμα της Κίνας μπορεί να είναι φιλόδοξο, ωστόσο με την προσπάθειά της να γίνει μια διαστημική υπερδύναμη, τέτοια όνειρα επιστημονικής φαντασίας είναι πιο κοντά από ποτέ στο να γίνουν πραγματικότητα.

Engadget

  • Confused 1