Την περασμένη Πέμπτη, στην πρώτη της αποστολή, η διαστημική εταιρεία Firefly είδε τον πύραυλο της να εκρήγνυται κατά τη διάρκεια της πτήσης. Την Κυριακή, έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο βίντεο με την εκτόξευση και μοιράστηκε λεπτομέρειες για το συμβάν.

«Αν και το όχημα δεν έφτασε σε τροχιά, εκείνη η μέρα σηματοδότησε τη μεγάλη πρόοδο της ομάδας μας» έγραψε η εταιρεία στο Twitter. «Αποδείξαμε ότι φτάσαμε, ως εταιρεία ικανή να κατασκευάζει και να εκτοξεύει πυραύλους». Ο Alpha, ένας πύραυλος δύο σταδίων, εκτοξεύθηκε από τη βάση Vandenberg Space Force στην Καλιφόρνια την Πέμπτη, στις 4:59 π.μ. ώρα Ελλάδος με φορτίο ορισμένους ιδιωτικούς δορυφόρους. Ήταν η πρώτη αποστολή της εταιρείας, αλλά δύο λεπτά μετά την εκτόξευση, ο πύραυλος άρχισε να παρεκκλίνει της πορείας του δίχως να φτάσει την μέγιστη αεροδυναμική του πίεση.

Σύμφωνα με την Firefly, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε χωρίς πρόβλημα από το σημείο εκτόξευσης αλλά περίπου 15 δευτερόλεπτα μετά σταμάτησε να λειτουργεί ο 2ος κινητήρας. Το διαστημικό όχημα παρά την απώλεια ισχύος συνέχισε την πορεία του προσπαθώντας να διατηρήσει τον έλεγχο για περίπου 145 δευτερόλεπτα ωστόσο ο ρυθμός ανόδου ήταν αργός καθώς απουσίαζε η ώθηση του ενός από τους τέσσερις κινητήρες του.

«Το όχημα πάσχιζε να διατηρήσει τον έλεγχο χωρίς τη διόρθωση ώσης του κινητήρα 2. Ο Alpha μπόρεσε να αντισταθμίσει (την απώλεια ώσης) στις υποηχητικές ταχύτητες, αλλά καθώς κινήθηκε εντός ηχητικής και υπερηχητικής πτήσης, όπου ο έλεγχος είναι πιο δύσκολος, ο έλεγχος του διανύσματος ώσης των τριών κινητήρων ήταν ανεπαρκής και το όχημα βγήκε εκτός ελέγχου» δήλωσε η εταιρεία Firefly. «… η πτήση τερματίστηκε χρησιμοποιώντας το σύστημα τερματισμού πτήσεων με έκρηξη (FTS, Flight Termination System). Ο πύραυλος δεν εξερράγη από μόνος του» συμπλήρωσε η εταιρεία.

Τώρα, η εταιρεία διερευνά τα αίτια του συμβάντος και ποιο συγκεκριμένα προσπαθεί να εντοπίσει τους λόγους που ο κινητήρας 2 σταμάτησε να λειτουργεί. Μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα θα δημοσιεύσει το πόρισμα. «Σε συνεργασία με την  Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) και τους συνεργάτες μας στο Space Launch Delta 30 θα επιστρέψουμε για να πραγματοποιήσουμε την 2η αποστολή Alpha το συντομότερο δυνατό» ανέφερε η εταιρεία στο Twitter.

 

  • Like 1
  • Sad 1