Τον περασμένο μήνα, το διαστημικό όχημα Hayabusa2 προσεδαφίστηκε στον αστεροειδή Ryugu, και σύλλεξε δείγματα της επιφάνειας του εδάφους

Η διαστημική υπηρεσία διαστήματος της Ιαπωνίας (JAXA), κυκλοφόρησε ένα νέο βίντεο που καταγράφει την στιγμή μέσω μιας on-board κάμερας. Το βίντεο δείχνει τον τρόπο με τον οποίο το Hayabusa2 "πυροβολεί" την επιφάνεια του αστεροειδή, έτσι ώστε να καταφέρει να σπάσει το έδαφος σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία θα μπορεί να συλλέξει, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε τον Οκτώβρη του 2018 λόγω λανθασμένων υπολογισμών ως προς την πυκνότητα του εδάφους. Το Hayabusa2 βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή σχεδόν για 6 μήνες, μέχρις ότου βρει το κατάλληλο σημείο προσγείωσης, με την επαφή με την επιφάνεια του σώματος να διαρκεί μόλις ένα δευτερόλεπτο.

Η JAXA σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το σκάφος έτσι ώστε να τοποθετήσει εκρηκτικά στον αστεροειδή κάποια στιγμή τον Απρίλιο. Αυτό θα προκαλέσει περισσότερα θραύσματα εδάφους που θα συλλεχθούν από το Hayabusa2, όταν προσεδαφιστεί ξανά στον αστεροειδή, μέσα στον Μάιο. 


Εngadget

  • Like 1
  • Confused 1