Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, το διαστημικό όχημα Hayabusa2 της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Έρευνας (JAXA) βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή Ryugu.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου πέρυσι, η διαστημοσυσκευή τοποθέτησε δύο μικρά ρομποτικά ρόβερ στην επιφάνεια του αστεροειδή για να συλλέξουν δείγματα και να μελετηθεί η επιφάνεια του. Μετά από μήνες, τον Μάρτιο φέτος, το διαστημικό σκάφος «πυροβόλησε» την επιφάνεια του αστεροειδή για να σπάσει μικρά κομμάτια από την επιφάνεια του και να τα συλλέξει, μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς λόγω λανθασμένων υπολογισμών για την πυκνότητα του εδάφους. Τον ίδιο μήνα, η διαστημοσυσκευή προσεδαφίστηκε για πολύ σύντομο διάστημα στον αστεροειδή.

Τον Απρίλιο του 2019, η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Έρευνας (JAXA) «εκτόξευσε» μία συσκευή με την ονομασία «SCI» (Small Carry-on Impactor), ένα μικρό χάλκινο κυλινδρικό δοχείο που περιείχε πλαστικά εκρηκτικά και βρισκόταν προσκολλημένο στο Hayabusa2,  για να δημιουργήσει ένα κρατήρα με διάμετρο περίπου δέκα μέτρων στην επιφάνεια του αστεροειδή. Τον Ιούλιο, το διαστημικό σκάφος η JAXA επιβεβαίωσε ότι το Hayabusa2 προσεδαφίστηκε ξανά στον αστεροειδή και απελευθέρωσε το ρόβερ Minerva II2.

Τώρα, η JAXA ανακοίνωσε ότι το διαστημικό όχημα Hayabusa2 μαζί με τα δείγματα που συνέλεξε από τον αστεροειδή ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής στην Γη. Το διαστημικό όχημα ξεκίνησε να απομακρύνεται από τον αστεροειδή Ryugu στις 12 Νοεμβρίου και κατά την διάρκεια της διαδικασίας, για πέντε ημέρες, θα τραβάει διαρκώς φωτογραφίες τον αστεροειδή, οι οποίες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Έρευνας.

Με τα δείγματα που συνέλεξε το διαστημικό σκάφος, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα βρουν πληροφορίες για την προέλευση και την εξέλιξη των πλανητών, ενώ ελπίζουν ότι θα ρίξουν φως στην προέλευση του νερού και των οργανικών υλών στην Γη. Το διαστημικό σκάφος θα πλησιάσει τον πλανήτη μας τον Δεκέμβριο του 2020, όταν και θα αφήσει να πέσουν στην Γη τα δείγματα μέσα σε ειδικά σφραγισμένα δοχεία (αναμένεται να πέσουν κάπου στην Αυστραλία). Το διαστημόπλοιο στην συνέχεια θα αναχωρήσει για νέους στόχους, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται ο αστεροειδής 2001 WR1.

Engadget

  • Like 2