Το Ιαπωνικό διαστημικό σκάφος Hayabusa2 πυροδότησε εκρηκτικά στον αστεροειδή Ryugu για να συλλέξει περισσότερα δείγματα.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Έρευνας (JAXA) χρησιμοποίησε μία συσκευή που ονομάζει «SCI» (Small Carry-on Impactor), ένα μικρό χάλκινο κυλινδρικό δοχείο που περιείχε πλαστικά εκρηκτικά και βρισκόταν προσκολλημένο στο Hayabusa2, με την ελπίδα να δημιουργήσει έναν κρατήρα με διάμετρο περίπου δέκα μέτρων στον αστεροειδή.

Την Παρασκευή, το SCI «αποκολλήθηκε» από το διαστημικό σκάφος από απόσταση περίπου μισού χιλιομέτρου από τον αστεροειδή και ανέπτυξε ταχύτητα περίπου δύο χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο κατά την πορεία του προς την επιφάνεια του Ryugu.

Για να αποφευχθεί η πιθανότητα να χτυπηθεί από τα θραύσματα, η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Έρευνας φρόντισε να απομακρύνει το Hayabusa2 από την ζώνη πρόσκρουσης, με τη διαστημοσυσκευή να παρακολουθεί την πρόσκρουση του SCI στον αστεροειδή από απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου για να διαπιστωθεί ότι όλα πήγαν σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

Στη συνέχεια, η διαστημοσυσκευή θα επιχειρήσει να προσεδαφιστεί στον αστεροειδή Ryugu για δεύτερη φορά –μετά την επιτυχή επαφή του τον Φεβρουάριο όταν και εκτόξευσε μία «σφαίρα» στην επιφάνεια του προκειμένου να δημιουργήσει θραύσματα- για να συλλέξει περισσότερα δείγματα από την βραχώδη επιφάνεια του, με την ελπίδα να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες και γνώση για τα αρχικά στάδια της δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος. Τα δείγματα, προερχόμενα από μεγαλύτερο βάθος, θα είναι περισσότερο «καθαρά» και λιγότερο επηρεασμένα –από το σκληρό διαστημικό περιβάλλον- σε σχέση με εκείνα της επιφάνειας του. Ως εκ τούτου θα μπορούσαν να προσφέρουν περισσότερες και καλύτερες πληροφορίες για την πρώιμη περίοδο του ηλιακού μας συστήματος.

Engadget

  • Like 3