Μεγάλα προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδότησης φαίνεται πως αντιμετωπίζει η εταιρεία Virgin Orbit.

Σε ανακοίνωση της, η εταιρεία που ίδρυσε ο Richard Branson και βρίσκεται υπό την ηγεσία του Dan Hart, ο οποίος κατέχει τις θέσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, έκανε γνωστό ότι διακόπτει όλες τις δραστηριότητες της υποχρεώνοντας παράλληλα την πλειοψηφία του προσωπικού της να λάβει άδεια άνευ αποδοχών σε μία προσπάθεια να μειώσει τα κόστη και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από επενδυτές. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται το κανάλι CNBC, η Virgin Orbit ενημέρωσε το προσωπικό για τις υποχρεωτικές άδειες σε μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, λέγοντας στους υπαλλήλους ότι θα λάβουν περισσότερες πληροφορίες την επόμενη εβδομάδα.

Τα άσχημα νέα έρχονται μετά την αποτυχημένη εκτόξευση ενός δορυφόρου από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο. Η αποστολή της Virgin Orbin απογειώθηκε από το διαστημοδρόμιο στο λιμάνι Νιούκουεϊ που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αγγλία, με ένα τροποποιημένο Boeing 747 να μεταφέρει τον πύραυλο LauncherOne, ο οποίος απελευθερώθηκε πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Δυστυχώς, ο πύραυλος που μετέφερε επτά δορυφόρους «έπεσε» στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας εξαιτίας μίας «ανωμαλίας» που εντοπίστηκε ενώ το αεροσκάφος με την ονομασία «Cosmic Girl» με το προσωπικό επέστρεψε χωρίς πρόβλημα στο διαστημοδρόμιο στο Νιούκουεϊ. «Η ανωμαλία, οδήγησε στην πρόωρη απενεργοποίηση του πυραύλου με αποτέλεσμα να αποτύχει να φτάσει σε τροχιά» είχε αναφέρει η εταιρεία σε σχετικό Δελτίο Τύπου τον περασμένο μήνα. Μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, η Virgin Orbit διαπίστωσε ότι η εκτόξευση απέτυχε εξαιτίας ενός φίλτρου καυσίμου που μετατοπίστηκε από τη θέση του, με αποτέλεσμα να προκληθεί υπερθέρμανση και δυσλειτουργία στον κινητήρα. «Στις διαστημικές αποστολές, μια αποτυχία είναι οδυνηρή για όλους τους εμπλεκόμενους» είχε δηλώσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Virgin Orbit, Dan Hart, στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εταιρεία μετά την αποτυχία.

Η διαστημική αποστολή «Start Me Up» μετέφερε επτά δορυφόρους που χάθηκαν στα βάθη του Ατλαντικού ωκεανού προκαλώντας μεγάλο πλήγμα στην εταιρεία που είδε την αξία της μετοχής της να μειώνεται κατά 22% αμέσως μετά την αποτυχημένη εκτόξευση. Από τον Ιανουάριο, η αξία της μετοχής της Virgin Orbit συνέχισε να πέφτει με αποτέλεσμα να χάσει το 44% της αξίας της από τις αρχές του έτους. Η εκτόξευση θα σηματοδοτούσε την πρώτη αποστολή της Virgin Orbit -από την έναρξη της λειτουργίας της το 2017- να θέσει δορυφόρους σε τροχιά από το Ευρωπαϊκό έδαφος. Η Virgin Orbit πάντως σχεδιάζει να πραγματοποιήσει άλλη μια εκτόξευση φέτος, αυτή τη φορά από την Καλιφόρνια. Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η εταιρεία, ο Dan Hart αναφέρθηκε στην επόμενη εκτόξευση της εταιρείας: «Τροποποιούμε τον επόμενο πύραυλο μας με ένα ισχυρότερο φίλτρο και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα αντιμετωπίσουμε και θα εξαλείψουμε όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποτυχία της αποστολής. Με τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις να ενσωματώνονται στο εργοστάσιό μας, θα προχωρήσουμε προσεκτικά προς την εκτόξευση του επόμενου πυραύλου μας, ο οποίος βρίσκεται στη φάση των δοκιμών».

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε όλον τον κόσμο και επιδιώκει να θέσει σε τροχιά διεθνείς, εμπορικούς ή εθνικής ασφάλειας δορυφόρους. Η αποτυχημένη εκτόξευση και η επακόλουθη έρευνα για το τι προκάλεσε τη δυσλειτουργία προκάλεσε ανησυχία στους επενδυτές. Η παύση στη λειτουργία της θα βοηθήσει την εταιρεία να κερδίσει χρόνο καθώς ολοκληρώνει ένα νέο επενδυτικό σχέδιο, αναφέρει το Reuters. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian: «Η Virgin Orbit θα σταματήσει προσωρινά όλες τις δραστηριότητες και τη λειτουργία της με ισχύ από τις 16 Μαρτίου 2023, και αναμένεται να παράσχει σχετική ενημέρωση μια ενημέρωση σχετικά με τη μελλοντική λειτουργία της μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

  • Confused 1
  • Sad 5