Πρόσφατα, η Ινδία και ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) εκτόξευσε την πρώτη της διαστημοσυσκευή που προορίζεται να φτάσει στην επιφάνεια της Σελήνης, αποτελώντας ένα ορόσημο για την χώρα και την διαστημική εξερεύνηση, αφού θα είναι η τέταρτη στον κόσμο που θα έχει καταφέρει κάτι τόσο σημαντικό.

Το Ινδικό διαστημικό σκάφος θα χρειαστεί ενάμιση μήνα πριν ξεκινήσει η επιχείρηση προσσελήνωσης τον Σεπτέμβριο. Η αποστολή έχει την ονομασία Chandrayaan-2 και διαδέχεται την πρώτη προσπάθεια της χώρας, την Chandrayaan-1, κατά την οποία η Ινδία έθεσε σε τροχιά μία διαστημοσυσκευή γύρω από το Φεγγάρι και «άφησε» μία διαστημοσυσκευή να «πέσει» στην επιφάνεια του. Από την 1η αποστολή της Ινδίας στο Φεγγάρι το 2008 έγιναν ορισμένες σημαντικές ανακαλύψεις, όπως ότι επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη νερού σε μορφή πάγου στον Νότιο πόλο του.

Τώρα, η χώρα ευελπιστεί σε πολλά περισσότερα με την αποστολή Chandrayaan-2, αφού θέλει να προσσεληνώσει μία διαστημοσυσκευή και να την διατηρήσει σε λειτουργία για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Ο στόχος είναι να αποκτηθεί περισσότερη γνώση για τον Νότιο πόλο του Φεγγαριού καθώς και σε πόσο μεγάλη ποσότητα βρίσκεται το νερό εκεί. Κάτι τέτοιο είναι κρίσιμης σημασίας για μελλοντικές αποστολές στο Φεγγάρι, καθώς το νερό μπορεί να μετατραπεί σε πόσιμο νερό ή ακόμα και να χρησιμοποιηθεί για καύσιμο. Επιπλέον, η Ινδία ευελπιστεί να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για την επιφάνεια της Σελήνης και την σύνθεση της, και στοχεύσει στην πραγματοποίηση αρκετών πειραμάτων.

866101589_Chandrayaan-2(2).jpg.ad0b91259a2fd606f2b4635f0d880a09.jpg

Η αποστολή Chandrayaan-2 αποτελείται από ένα διαστημικό σκάφος που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Σελήνη, από μία διαστημοσυσκευή με την ονομασία Vikram που αναμένεται να προσσεληνωθεί καθώς και από το ρομποτικό όχημα (rover) Pragyan που αναμένεται και αυτό να προσσεληνωθεί. Οι παραπάνω διαστημοσυσκευές εκτοξεύθηκαν με την χρήση ενός Ινδικού πυραύλου GSLV MK-III που θα θέσει τα οχήματα σε υψηλότερη τροχιά τελικά γύρω από τη Γη από αυτή που είχε αρχικά προγραμματιστεί, ωστόσο ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) δήλωσε ότι αυτό είναι καλό τελικά, αφού το διαστημικό σκάφος τώρα θα χρειαστεί λιγότερα καύσιμα για να φτάσει στο Φεγγάρι και θα διατηρηθεί για περισσότερο στο διάστημα.

Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, το διαστημικό σκάφος θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, και στη συνέχεια θα ξεκινήσει το ταξίδι του για το Φεγγάρι, όπου και θα απαιτηθούν περίπου τέσσερις εβδομάδες για να τεθεί σε Σεληνιακή τροχιά. Από εκεί και πέρα, η Ινδία ευελπιστεί στις 7 Σεπτεμβρίου να προσσεληνώσει την διαστημοσυσκευή Vikram στον Νότιο πόλο της Σελήνης και μαζί το ρομποτικό όχημα Pragyan επιτυγχάνοντας κάτι που έχουν κάνει μόνο οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα. Για δύο εβδομάδες μετά την προσσελήνωση, η διαστημοσυσκευή και το ρόβερ θα μελετήσουν την περιοχή χρησιμοποιώντας διάφορα όργανα και στην συνέχεια το ρόβερ θα μπορεί να ταξιδέψει για περίπου μισό χιλιόμετρο μακρύτερα για να εξερευνήσει με περισσότερη λεπτομέρεια την επιφάνεια της Σελήνης γύρω από το σημείο προσσελήνωσης.

1830778131_Chandrayaan-2(3).jpg.cea25f7d12770b2e0cc6dd317a865f63.jpg

Μετά ωστόσο από δύο εβδομάδες, θα δύο οχήματα θα πάψουν να λειτουργούν καθώς εξαρτώνται από την ηλιακή ενέργεια για την λειτουργία τους. Επιπλέον, κατά την μακρά σεληνιακή νύχτα που οι θερμοκρασία πέφτει στους -130 βαθμούς Κελσίου περίπου, ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) δεν περιμένει να έχουν επιβιώσει τα όργανα και τα διάφορα εξαρτήματα των δύο διαστημοσυσκευών του που θα βρίσκονται στην επιφάνεια της Σελήνης.  Η αποστολή πάντως Chandrayaan-2 θα συνεχίσει κανονικά αφού το διαστημικό όχημα που βρίσκεται σε τροχιά, θα παραμείνει στο Φεγγάρι για τουλάχιστον ένα χρόνο, μελετώντας και χαρτογραφώντας την επιφάνεια.

The Verge

  • Like 4