Μάλιστα, τράβηξε και μία selfie του καθρέφτη του.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε την πρώτη του εικόνα ενός αστεριού. Η NASA μοιράστηκε φωτογραφίες ενός αστεριού που τραβήχτηκαν χρησιμοποιώντας τα 18 τμήματα του πρωτεύοντος καθρέφτη. Μοιάζει με μια φαινομενικά τυχαία συλλογή από θολές κουκίδες, αλλά αυτό ακριβώς περίμενε η ομάδα της αποστολής. Οι εικόνες θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να ολοκληρώσουν τη μακρά διαδικασία ευθυγράμμισης του καθρέφτη χρησιμοποιώντας την κάμερα υπέρυθρης ακτινοβολίας ή αλλιώς NIRcam (Near Infrared Camera). Η πρώτη φάση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Οι φωτογραφίες προήλθαν από μια προσπάθεια 25 ωρών που τοποθετούσε το James Webb σε 156 διαφορετικές θέσεις παράγοντας 1.560 εικόνες με τους αισθητήρες της NIRCam. Η ομάδα δημιούργησε το μωσαϊκό εικόνων χρησιμοποιώντας τη μοναδική υπογραφή κάθε τμήματος καθρέφτη σε ένα μόνο στιγμιότυπο. Οι εικόνες προέρχονται από τη χρήση της υπέρυθρης κάμερας σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από τις ψυχρές συνθήκες που θα χρειαστεί το τηλεσκόπιο για επιστημονική παρατήρηση. Και αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία των αστεριών, είναι μόνο ένα μικρό στιγμιότυπο καθώς η ολοκληρωμένη φωτογραφία είναι πάνω από 2 gigapixel.

james-webb-first-selfie-star.JPG.c59944c7ba657e33948c7aa217e4f5d2.JPG

Η NASA παρείχε επίσης μια σπάνια ματιά και στο ίδιο το τηλεσκόπιο. Η διαστημική υπηρεσία παρείχε μια selfie του πρωτεύοντος καθρέφτη που δημιουργήθηκε από έναν ειδικό φακό μέσα στην NIRCam. Και αυτή η φωτογραφία είναι επίσης θολή, αλλά προσφέρει μια πολύτιμη ματιά στον πλήρως αναπτυγμένο καθρέφτη και εξηγεί τη σημασία της ευθυγράμμισης. Όπως παρατηρούμε μάλιστα στη selfie, μόνο ένα τμήμα του καθρέφτη φωτίζεται έντονα από ένα αστέρι καθώς είναι το μόνο που ευθυγραμμίζεται με το συγκεκριμένο ουράνιο σώμα. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα συντονισμένα.

Οι ερευνητές αναμένουν τις πρώτες επιστημονικά χρήσιμες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb το καλοκαίρι. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι αυτές οι εικόνες θα είναι πολύ πιο συναρπαστικές, ειδικά καθώς αρχίζουν να παρέχουν ματιές από το πρώιμο σύμπαν. Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε εδώ δείχνει την υγεία του τηλεσκοπίου και υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρχουν πολλά προβλήματα τους επόμενους μήνες.

  • Like 19
  • Thanks 4