Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος της Κίνας προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του Άρη με επιτυχία.

Το έξι τροχών μη επανδρωμένο σκάφος Zhurong προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην επιφάνεια του Άρη, όπως μεταδίδουν τα κινεζικά πρακτορεία ειδήσεων. Η προσεδάφιση του διαστημικού σκάφος έγινε σε μια τοποθεσία γνωστή και ως πεδιάδα Utopia Planitia, αφήνοντας ένα κινεζικό αποτύπωμα στον Άρη για πρώτη φορά. Στην ίδια περιοχή είχε προσεδαφίσει και η NASA το Viking-2 το 1976.

Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην αποστολή, λέγοντας πως ήταν αρκετά γενναίοι για την πρόκληση, καθώς επιδίωξαν την αριστεία και τοποθέτησαν την Κίνα στις προηγμένες τάξεις την πλανητικής εξερεύνησης. Ο επικεφαλής Επιστημών της NASA, Thomas Zurbuchen, έσπευσε επίσης να προσθέσει τα δικά του συγχαρητήρια ενώ ο Ρωσικός διαστημικός οργανισμός, Roscosmos, δήλωσε ότι χαίρεται ιδιαίτερα για τη μελλοντική του συνεργασία με την Κίνα.

Δεδομένης της δυσκολίας, η επιτυχημένη προσεδάφιση είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα, καθώς μέχρι σήμερα μόνο οι Αμερικανοί έχουν καταφέρει να προσεδαφιστούν στον Άρη. Όλες οι άλλες χώρες που έχουν δοκιμάσει, είτε έχασαν επαφή με το όχημά τους μετά την άφιξη είτε αυτό συνετρίβη. Εάν το Zhurong αναπτυχθεί επιτυχώς, η Κίνα θα είναι η πρώτη χώρα που θα έχει θέσει σε τροχιά, θα έχει προσεδαφίσει και θα έχει απελευθερώσει ένα σκάφος στην παρθενική της αποστολή στον Άρη.

kina-prosgeionetai-ston-ari-2.jpg.7bbfd299b5d83d22a27b48649a1acaad.jpg

Το ρομπότ προσεδαφίστηκε επίσημα λίγο μετά τις 23:00 (GMT) την Παρασκευή ενώ χρειάστηκαν 17 λεπτά για να ξεδιπλώσει τα ηλιακά του πάνελ και να στείλει ένα σήμα πίσω στη Γη, απόσταση μεγαλύτερη από 320 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Τα μηνύματα χρειάζονται σχεδόν 18 λεπτά για να φτάσουν στη Γη.

Το όχημα Zhurong, που πήρε το όνομά από έναν μυθικό κινεζικό Θεό της Φωτιάς, μεταφέρθηκε στον Άρη μέσω του διαστημικού σκάφους Tianwen-1, το οποίο έφτασε στον Κόκκινο πλανήτη τον Φεβρουάριο. Στη συνέχεια, έγινε έρευνα λαμβάνοντας εικόνες υψηλής ανάλυσης από την πεδιάδα στην οποία θα προσεδαφίζονταν το ρομπότ, ώστε να εντοπιστεί το ασφαλέστερο μέρος. Ο στόχος ήταν να βρεθεί ένα μέρος που δεν υπάρχουν κρατήρες και το οποίο δεν καλύπτονταν από μεγάλους ογκόλιθους.

Το όχημα θα ερευνήσει την περιοχή προτού αναχωρήσει από την πλατφόρμα του για να πραγματοποιήσει επιθεωρήσεις. Διαθέτει έξι επιστημονικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης μιας κάμερας τοπογραφίας υψηλής ανάλυσης και αναμένεται να μελετήσει το έδαφος και την ατμόσφαιρα του πλανήτη. Θα αναζητήσει επίσης σημάδια αρχαίας ζωής, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε υπογείων υδάτων και πάγων, χρησιμοποιώντας ένα ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος.

kina-prosgeionetai-ston-ari-3.jpg.0dbb67a8336675fbd3b008a0c435f953.jpg

Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να το χρησιμοποιήσουν για τουλάχιστον 90 ημέρες, μελετώντας την τοπική γεωλογία. Μία μέρα, η Sol, στον Άρη διαρκεί 24 ώρες και 39 λεπτά. Το ρομπότ μοιάζει πολύ με τα οχήματα Spirit και Opportunity της NASA από τη δεκαετία του 2000. Ζυγίζει περίπου 240 κιλά και τροφοδοτείται από τα πτυσσόμενα ηλιακά πάνελ.

  • Like 10