Όπως ανακοινώθηκε, το SETI@home θα σταματήσει τη λειτουργία του στις 31 Μαρτίου, αφού όπως δηλώνουν έχουν ήδη αρκετά δεδομένα που μπορούν να επεξεργαστούν, αναφορικά με την αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Το SETI@home είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο οι χρήστες εγγράφονται δωρεάν και δανείζουν εν μέρει την ισχύ του επεξεργαστή τους, ώστε αυτός να αναλύει δεδομένα από ραδιοτηλεσκόπια στο Πουέρτο Ρίκο και τη Δυτική Βιρτζίνια.

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999 από το ερευνητικό κέντρο SETI του Μπέρκλεϋ, με το project να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές σε χρήστες σε όλο τον κόσμο. Χρήστες που δώριζαν την επεξεργαστική τους ισχύ για την ευκαιρία να αναλύσουν μικρές ποσότητες δεδομένων ώστε να εντοπιστούν ενδιαφέρουσες μεταδόσεις από το διάστημα. Τα δεδομένα αφού επεξεργάζονταν, στέλνονταν ξανά πίσω στους ερευνητές για περαιτέρω επεξεργασία.

seti-at-home-analysis.jpg.127b98200bd181b84eae9add83af7739.jpg

Πλέον οι ερευνητές του SETI θέλουν να εστιάσουν στην ανάλυση των δεδομένων ώστε μελλοντικά να δημοσιοποιήσουν τα επιστημονικά τους αποτελέσματα συγγράφοντας σχετική επιστημονική εργασία.

Οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα ακόμη και μετά τις 31 Μαρτίου χωρίς όμως να δέχονται νέα δεδομένα προς ανάλυση. Και για όσους θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν την επιστημονική κοινότητα, μπορούν να επιλέξουν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό BOINC project (Berkeley Open Infrastructure for Network Computing) παρόμοιας λειτουργίας.

Bleeping Computer

  • Like 1
  • Confused 1