Η Ρωσία εκτόξευσε με επιτυχία πριν λίγες ημέρες από το Baikonur Cosmodrome στο Kazakhstan το Spektr-RG (Спектр-РГ) ένα πανίσχυρο τηλεσκόπιο ακτίνων Χ που ανέπτυξε σε συνεργασία με την Γερμανία.

Η αποστολή σηματοδοτεί την επιστροφή της Ρωσίας στην διαστημική εξερεύνηση, μετά την απώλεια του Spektr-R στις αρχές της χρονιάς (έχασαν τις επικοινωνίες και τον έλεγχο του ραδιοτηλεσκοπίου με αποτέλεσμα το Astro Space Center να τερματίσει την αποστολή, μετά από πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες να επανακτήσουν τον έλεγχο, στα τέλη Μάϊου φέτος).

Toεπιστημονικό παρατηρητήριο θα χρειαστεί παραπάνω από τρεις μήνες για να φτάσει στον τελικό προορισμό του, που είναι το δεύτερο σημείο Λαγκράνζ. Όσον αφορά στα σημεία Λαγκράνζ, πρόκειται για σημεία μεταξύ δύο ουράνιων σωμάτων όπου επικρατεί βαρυτική ισορροπία. Υπάρχουν πέντε τέτοια σημεία βαρυτικής ισορροπίας και το Spektr-RG κατευθύνεται στο δεύτερο, 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη, όπου υπάρχει συνωστισμός από διάφορα διαστημικά τηλεσκόπια, μεταξύ των οποίων –σύντομα ελπίζουμε- θα βρίσκεται και το James Webb.  

D_asYHRXsAAhx9t.jpg.d7bb23501197159c6000a9b43c91ec69.jpg

Το Spektr-RG αναμένεται να πραγματοποιήσει μία εξαιρετικά λεπτομερή έρευνα 6,5 ετών κατά την οποία αναμένεται να ανακαλύψει περίπου 100 χιλιάδες γαλαξιακά σμήνη, εκατοντάδες χιλιάδες ενεργά αστέρια και περίπου 3 εκατομμύρια υπερμεγέθεις μελανές οπές.

Το Spektr-RG θα συνεισφέρει να δημιουργήσουμε έναν ακόμη περισσότερο λεπτομερή χάρτη του σύμπαντος και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον σχηματισμό των μελανών οπών και την κατανομή της ύλης στο σύμπαν όπως και την επίδραση της σκοτεινής ενέργειας στην διαστολή του σύμπαντος.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα ορόσημο στην Ρωσική αστρονομία. Αν και ο τελικός σχεδιασμός του τηλεσκοπίου διαφέρει σημαντικά από την αρχική ιδέα (εξαιτίας της μη επαρκούς χρηματοδότησης) και υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδίου, το Spektr-RG τοποθετεί πια την Ρωσία στην αιχμή της αστρονομίας ακτίνων Χ.  

Engadget

  • Like 5