Από ότι φαίνεται, οι επιστήμονες θα χρειαστεί να αναθεωρήσουν αρκετά πράγματα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των σύγχρονων επιστημονικών οργάνων όπως το τηλεσκόπιο James Webb.

Το τελευταίο, μας προσφέρει τις καθαρότερες εικόνες μέχρι σήμερα από τα ουράνια σώματα ενώ έχει ήδη προχωρήσει σε αποκαλύψεις πραγμάτων που δεν φανταζόμασταν ότι υπάρχουν.

Τώρα, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα αστροφυσικών, το James Webb ενδέχεται να αλλάξει εντελώς την κατανόησή μας για το σύμπαν. Εξετάζοντας εικόνες που έδειχναν μία περιοχή κοντά στη Μεγάλη Άρκτο, οι επιστήμονες εντόπισαν έξι γαλαξίες που πιθανόν σχηματίστηκαν μόλις 500 με 700 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Το γεγονός ότι είναι σχεδόν 13 δισεκατομμυρίων ετών δεν είναι αυτό που κίνησε την περιέργεια της επιστημονικής ομάδας, αλλά το γεγονός ότι σύμφωνα με υπολογισμούς ενδέχεται να διαθέτουν τόσα αστέρια όσα έχει και ο δικός μας Γαλαξίας (Milky Way). Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι κανονικά, και σύμφωνα με την τρέχουσα κοσμολογική θεωρία, τέτοιοι γαλαξίες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, καθώς δεν θα έπρεπε να υπάρχει επαρκή ύλη εκείνη τη περίοδο ώστε να σχηματιστούν τόσα αστέρια όσα έχει ο δικός μας.

1974.webp

Στις εικόνες, οι επιστήμονες είδαν ορισμένες ασαφείς αλλά πολύ φωτεινές κουκκίδες που στα όργανα μας δείχνουν κόκκινες υποδεικνύοντας ότι πρόκειται για αρχαία ουράνια σώματα. Ο Joel Leja, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε στην ιστοσελίδα Space, ότι συνήθως, όταν οι επιστήμονες κοιτάζουν στο αρχαίο σύμπαν, περιμένουν να δουν νέους και μικρούς γαλαξίες που «φεγγοβολούν» σε μπλε χρώμα, καθώς σε εμάς φαίνονται σαν «αντικείμενα που σχηματίστηκαν πολύ νωρίς στην αρχέγονη κοσμική σούπα» (δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλο διάστημα για να φτάσει το φως στη Γη, επομένως όταν βλέπουμε εικόνες από τηλεσκόπια είναι σαν να κοιτάμε πίσω στο χρόνο).

«Κοιτάξαμε για πρώτη φορά στο πολύ πρώιμο σύμπαν και δεν είχαμε ιδέα τι θα βρίσκαμε. Αποδεικνύεται λοιπόν, ότι βρήκαμε κάτι τόσο απροσδόκητο που στην πραγματικότητα δημιουργεί προβλήματα στην επιστήμη και αμφισβητεί την εικόνα που έχουμε για τον σχηματισμό των πρώτων γαλαξιών» είπε ο κ. Leja. Το τηλεσκόπιο James Webb έχει καταγράψει στο παρελθόν εικόνες αρχαιότερων γαλαξιών, οι οποίοι σχηματίστηκαν περίπου 350 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, ωστόσο είναι μικρού μεγέθους και δεν αμφισβητούν την κατανόηση και τη γνώση μας στην αστροφυσική. Για να φαίνονται αυτοί οι έξι γαλαξίες τόσο παλαιοί και ογκώδεις, σημαίνει ότι σχημάτιζαν εκατοντάδες αστέρια το χρόνο λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Συγκριτικά, ο δικός μας Γαλαξίας σχηματίζει μόνο ένα ή δύο νέα αστέρια κάθε χρόνο. Επιπλέον, αυτοί οι γαλαξίες είναι περίπου 30 φορές πιο συμπαγείς σε μέγεθος από τον δικό μας, παρά τον τεράστιο αριθμό αστεριών που διαθέτουν.

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι υπάρχει πιθανότητα οι ασαφείς κόκκινες κουκκίδες που είδαν να είναι κάτι άλλο, όπως αχνά κβάζαρ ή υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες. Θα μπορούσαν επίσης στην πραγματικότητα να είναι και αρκετά μικρότεροι σε μέγεθος σε σχέση με τους υπολογισμούς τους, καθώς χρειάζεται να λάβουν περισσότερα δεδομένα ενώ θα πρέπει επίσης και να επαληθευτούν τα ευρήματα τους μέσω φασματοσκοπίας. Παρόλα αυτά, εκτιμούν, ότι θα μπορούσαν να λάβουν επίσημη επιβεβαίωση κάποια στιγμή του χρόνου.

 

  • Like 12
  • Thanks 3