Η εταιρεία SpaceX εκτόξευσε χρησιμοποιώντας το πυραυλικό σύστημα Falcon 9 με επιτυχία τον δορυφόρο DSCOVR (Deep Space Climate Observatory), ο οποίος βρισκόταν για χρόνια αποθηκευμένος.

Δυστυχώς εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών, εγκατέλειψε τα σχέδια της για να προσγειώσει τον Falcon 9 στην πλωτή βάση με την ονομασία "Just Read The Insructions" (από τα διαστημόπλοια στις νουβέλες επιστημονικής φαντασίας του Iain. M.Banks) που επιπλέει 370 μίλια μακριά από την ακτή της Florida.

 

Η εταιρεία καθυστέρησε όσο ήταν δυνατόν για να επιχειρήσει μία δεύτερη προσπάθεια κάθετης, ελεγχόμενης προσγείωσης του πυραύλου (η πρώτη δεν είχε ευτυχή κατάληξη αφού τυλίχτηκε στις φλόγες) αλλά τελικά, εγκατέλειψε δύο φορές τα σχέδια της.

Τελικώς, αποφασίστηκε ότι δεν μπορούσαν να περιμένουν περισσότερο και έτσι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ομαλή, ελεγχόμενη προσθαλάσσωση.

 

Πρόκειται για την πρώτη διαστημική αποστολή βαθέως διαστήματος της SpaceX, με το πρώτο στάδιο του Falcon 9 να επιστρέφει στη Γη διανύοντας την μεγαλύτερη απόσταση που έχει διανύσει έως σήμερα, αφού το φορτίο του κατευθύνεται σε απόσταση τέσσερις φορές την απόσταση της Γης από την Σελήνη, σχεδόν ένα εκατομμύριο μίλια μακριά στο διάστημα.

 

Η SpaceX αν τελικώς προχωρούσε σε ελεγχόμενη προσγείωση στην πλωτή βάση θα δυσκολευόταν αρκετά στον τομέα της πλοήγησης, αφού κατά την επάνοδο θα έπρεπε να αντιμετωπίσει διπλάσιες δυνάμεις και τέσσερις φορές μεγαλύτερες θερμοκρασίες σε σχέση με το παρελθόν.

 

Η εκτόξευση του Falcon 9 με τον DSCOVR

 

 

Στην πρώτη απόπειρα ελεγχόμενης προσγείωσης που επιχείρησε η SpaceX αντιμετώπισε πρόβλημα αφού ξέμεινε από υγρό στα υδραυλικά του συστήματα, προκαλώντας αστάθεια στα πτερύγια με αποτέλεσμα να χτυπήσει υπό γωνία στην πλωτή βάση και να τυλιχθεί στις φλόγες.

 

Η πρώτη προσπάθεια προσγείωσης του Falcon 9

 

 

Αυτή την φορά η εταιρειά διπλασίασε την ποσότητα των υδραυλικών υγρών, αλλά όπως είπαμε εγκατέλειψε τα σχέδια της λόγω του καιρού. O Elon Musk δεν ανακοίνωσε πότε σχεδιάζει την επόμενη προσγείωση στην φορτηγίδα ωστόσο είναι αισιόδοξος, γράφοντας στο Twitter ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα καλής προσγείωσης του σκάφους σε καλό καιρό.

 

Όσο αφορά στον DSCOVR, αποτελεί ένα εγχείρημα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (NOAA, National Oceanic and Atmospheric Administration) και της αμερικάνικης πολεμικής αεροπορίας (U.S Air Force) και σχεδιάστηκε για να παρακολουθεί τις ηλιακές καταιγίδες ώστε να μελετηθεί ο τρόπος που επηρεάζουν τους δορυφόρους, το GPS και την αεροπλοοία. Για διάφορους λόγους, ο δορυφόρος βρισκόταν σε μία αποθήκη της NASA από το 1999, και μόλις το 2013 η αμερικάνικη πολεμική αεροπορία βρήκε τους πόρους για να τον βγάλει από τον τάφο του.

 

Link.png Site: Engadget