Ιστορική χαρακτηρίζεται η πρόσδεση της διαστημικής κάψουλας Crew Dragon της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας SpaceX στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Η εκτόξευση της ύψους σχεδόν πέντε μέτρων διαστημικής κάψουλας πραγματοποιήθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, και μετέφερε εφόδια καθώς και εξοπλισμό βάρους 182 περίπου κιλών –μαζί με το ανδρείκελο δοκιμών «Ripley», που δανείστηκε το όνομα της κεντρικής ηρωίδας της κινηματογραφικής σειράς Alien- στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η SpaceX εκτόξευσε με επιτυχία την κάψουλα, η οποία τέθηκε σε τροχιά για να προσεγγίσει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά από δεκαοκτώ περιστροφές και με την διαδικασία «πρόσδεσης» –και τις μανούβρες- να γίνεται αυτόματα (δεν έγινε χρήση του ρομποτικού μηχανισμού του Διαστημικού Σταθμού που χρησιμοποιείται σε άλλες περιπτώσεις). Η κάψουλα προσδέθηκε στην θύρα του αρθρώματος «Harmony» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μέσω «soft capture», την ώρα που ο διαστημικός σταθμός ταξίδευε σε ύψος 402 χιλιομέτρων πάνω από τον Ειρηνικό ωκεανό, βόρεια της Νέας Ζηλανδίας.  

Η διαδικασία πρόσδεσης ή προσκόλλησης αν θέλετε, ξεκίνησε από την ώρα που η κάψουλα βρέθηκε σε απόσταση 150 μέτρων από την θύρα του αρθρώματος «Harmony». Στην συνέχεια απομακρύνθηκε κατά περίπου 180 μέτρα από την «θύρα υποδοχής» για να ξεκινήσει το τελικό στάδιο της ακολουθίας προσκόλλησης πραγματοποιώντας την τελευταία μανούβρα περίπου 20 μέτρα μακριά από τον διαστημικό σταθμό.

Οι Anne McClain (αστροναύτης της NASA), David Saint-Jacques (αστροναύτης της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας) και Oleg Kononenko (Ρώσος κοσμοναύτης), το πλήρωμα που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό άνοιξε στην συνέχεια την καταπακτή, χωρίς ωστόσο να… χαιρετίσει κάποιο νέο μέλος του πληρώματος. Όπως αναφέραμε άλλωστε, το μόνο που τους περίμενε στο εσωτερικό της κάψουλας της SpaceX ήταν η διαστημική συσκευή στο μέγεθος ενός ανδρείκελου (ή αν θέλετε ενός ανθρώπινου ομοιώματος) που διαθέτει πολλούς αισθητήρες για να μελετηθούν τυχόν επιπτώσεις του ταξιδιού με την κάψουλα Crew Dragon στον άνθρωπο και βεβαίως τα εφόδια βάρους 182 κιλών.

Αν και η κάψουλα Crew Dragon έχει σχεδιαστεί για να παραμείνει προσδεδεμένη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για έως και 210 ημέρες, στην συγκεκριμένη περίπτωση θα παραμείνει στην θέση της μόνο για πέντε μέρες, με την διαδικασία επανόδου να ξεκινάει την Παρασκευή, στις 8 Μαρτίου. Η κάψουλα έχει σχεδιαστεί να προσθαλασσωθεί στον Ατλαντικό ωκεανό, με την SpaceX να έχει περίπου μία ώρα για να την περισυλλέξει – και στη συνέχεια να την ξαναχρησιμοποιήσει σε μελλοντική αποστολή αν αποδειχτεί η ασφάλεια της- προτού χαθεί για πάντα στο βάθος του ωκεανού.  

Η κάψουλα Crew Dragon θα είναι σε θέση να μεταφέρει στον διαστημικό σταθμό σε μελλοντικές αποστολές τέσσερις αστροναύτες καθώς και περισσότερα από 100 κιλά σε εφόδια, επιτρέποντας στην αύξηση των μελών του πληρώματος, στην αύξηση του χρόνου που αφιερώνεται στην έρευνα στο μοναδικό περιβάλλον μικρο-βαρύτητας του διαστημικού σταθμού και επιστρέφοντας «περισσότερη επιστήμη» πίσω στη Γη.  

spacex-dm1_card-1024x768.jpg.85a0bce57dc37974f8103042dd70c38e.jpg

Engadget

  • Like 4
  • Thanks 2